Руснаците си искат държавна цензура в интернет

Едва 11% са против намесата на властите
138
Руснаците си искат държавна цензура в интернет
Снимка: Reuters, архив

Едва 11 на сто от хората в Русия са против всякаква правителствена цензура върху интернет. Половината население - 49 процента, подкрепя въвеждането на цензура в мрежата, обобщава "Росийская газета" данни от съвместен анализ на руския център ВЦИОМ и Центъра за изследване на глобалните комуникации в Аненбергското училище по комуникации към университета на щат Пенсилвания.

Според 40 на сто от анкетираните в Русия трябва да се цензурира само определено съдържание. 59 процента настояват руските власти да цензурират или блокират порносайтове, които залагат на хомосексуализма, а 46 на сто отправят призив да се контролират групите в социалните мрежи, съдържащи данни за антиправителствени протести, дава пример московският официоз.

Новинарските сайтове са най-значим източник на информация едва за 10 на сто от анкетираните в Русия. Шейсет процента поставят на първо място централната телевизия, 6 на сто - радиата, 5 на сто - вестниците, останалите - традиционните регионални медии. Основната маса интернет потребители в Русия нямат готовност да бранят свободата в руския сектор на мрежата, пише "Комерсант".

Само 9 процента от потребителите допускат възможността да се обявят офлайн в защита на свободата в мрежата. 40 на сто от тях биха го сторили при пълна забрана върху интернет в страната.

Сред запитаните 42 на сто вярват, че другите държави използват мрежата във вреда на Русия, а 81 не одобряват разпространението на призиви за протести срещу държавното ръководство, отбелязва вестникът.

"Представители на гражданското общество често смятат общественото мнение за фактор, възпиращ авторитарното поведение. Но както сочи анализът, всъщност може да е точно обратното", коментира Мънро Прайс, директор на Центъра за изследване на глобалните комуникации.

"Обществото може да не цени своите права в информационната сфера" - ако "има силни забранителни нагласи и в обществото, и в правителството, ще е трудно да се постигнат позитивни промени - особено да се внесат отвън", заявява социологът от САЩ.

"Изключването на интернет ще предизвика масови безредици и демонстрации в Русия. Защото повечето хора няма да има къде да си отприщват негативните емоции", предупреждава участник в онлайн допитване на "Комсомолская правда".

"Всичко забранено не бива да се появява и за това трябва да има наказания. Инак децата ви ще забравят думите Родина и Патриотизъм, или ще са като Кончита от Гейропата, или ще се втурнат в "Ислямска държава", или постоянно ще скачат като някои в Украйна", твърди обаче друг читател.

"В Русия да не би да са направили нормален интернет? Кога това?" - чуди се трети.

"Напред към миналото!", коментира още един участник данните на руските социолози.

"Както винаги, мнението на ВЦИОМ си остава мнение на ВЦИОМ - далечно от мнението на народа, но близко до очакванията на властта", изтъква следващият.

"Повечето - цели 73 на сто, смятат, че в мрежата не бива да се качва негативна информация за държавни служители. Аха-а, тогава всичко ми е ясно", заявява читател на "Комсомолская правда".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още по темата: Русияинтернет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Препоръчвам на простите руснаци да прочетат книгата "Бягство от свободата". Ще научат много за себе си от тази книга.
63
1
 
3
 
! Отговори
мечо грух преди 8 години
Някои хора стават роби по принуда, други се раждат, за да бъдат такива...
62
6
 
11
 
! Отговори
DreamTheater преди 8 години
За какво им е интернет на руснаците изобщо?Само да им "мъти" главите.(Те и без това са си достатъчно "омагьосани").
61
8
 
8
 
! Отговори
пешо преди 8 години
е какъвто и русофил да си, това няма как да го защитиш... дано сега и троловете малко по малко се осъзнаят.
60
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Минаваш случайно ама друг път
59
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Една от любимиа ви опорна точка е да възвеличаване русия и същевременно с това да ни натяквате постоянно колко жалки и назначили сме ние . Българите. *** как не ви е срам бе послушковци ,вие в казарма били ли сте знамето целували ли сте клели ли сте ,червени предатели
58
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
АБЕ ЗАЩО ТОЛКОВА СЕ "ВЪЛНУВАТЕ "НА РУСКА ТЕМА? АЗ СЪМ СЛУЧАЙНО ТУК И СЕ УЧУДВАМ ЧЕ НЕ СЕ ВЪЛНУВАТЕ ТОЛКОВА ЗА СТАВАЩОТО У НАС КОЛКО В РУСИЯ. ПАРАДОКС...
57
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Режима в кремъл се чуди какво да измисли за да наложи цензура , първо вчера излиза кирчо така наречения патриарх и съвсем поръчково дава наставления ,а днес някаква фалшива статистика . Просто жалка картинака ,е така действат тия страхливци ,утре може и някоя нова стена да си построят да ги пази ,
56
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако тези данни са истина, значи руснаците са много оглупели и облъчени. Едно време ги харесвах.Както е тръгнало, скоро Русия ще бъде като Северна Корея.
55
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Съвременният облик на Русия не се дължи на славянския елемент, а на българската азбука (кирилицата е чисто българско изобретение, за разлика от глаголицата) и българските книжовници и духовници, избягали от турско, в последствие - на стотиците хиляди европейци - моряци, военни, инженери, учени,артисти, заселници, които са мигрирали в страната, примамени от огромни заплати, раздавана земя, ниски данъци.
54
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тука има такива защитници на руската ***, че се чудиш какво правят в бгЗащо не сте в *** бе ?!
53
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 106 само дето работи с пощенски гълаби
52
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
1 рубла е 3 стотинки и продължава да пада
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 95 ВЕ ВЕ ВЕ ***
50
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин забрани ю тюб защото излязаха много документи срещу служителите на КГБ!!! А именно срущу него и кръгът олигарси около него и срещу патриката и кръгът гей-милионери около него!!!аз поне съм гледал 10 документални за коли вили офшорни фирми и сметки за милиарди долари!
49
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
обичaм дa чукaм върху рускини и дa гледaм порнич, тоя *** що не лaпне дулото и дa си тегли куршумa ве?
48
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 89 виж какви са декабристите и кога пада крепостното право в русия а за талибаните опришници на Иван грозни дето не е наред и с главата няма какво да говорим
47
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
явно им липсва крепостното селячество :D
46
3
 
3
 
! Отговори
aсaкa 18+ преди 8 години
88 и товa е по техния госудaрсвен " курс" нямaщ нищо общо с пaзaрa, понеже в бюрaтa долaри и евро имa сaмо нa високоснa годинa. нa черно курсa е 150 рублях зa един пробит долaр
45
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
1 рубла няма и 3 СТОТИНКИ ха ха ха