Аржентина се готви да разпусне разузнавателната си служба

Това става на фона на подозренията, че агенти от службата стоят зад смъртта на прокурор
27 яну 2015 12:43, Елка Василева
3
Аржентина се готви да разпусне разузнавателната си служба
Кристина Фернандес де Кирхнер. Снимка: архив, Reuters

Президентът на Аржентина Кристина Фернандес де Кирхнер обяви намерението си да бъде разпусната националната разузнавателна служба, предаде Ройтерс.

Още по темата

Съобщението идва на фона на подозренията, че агенти от службата стоят зад смъртта на прокурор, разследвал бомбения атентат през 1994 г. срещу еврейски център.

По-рано този месец прокурорът Алберто Нисман бе открит мъртъв на 18 януари с огнестрелна рана в апартамента си в Буенос Айрес броени часове преди да бъде изслушан в Конгреса относно обвиненията му, че Фернандес е пречела на разследването му. Тогава правителството отхвърли твърденията на прокурора и каза, че те са плод на борба за власт в разузнавателната агенция, свързана с уволнени агенти.

Фернандес обяви, че тази седмица ще внесе в Конгреса проектозакон за разпускане на службата. Тя бе остро критикувана от политическите си опоненти, а много аржентинци излязоха на публични протести срещу нея заради поведението след смъртта на Нисман. Първоначално Кирхнер каза, че Нисман се е самоубил, но впоследствие се отказа от думите си.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименВ страните с демократура тероризма се води от тайните служби !