Писмото на Ципрас не променя нищо, разясни Шойбле

Гърците само създавали впечатление, че ще приемат условията
1 юли 2015 14:05, Бойчо Попов
72
Писмото на Ципрас не променя нищо, разясни Шойбле
Снимка: Ройтерс

Макар че се появи новото писмо на гръцкия премиер Алексис Ципрас, крилатата фраза на германския финансов министър Волфганг Шойбле "Isch over" все още е валидна. Германският финансов министър поля със студен душ ентусиазма, че след новото предложение на гръцкото правителство може да се стигне до бързо споразумение.

Преди минути Шойбле подчерта по време на пресконференция за германския бюджет, че второто писмо на премиера също не носи яснота.

Още по темата
„Да приемем нещо, да откажем нещо – това вече не е важно“, заяви Шойбле. „Днес сме в съвсем различна ситуация. В момента няма основа за сериозни мерки“.

„Нека първо самите гърци решат какво искат“, добави той, имайки предвид предстоящия в неделя референдум.

Заради тактическите игрички на гръцкото правителство вторият пакет на европейските кредитори изтече, припомня германецът. Към това идва и усложнението, че Атина не плати вноската си към МВФ, а "според правилата на фонда е във фалит".

„Ние се намираме в трудна ситуация. Гърция е в трудна ситуация“, поясни Шойбле.

Според него Ципрас само се опитва да създаде впечатление, че е склонен да приеме условията, като пише „Гръцката република е готова да приеме т. нат. Staff level agreement“. Същевременно обаче повтаря условия, които не са получили одобрение на кредиторите и при предишните преговори.

Новопоявилото се писмо от две страници, изпратено от гръцкия премиер Алексис Ципрас до ръководителите на Европейската комисия, Международния валутен фонд и Европейската централна банка, съдържа елементи, които едва ли ще бъдат приети от финансовите министри на еврозоната, казва представител на валутния съюз, цитиран от Handelsblatt.

Припомняме, че в писмото Ципрас пояснява, че Атина ще приеме всички реформи за данъчната система на страната му с едно изключение – правителството настоява да се запази специалната 30%-ова отстъпка за ДДС на гръцките острови, много от които са в отдалечени и труднодостъпни за доставки региони. 

По отношение на спорната тема за пенсионната реформа Ципрас настоява промяната, тоест постепенното увеличение на възрастта за пенсиониране до 67 години до 2022 г. да започне през октомври, а не веднага.

Всичко за гръцката криза четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Въпроса са е как да се източи европейският съюз, респективно гражданите на този съюз, колко ще е комисионата на политиците от този съюз да платят с парите на гражданите на този съюз на частните банки. Гърция нищо няма да плати. Ще изгорят гражданите на този съюз с по 1000 евро- голям праз.Ципрас и Варуфакис и те едни посредстени актьорчета.
50
0
 
33
 
! Отговори
Алекс преди 8 години
До Анонимен===Човека ти казва от къде да се учиш, това не се учи в университета. Ако се учеше всички щяха д аго знаят и нямаше да се прави филм.===Ахахахаха, ти счупи *** бе брат. :)Направо да закриват университетите и да правят киносалони за по-добри финансисти и икономисти. Още по добре да оставят нумеролозите да управляват световните финанси, на тях нали звездите им говорят. :)Напваро ми оправи настроението. :)
49
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ъ - полиглоте, т'ва е игра на думи - is over - ich over - isch over - ist vorbei - /демек/ приключи
48
0
 
34
 
! Отговори
do 51 преди 8 години
Не ми трябва да гледам филм за dummies при положение, че съм го учил в университета!
47
0
 
32
 
! Отговори
АБВ преди 8 години
До Анонимен 55А стига бе! Как позна? На карти ли гледаш? Кажи кога от земята ще изчезне човека. Явно си страхотен гадател, моля кажи ни, за да можем да се гръмнем преди това.
46
7
 
34
 
! Отговори
ъ преди 8 години
Isch over - английският на бай Шойбле на ниво кръчмарски английски.
45
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом Гърция е във фалит според правилата на МВФ, следва МВФ да отпише тези вземания-Ти ли ги писа тези правила?
44
2
 
44
 
! Отговори
с почит преди 8 години
Хер Шойбле заслужава уважение.
43
2
 
42
 
! Отговори
do 31 преди 8 години
Гърция е член на НАТО и няма право да разполага просто ей така руски бази на територията си! Има разлика между военен съюз и икономически съюз. ЕС не е НАТО!
42
16
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕС скоро ще се разпадне. Бъдещето е на Евразийския Съюз и на БРИКС.
41
5
 
38
 
! Отговори
до 40 преди 8 години
То вече и в Русия не е комунизъм.-Не само, че не е комунизъм, но и никога никъде не е имало комунизъм. Имаше социализъм, а това са две доста различни неща.
40
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
турски поток е кьор фишек, едно желание, ялово и вредно дори и за газпром! нищо не се работи по тоя проект, плашат гаргите с него, активно мероприятие на екскагебейци!
39
8
 
33
 
! Отговори
Уточнение преди 8 години
До ИЗ СИРИ САЕ точно щото е изоставен комунизма затова светът е в това цветущо положение: кризи, войни, бежанци, атентати, безкрайна бедност.... и разруха за цялата природа.
38
7
 
32
 
! Отговори
до 50 преди 8 години
И как работят защо не ни просветлиш ? Има един много хубав филм Money as debt изгледай го и после се пеняви по форумите.
37
1
 
39
 
! Отговори
do 29 преди 8 години
Научи как работи една монетарна система и една икономика и си заври твъденията за печатане на пари от нищото в дълбините на тялото ти, които явно имат повече мозък от този в главата ти!
36
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До conseravtor - 330 милиарда са отписани, са ти ли ше им даваш пари, кога си чул некой да прецака еврите от мвф с пари, след 20 юли ще видиш какво ще стане!
35
18
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Един ден като почне да се лее кръв Западът ще съжали, че не се е договорил с Ципрас, но ще е късно. Ципрас ще повлече крак и ще се видят в чудо.
34
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лидерът на германската партия Die Linke обвинил германското правителство за отказа му да преговаря с гръцкото правителство тъй като то таяло надеждата, че след неделя гръцкото правителство щяло да падне
33
13
 
33
 
! Отговори
conseravtor преди 8 години
Щом Гърция е във фалит според правилата на МВФ, следва МВФ да отпише тези вземания и следващият път да внимава като отпуска заеми.
32
4
 
58
 
! Отговори
Shark преди 8 години
Вече на всички е ясно че Гърция само създава впечатление, че нещо правят, че работят, че приемат затягането на коланите. Всички разбраха що за ментарджии са. Ципрас просто преигра, на какво се надяваше, че кредиторите ще клекнат ли. Да да, ама не.