Управляващите в Монголия претърпяха тежко изборно поражение

Опозицията спечели парламентарния вот с неочаквано голяма преднина
30 юни 2016 10:44, Елка Василева
3
Управляващите в Монголия претърпяха тежко изборно поражение
Снимка: Reuters

Монголската опозиция спечели с неочаквано голяма преднина парламентарните избори, предаде ДПА. Вотът показва колко голямо е недоволството и разочарованието на избирателите от състоянието на икономиката.

Монголската народна партия (МНР) взима 65 от 76-те места в парламента, съобщиха монголски медии, цитирайки неокончателни резултати, оповестени от централната избирателна комисия. Избирателната активност е била 72 на сто. Право на глас в Монголия имат 1,9 милиона души.

МНР е бившата комунистическа партия, управлявала 70 години, преди страната да започне преход към демокрация и свободен пазар след разпадането на Съветския съюз, припомня Асошиейтед прес.

Очакваше се, че разликата между резултатите на МНР и управляваща Демократичната партия няма да е толкова голяма, но управляващите получиха само 9 места. Другите две бяха спечели от Монголската революционна народна партия и от популярния певец Саманд Жавхлан.

След изборна реформа, извършена през май, всички депутати се избират вече по мажоритарната система. Според някои чужди анализатори това също е обяснение за вота срещу управляващата партия на президента Цахиагийн Елбегдорж, а не само недоволството от сегашното положение.

Лидерът на Монголската народна партия Миегомбо Енхболд благодари на избирателите за гласуваното на партията доверие и обеща, че тя ще работи за укрепване на икономиката, която разчита главно на добива на полезна изкопаеми.

Изборите се състояха в момент на икономическа криза. Богатата на природни ресурси азиатска страна страда от падането на цените им и от намаленото търсене, особено от Китай. Очаква се тази година растежът да спадне от двуцифрени числа до 1 процент.

Новото правителство ще стане ясно през септември, когато ще се състои първата сесия на новия парламент. Дотогава вероятно ще има временно правителство на МНП.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: Монголияизбори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
Монголия не е по-различна от България - и там на хората им писна от демократите. Ако в България се въведе мажоритарната система, както в Монголия, и тук на изборите една партия ще печели почти всички депутатски места, а на следващите избори ще е друга партия. Единствената разлика е ДПС, която ще си има запазени депутатски места в определени райони населени с турци.
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво!Ще се запася с тугрици.Силна валута.