ИД предупреди през 2015-а.: Още нищо не сте видели!

"Шарли Ебдо" и ужасът в Париж бяха само началото...
23 мар 2016 09:07, Боряна Павлова
11
ИД предупреди през 2015-а.: Още нищо не сте видели!
Снимка: Reuters

"Нищо още не сте видели". Това заяви говорителят на "Ислямска държава" Абу Мохамед ал Аднани през януари 2015 година точно след атентата срещу "Шарли ебдо" и атаката, която бе предотвратена в белгийския град Вервие, коментира белгийският вестник La Libre, цитиран от "Фокус".

Още по темата

Тази заплаха не е за пренебрегване, особено предвид факта, че Аднани е считан за "министър на атентатите" в "Ислямска държава".

Когато първите въздушни удари на антиджихадистката коалиция се стоварваха върху позиции на групата в Сирия и Ирак Аднани определи участващите в операцията страни като кръстоносци, които пречат на мюсюлманите да изповядват религията си.

Белгия бе пощадена от атентатите през 90-те години и тези след 11 септември 2001 година. В продължение на дълги години страната бе считана за убежище на ислямисткия тероризъм и, трябва да го кажем, това бе много удобно на политиците и полицаите, които смятаха, че това положение на Белгия я предпазва от атентати, коментира изданието.

Войната в Сирия обаче и притегателната й сила за около 500 млади белгийци промениха ситуацията. От 2012 година около 500 белгийци, предимно от Антверпен и Брюксел, са преминали обучение в Сирия и са се научили как да използват автомати, експлозиви, криптиране на съобщения и така се превърнаха в огромен риск за белгийското общество.

Около 120 от тях се върнаха. Някои отвратени от това, което са видели в редиците на "Ислямска държава", но други още по-радикализирани и настроени срещу Запада.

"Дали се връщат, защото се разграничават от ислямистите, или идват, защото имат мисия?", пита адвокатката Виржини Телман.

На този фон особено тревожно звучат признанията на парижкия атентатор Абделхамид Абауд, който се е похвалил пред своя позната, че е пристигнал в Европа с бежанския поток с още 90 джихадисти, готови "да си отмъстят".
 


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Полша преди 4 години
ОК! Изписахте кофи с мастило за Брюксел, палихте свещи, ел. крушки с цветовете на белгийското знаме, поднасяхте цветя и плюшени играчки срещу мюсулманския тероризъм, рисувахте с тебешири по тророарите на Брюксел до още незасъхналата кръв на жертвите на ислямския терор. Как обаче, в цялото българско новинарско пространство не се намери една медия да отрази най-големия поход-протест в Полша срещу ислямизацията вчера, в резултат на който полското правителство отказа да приема и един "бежанец"!??
5
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега започнахте ли да загрявате защо Путин не бомбеше ИД и защо досега няма атентати в Русия?
4
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До №8 Когато разбереш какво производство са гранатите,тротила,детониращия шнур и капсол детонаторите използвани от терористите,друга песен ще запееш.
3
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оревавате света, когато Брюсел даде 34 убити и 200 ранени, а за стоте изгорени живи в Дома на Профсъюзите в Одеса, за хилядите убити, изнасилени и ограбени в Новорусия и за стотиците хиляди жертви на арабските пролети и цветни революции, мълчите и до ден-днешен и се преструвате на слепи и глухи.
2
0
 
8
 
! Отговори
Кво преди 4 години
толкова бе?Каза ви човекът,че тук на всеки ъгъл има дюнерджийница,та нЕма страшно за нас!
1
0
 
17
 
! Отговори
ПУТИН преди 4 години
И вие още нищо не сте видели, ислямски "държавници" ;-)