Подновиха занятията в училището в Пешавар след талибанското клане

В сградата има засилени мерки за сигурност
12 яну 2015 12:33, Анисия Иванова
2
Подновиха занятията в училището в Пешавар след талибанското клане
Подновените учебни занятия в училището в Пешавар. Снимка БТА

Стотици пакистански деца се върнаха днес в училище в северозападния град Пешавар, почти месец след като въоръжени талибани убиха там 136 ученици. Подновяването на занятията показа, че училището и местната общност не са се поддали на заплахите на ислямистките въоръжени бойци, предаде ДПА.

Още по темата
Облечени в зелени униформи, момчетата и момичетата прекрачиха прага на Армейското обществено училище заедно с родителите си при затегнати мерки за сигурност във и около сградата, показаха пакистански телевизии.

Командващият пакистанската армия генерал Рахил Шариф участва в тържеството при отварянето на училището след кървавото нападение от 16 декември.

Седем въоръжени талибани щурмуваха учебното заведение и убиха общо 152 души, включително 136 деца. Това е най-смъртоносното нападение, извършвано някога в Пакистан.

Нападението предизвика мощен отговор на пакистанските сили за сигурност, политическото ръководство на страната и обществото. Всички демонстрираха решимост да се борят с ислямистките въоръжени бойци и тяхната идеология.

На днешната церемония генерал Шариф обеща да елиминира терористите и заяви, че борбата с талибанските бойци ще продължи до смъртта на последния бунтовник.

Училища, колежи и университети в други градове също отвориха отново врати след дългите зимни ваканции, обявени заради заплахите на талибаните.

Министърът на образованието в провинция Пенджаб Рана Машуд каза пред ДПА, че местните власти са взели мерки за сигурност, за да предпазят образователните институции след нова заплаха на талибанския ръководител молла Фазлула.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
Абе какъв им проблема на пакистанците с образованието? гледах едно момиченце на 14 от там (забрави как се казва) дето само защото искала да учи вместо да се жени и да си стои в къщи я застреляли. По чудо я бяха спасили. Що за кроманьонци са тия, по-зле и от исламистите на Боко харам.