Руската "мека сила" бележи точки

Медии по света и активна дипломация засилват влиянието на Москва
17 юни 2016 18:50, Елка Василева
37
Руската "мека сила" бележи точки
Снимка: архив, Reuters

Използването на "мека сила" (soft power) доскоро не бе сред силните страни на руската власт. Но всичко се мени. Русия за пръв път намери място в годишната класация на 30-те най-влиятелни страни, действащи чрез "мека сила" - публикува я във вторник британската агенция "Портланд комюникейшънс". Федерацията заема скромното 27-о място в рейтинга, оглавяван от САЩ, Великобритания и Германия (Швейцария е на 8-а позиция). Русия обаче е първа сред авторитарните режими, точно преди Китай, пише Еманюел Гринспан, "Тан".

Според британската агенция "мисълта за Руската федерация не подсеща веднага за мека сила" - водещите заглавия по-често разказват за груба мощ, демонстрирана от Москва. Но "Портланд комюникейшънс" изтъква "огромните усилия" на Кремъл да подобри имиджа на страната и сред населението, и на международната сцена. Главен инструмент тук са телевизиите, контролирани от държавната власт, и най-вече новинарската РТ (първоначално известна с името Russia Today), излъчваща за цял свят на английски, арабски и испански език. А скоро ще стартират емисии на френски и немски.

Друга силна страна на Русия е дипломацията - страната все по-осезаемо се включва в уреждането на повечето големи международни проблеми като Иран и Сирия, преговаряйки директно със САЩ. "Портланд комюникейшънс" класира Русия на 8-о място в света по "ангажираност с международните проблеми", на 11-о място в "дигиталните технологии" и на 14-о в "културната" сфера.

Слаби места на федерацията си остават главно корупцията (спомнете си скорошния скандал с масовата употреба на допинг в руския спорт), "дискриминационното законодателство спрямо сексуалните малцинства" и икономическият упадък.

Руските медии реагираха положително на това международно признание. Председателят на комисията за външни работи към Съвета на федерацията Константин Косачов обаче се засегна. "Според мен това 27-о място не е аванс, а по-скоро подценяване", заяви той пред държавната агенция РИА Новости.

Ултраконсервативният сенатор Франц Клинцевич пък смята, че Русия "влиза в тройката водещи страни с най-влиятелна "мека сила" (. . .) наред със САЩ и Китай".

"Русия е сред малкото страни, будещи симпатии у множество хора с усилията да запази своята независимост и суверенитет. Тя е мощен полюс на привличане", смята политологът Сергей Караганов. Думите на влиятелния експерт звучат в унисон с изявленията на президента Владимир Путин, който редовно критикува "хегемонистичните амбиции на САЩ".

Аналитикът подчертава също, че Русия "подкрепя традиционните ценности. Огромен брой хора застават зад това становище. Непоколебимостта ни тук подсилва нашата позиция. Недоволството на западните ни колеги идва донякъде оттам, че ние представляваме алтернативна форма на развитие, която по-голямата част от човечеството харесва". Дали е вярно или не - при всяко положение Москва разполага със средствата да разпространи това мнение в цял свят.
 

/БТА/
 


37
Още по темата: мека силаРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига вееее! Пак са прекарах да отворя статия от ***ка...
23
5
 
1
 
! Отговори
Тэтчер преди 5 години
Россия - это Буркина Фасо с ракетами.
22
5
 
4
 
! Отговори
наташка преди 5 години
голяма активност на болшевишките тролчета най добре е да се успокоят защото тяхната работа няма да стане
21
1
 
3
 
! Отговори
рр преди 5 години
Тук кой управлява и само чакате рус туристи
20
0
 
1
 
! Отговори
нн преди 5 години
Добре че бг силна
19
1
 
4
 
! Отговори
хх преди 5 години
Браво истина глупости пишат за русия иначе не гледат как хората живеят тук
18
2
 
8
 
! Отговори
РОССИЯ преди 5 години
без да унижавате русия българските медии немогат да живеят.а стига с тези глупости.народа е доста грамотен знаят руски .англииски немски френски и се информират от други источници не е само вашият лъжлив сайт
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кофти а? Истината винаги печели.
16
8
 
4
 
! Отговори
руски свинарник преди 5 години
Русия е слаба и затова купува тролове и медии да пускат статии с положителни оценки на путлерова Русия в която е на мода фашизма(рашизъм). Жалко че руснаците се връзват на идея от която са дали най-много жертви. Дрънкането на оръжие е само показване на слабост на един народ и държава . Русия притежава само оръжие за масово бълъмосване-нищо друго. Въздух под налягане. Пръдня!
15
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Меката сила, да се разбира подкупване на политици. Корупцията руснаците са я измислили.
14
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руската "мека сила" бележи точкиМного точки отбелязаха *** особено с побоищата във Франция, всички искат вече да са московски варвари.
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Представители на чужди държави, дошли в Русия за провеждане на Петербургски международен икономически форум, за друг ПМЭФ не могат да предадат с думи своето задоволство - представяне на Керченския мост в 3D формат. Участва в икономически форум на приема и на президента на русия Владимир Путин.
12
1
 
8
 
! Отговори
прекрасна статия преди 5 години
Прекрасна статия! Благодарение на нея всички ние намразихме САЩ, НАТО и Турция, станахме русофили и заобичахме Путин и Русия!
11
18
 
4
 
! Отговори
Крим е Украйна преди 5 години
Руския свинарник не е пример за чонешса цивилизация!
10
3
 
1
 
! Отговори
Сапьор преди 5 години
До ПехотинецТова което пишеш за Русия абсолютно същото се отнася за България. Така че когато пишеш за Русия винаги слагай до нея и България!
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ГУРБЕТЧИЯНе може без завист и злоба. Типична народна(БГ) черта е. Тъжното е, че тези озлобени хора живеят в заблуда, че ако имаха тези възможности, щяха да са по-различни
8
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 13Приятно е да се четат мненията на гордите, образовани, талантливи и реализирани българи, които вече фасул, чесън, магданоз и чорапи не могат да си произвеждат, а внасят, но се присмиват на Русия.
7
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
руснаците и без водка не знаят какво приказват, ако утре путин каже - "Да живее запада и капитализма" ... всички които до вчера са плюли запада, ще почнат да гo величаят.Русия е едно зомбирано общество от 19 век, където няма нито принципи, нито закон, нито идеали ... където единственото важно е какво ще каже цар Путин. Ами ако цар Путин е откачил каквито признаци вече има ?
6
8
 
21
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Ако Путин е жив още 10-тина години, Русия ще стана най-силната страна в света. Горкият Роско и шефа му Боцко, пак ще трябва да се пребоядисват скоро. Ама то им е в кръвта. Може и удоволствие да им прави.
5
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
руснаците и без водка не знаят какво приказвам, ако утре путин каже - живее запада и капитализма всички които до вчера са плюли запада, ще почнат да гo величаят.Русия е едно зомбирано общество от 19 век.