Мотивацията на терористите – идеологическа, но и финансова

Тероризмът отдавна се е превърнал в бизнес, каза проф. Владимир Чуков
28 дек 2016 11:00, Василия Пейчева
7
Мотивацията на терористите – идеологическа, но и финансова
Снимка: Архив, Reuters

Тероризмът отдавна се е превърнал в бизнес. Той е съставен от различни категории, като една от тях е чисто финансовата част, заяви в предаването "България сутрин" по Bulgaria ON AIR анализаторът и експерт по тероризъм проф. Владимир Чуков.

В тази връзка той даде пример с атаката в Ница, където по думите му става въпрос за 100 хил. долара.

"Има категории, които са идеологически - хората в джамията, в затвора. Има и такива, които са радикализирани от интернет. Но има и други, които чисто финансово се подмамват, така че стават част от "Ислямска държава", коментира проф. Чуков.

"Никой не може да ме убеди, че този човек (атентаторът от Ница - бел. ред) вярва в Аллах и има някакви ценности. Просто е затънал в дългове и е бил рекетиран", каза арабистът.

Той направи паралел между атентатите в Ница и Берлин - и в двата случая камион се вряза в тълпата.

"Атаките са сходни – инструментът, целевата група, дори самият извършител - и двамата са тунизийци. Това са хора, които са били съблазнени от "Ислямска държава". В името на семейството тунизиецът от френската атака е приел огромна сума. Най-вероятно за трагедията в Берлин ще излезе същата история, тъй като се разбра, че атентаторът е превел огромна сума на своите роднини – негов племенник е получил пари, за да може да отиде при Амри. Вероятно става въпрос за клетка от тунизийци, която е специализирала в шофьорски умения", предположи професорът.

Според експерта терористите през изминалата година са станали "по-професионални".

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
5
 
! Отговори
Циник до демограф преди 4 години
Мда....България се напълни с "конспиратори" , като теб! Вземи си тури един ник Остап Бендер - та отдалече да разпознаваме "гиганта на мисълта" Честно? Писна ми да чета болни мозъци (като теб) , които търсят под вола - телета! Мурксел-ханъмата е тази, която нанесе повече щети на Европа от 3 Русии, и 10 Пут*инци! Ма давай - обясни ни от 10 кладенеца..през 7 кюшета - кой поръчва музиката! Аман от разбирачи, и заговорници!
6
7
 
2
 
! Отговори
demograph преди 4 години
Обърнете внимание на тясната обръзка между мястото, времето и характера на терористичните актове и руските геополитически цели. Така става ясно кой бие тъпана и кой плаща за кървавата музика. Скачанията срещу бежанците, ИД, еврогейовете, *** и Меркел са просто фалшив акомпанимент на случайни улични музиканти.
5
1
 
13
 
! Отговори
става дума за пари преди 4 години
Чуков е прав. Става дума за пари. Затова и терористите си оставят личните документи и телефоните на местопрестъплението. Като един вид визитна картичка. Доказателство, че именно той е извършителя, и че на него трябва да се изплатят парите. В този смисъл многобройните видеокамери са в полза на терористите. За да го показват по телевизиите в светлината на неговата "героична" мисия.
4
2
 
18
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Може много да се спори по въпроса! Често срещам думичката "камикадзе" във връзка с фанатизираните убийци тарамбуки! Камикадзе - означава всъщност - божествен вятър - в чест на тайфуна унищожил монголската флота готвеща се да нахлуе в Япония! Обидно е даже да се сравнява патриотичната идея движила японските военни със сляпата омраза движеща камиларските убийци! Повече им подхожда думичката хашишини - тези га*дове убиват в името на исляма , и Мурксел-ханъм ги улесни да леят кръв в Европа!
3
2
 
26
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 4 години
Евролиберастите превърнаха Европа в приют за ислямски терористи.
В родината си те са преследвани от влатите. Много от тях са извършители на убийства, наркоразпространение и други криминални дейния.\
Пристигат в Европа и се представят за бежанци.
Умишлено не носят документи за самоличност.
В арабските държави няма регистри с биометрични данни на гражданите. Сиреч, ако той каже, че се казва Хасан и е роден през 1989-та год. никой не може да докаже, че се казва Мустафа и е роден 1991-ва.
2
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така ще бъде докато начело на ЦЦЦП стои КГБеец. Пръска безотчетно пари докато Руския народ бедства. И то не за друго, а за да отмъщава на Запада че живее по-добре от тях. Мерзавец.
1
1
 
22
 
! Отговори
добри намерения преди 4 години
Лесно ги вербуват камиларчетата за по няколко хиляди евро са продали и майките си, така и така ги чака сигурна смърт ако ги върнат по местата им на произход.