2030 година, Европа: Колите ще се движат без гориво?

Германия взе решение за спиране на бензиновите и дизелови автомобили
9 окт 2016 21:55,
122
2030 година, Европа: Колите ще се движат без гориво?
Снимка: архив Reuters

Ще се движат ли в близко бъдеще по улиците на Европа автомобили, които не се задвижват от гориво? 

Ако Германия успее да се наложи, вероятно да. Властите в Берлин вече взеха решение, с което да се погрижат поне по немските улици това да се случи.

Горната камара на парламента – Бундесрата, реши от 2030 година в Германия да не се карат коли с бензин или дизел. Това съобщи сп. "Шпигел".

В решението е записано, че Еврокомисията трябва да бъде призована да затегне изискванията към страните-членки за намаляване на вредните емисии във въздуха, така че от 2030 година по улиците на общността да бъдат допускани само автомобили, които не използват горива за придвижването си.

За да се изпълни климатичното споразумение от Париж, Германия трябва до 2050 година да намали емисиите на въглероден двуокис до 95%, припомня списанието, цитирано от “24 часа“.

Това може да стане само при спиране на бензиновите мотори и замяната им с електрически. Според прогнозите през 2028 година в станата ще се продадат повече електрически автомобили, откокото коли с конвенционални мотори.

30% от произведените тогава автомобили ще са с електромотори, 40% - хибридни, а останалите – бензинови или дизелови.

Засега продажбата на електрически автомобили има твърде скромен успех. Дори отпусната от държавата премия за всеки, който си купи ековозилото, не допринесе за увеличаване на продажбите в страната. Причина за това са твърде високите цени и твърде малкият все още капацитет на новите коли.

Според експерти обаче, ако се обяви, че от 2030 няма да се продават вече конвенционални автомобили, това ще успокои автоиндустрията за направените инвестиции в екодвигатели и те ще побързат да увеличат капацитета им.

За пример се дават ограниченията за вредни емисии от колите с бензин или дизел, които са допринесли за това индустрията да направи автомобилите много по-спестовни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари