ЕП одобри 1,80 млрд. евро заем за Украйна

Отпускането на парите ще е обвързано с ангажимент за реформи
Обновена: 26 мар 2015 09:55 | 26 мар 2015 09:46, Елка Василева
27
ЕП одобри 1,80 млрд. евро заем за Украйна
Снимка: архив, Reuters

Планът за отпускане на 1,8 милиарда евро в средносрочни заеми, с които да се подпомогне балансът на изпадналата в рецесия Украйна, беше одобрен от депутатите в Европейския парламент, съобщи пресслужбата на ЕП.

ЕС ще вземе външни заеми и ще предостави средствата  на Украйна, като запази лихвения процент. Изплащането ще бъде обвързано с ангажимента на Украйна за изпълнението на структурни реформи, с които да се решат проблемите, допринесли за сегашната криза.
 
„Резултатът от днешното гласуване е силно политическо послание не само към Киев, показващо на Украйна, че ЕС стои твърдо зад нея, но и към онези страни, които се стремят да ни видят разединени в опитите ни да подпомогнем Украйна“, заяви докладчикът Габриелюс Ландсбергис (ЕНП, Литва).
 
Депутатите подкрепиха предложението на Комисията без промени с 492 гласа „за“, 107 „против“ и 13 въздържали се.
 
Проблеми с паричния поток на Украйна
 
Острата икономическа криза в Украйна се корени в дългогодишни структурни проблеми като корупцията. Тя допълнително се усложнява от въоръжения конфликт в източната част на страната, търговските ограничения, наложени от Русия и ескалацията на спора за доставките на руски природен газ. Украйна е загубила достъпа си до международните дългови пазари и вече не може да заема средства.
 
Откъде ще дойдат парите?
 
Европейската комисия ще набере средствата чрез международния фондов пазар и ще ги предостави на Украйна без допълнителни лихви освен дължимите от ЕС към външните кредитори.
 
Украйна ще трябва да върне парите в срок от 15 години от получаването на заема.
 
Реформи в замяна на кредита
 
Условията по заема предстои да бъдат окончателно договорени между ЕС и Украйна в меморандум за разбирателство, с който Киев се задължава да изпълнява програма за реформи, целяща преодоляване на натрупаните фундаментални слабости, спомогнали за оформянето на текущия дефицит.
 
Проектодокументът включва реформи в управлението на публичните финанси, антикорупционни мерки, промени в данъчната администрация, реформи в енергийния и финансов сектор, както и мерки за подобряване на бизнес средата.
 
След като ЕС и Украйна подпишат споразумението, парите ще бъдат преведени директно в бюджета на Украйна. Две трети от договорената сума може да бъдат отпуснати до края на 2015 г., а окончателният транш - през първото тримесечие на 2016 година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: УкрайназаемЕП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нео на неоколониализма !
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Заем, не армаган ! Па на нас ни дадоха 8 млрд. евро на заем. С лихвата стават повече, но е тайна колко повече.
12
0
 
3
 
! Отговори
пУТИН преди 9 години
Не е много...По 40 ЕВРО НА УРКРАИНЕЦ...
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АзА не си прав .Хората толкова си изръсиха да приобщят Украйна към ЕС , сега трябва да си осребрят инвестицията. Те президента на Украйна е изпаднал от списъка на милиардерите.Не ,не може така .Човека трябва да си възвърни позициите ,той затова ли субсидира демокрацията??
10
1
 
9
 
! Отговори
Аз преди 9 години
На украинските олигарси трябва да им вземат парите, а не да им дават още за крадене!
9
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе хора не разбрахте ли най -накрая, че Европейския съюз е мафия на високо ниво, която изсмуква ресурсите на бедните страни, срива им икономиките , а им подхвърля подаяния с лихви. Използва ги само като пазари и пазачи на външните й граници. А в случая с Украйна директно си показа истинското лице подкрепяйки фашистите.
8
1
 
6
 
! Отговори
makedon преди 9 години
AHHHHHAHAHAHAAAAA Bugarija ja finansira Ukraina . Bolen- zdrav na grb nosi.
7
1
 
12
 
! Отговори
а преди 9 години
Мудис обяви за рискова украина и сега ще я удерат с лихви така се ипотекира едн страна и тя потписва да потчини цялата си политика и народ в подчинение на америка да живее сеободата
6
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще цъфнати ще вържат с тези пари жълти стотинки за разбиване на икономика.А бе хора не виждате ли какво стана с България що се не поучите.
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Pari za Gurcia niama, da vdignat pensiite v Bulgaria sushto niama, no za Ukraina, koiato ne e v ES y izpolzva parite za izvurshvat tolkova ocheviden genocid ... za tiah ima
4
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нали ЕС и НАТО щяха да се уплашат и да не се занимават с Украйна? Те пък твърдо зад гърба и застават и то решително. Втори шах ***- ти си на ход.
3
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
забележете само, пише заем срещу реформи, вдигане на тока 3 пъти е добра реформа , маи за 1 месец ще си избият парите а после ще лапкат а украинския народ ще страда , да вземат сопите и втори меидан
2
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Айде още 1.8 млд. в ***.
1
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нашите пари отиват за укро фашистите--ДОКОГА бе .....брюкселски кратуни...