ООН спира всички хуманитарни конвои в Сирия

Това става в отговор на атаката срещу конвой от камиони край Алепо
20 сеп 2016 14:10, Елка Василева
5
ООН спира всички хуманитарни конвои в Сирия
Снимка: Reuters

ООН прекрати всички хуманитарни доставки в Сирия в отговор на атаката срещу конвоя от камиони в района на Алепо, заяви говорителят на ООН по въпросите на хуманитарната помощ Йенс Лерке, цитиран от ДПА.

Хуманитарните конвои за четири сирийски сграда ще бъдат отложени, докато бъде направена оценка на условията за сигурност след атаката и на фона на увеличаването на насилието, предаде по-рано Ройтерс, като се позова на високопоставен представител на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК).

Вчера сирийски или руски самолети удариха хуманитарен конвой близо до Алепо, като убиха 12 души, съобщи мониторинговата организация Сирийски център за наблюдение на правата на човека, а сирийската армия обяви край на едноседмичното примирие.

Още по темата

"Това е много обезпокоително. Свидетели сме на възобновено насилие и ожесточаване на боевете на много места", каза пред Ройтерс в Женева Роберт Мардини, директор на МКЧК за Близкия изток и Северна Африка.

"Бяхме планирали нещо за четирите града, но засега отлагаме всичко, за да направим оценка на условията за сигурност", заяви той, като имаше предвид обсадените от бунтовниците населени места Фуа и Кефрая, в провинция Идлиб, и намиращите се под правителствена блокада Мадая и Забадани, близо до границата с Ливан.

Най-малко 18 от 31 камиона от конвой на ООН и Сирийския арабски Червен полумесец (САЧП) бяха ударени вчера заедно със склад на САЧП, каза говорителят на ООН Стефан Дюжарик.

МКЧК заяви, че може да потвърди смъртта само на един сирийски доброволец при въздушния удар в района на Алепо, както и на мирни граждани, като броят на загиналите "може да е по-малък" от вече обявения.

Губернаторът на Хомс каза снощи, че планираната евакуация на няколкостотин сирийски бунтовници от последния им плацдарм в града ще бъде отложена с няколко дни, защото е трудно да им бъде гарантиран безопасен коридор.

Сирийските правителствени сили, подкрепени от руска авиация, отблъснаха днес офанзива на бойци в северните покрайнини на Алепо, като са убили 40 нападатели, заяви руското министерство на отбраната, цитирано от РИА Новости.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
40
 
! Отговори
:) преди 7 години
Сирийски център за наблюдение на правата на човека = Една Жена Каза
3
1
 
44
 
! Отговори
Боби преди 7 години
Божеее ама как се излагат ето погледнете снимката - Какво виждате?Това е ХУМАНИТАРЕН КОНВОЙ ударен разпилян по улицата и не е ОГРАБЕН!ЗАЩО?КАКВО НОСИ КОНВОЯ ЗА ДА НЕ БЪДЕ РАЗГРАБЕН ОТ МЕСТНИТЕ?Какво Виждаме - Палатки/Одеала или ЧУВАЛИ(за изграждане на насипни укрепления)Втория Камион носи някакви Червени пакети? Ако беше Храна това до сега да е Разграбено. Какво носят в тези пакети за да не предизвика интерес в местните? Не са лекарства първи щяха да изчезнат!Цимент може би?
2
3
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо ООНМЪЛЧИ КОГАТО САЩ И СЪЮЗНИЦИ БОМБЯТ РЕДОВНАТА СИРИЙСКА АРМИЯ И ПОМАГАТ НА ТЕРОРИСТИТЕЗАЩОООН СЕ ПРЕВЪРНА КАТО ГРЕЕНПИШШШСПОНСОРЪТ Е ЕДИН И СЪЩ И ЗА ТОВА ТАКА
1
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Краваристан ползва ООНза Снабдяване и Доставки на оръжие и провизий за Сирийските терористиКолко Хуманитарни били тея от ОонЗащо не помагат на освободените от Ид Сирийски граждани А се бутат там където са Терористите и се БомбиАааааааааааааа