Недоволство в пренаселения рай – Нова Зеландия

Новозеландците са свикнали с пространство, сега се конкурират с туристите
30 яну 2017 19:54, Елка Василева
81
Недоволство в пренаселения рай – Нова Зеландия

Нова Зеландия привлича рекорден брой туристи с обещанието си за недокосната природа. На местните жители обаче им е писнало от претъпкани туристически пътеки и от това, че им се налага да плащат и за инфраструктурата и почистването.

Маркетинговата кампания на Нова Зеландия "100 процента чисто" има огромен успех, рекламирайки омайващи гледки, които имат силно присъствие във филмовите трилогии "Властелинът на пръстените" и "Хобит".

Туристическият сектор сега процъфтява: през 2015 година 3,5 милиона туристи са посетили страната, чието население наброява 4,5 милиона - увеличение от 12% спрямо предходната година, пише ДПА.

Страната се хвали с разнообразна и както изглежда незасегната природа, умерен климат и приятелски, англоговорящ народ - печеливша формула за туристите. Не всички обаче са доволни от посоката, която поема секторът и много местни жители призовават правителството да изготви стратегия за туризма, чиято цел не е само растежът.

Неотдавнашна анкета на националната туристическа агенция установи, че почти всеки пети новозеландец се безпокои, че страната му привлича прекалено много туристи. Най-големите притеснения са свързани с пътните катастрофи и задръстванията, следвани от пренаселеността, липсата на инфраструктура и влиянието върху околната среда.

Не се вижда краят на разрастването на туристическия сектор, а броят на туристите се очаква да нарасне с 5,4 % годишно до 4,5 милиона до 2022 година.

Последиците от туризма за инфраструкурата са очевидни; пътища, паркинги, места за къмпинги, съхранени притегателни места, дори туристическия достъп през частни земи, всичко скърца под товара, голяма част от който се дължи на огромния брой туристи, посочи в изявление Обединеният планински клуб - организация на около 80 туристически групи от страната.

Новозеландците са свикнали с пространство. Страната е около три четвърти от площта на Германия, но населението е със 77 милиона по-малко. Сега местните жители трябва да се конкурират с туристите за местата за почивка, туристическите пътеки стават по-натоварени, а туристите предизвикват гняв заради боклука, който оставят след себе си в защитени територии.

Една от основните атракции на страната са възможностите за пешеходен туризъм, особено "Великолепните маршрути" - девет популярни пътеки, поддържани от Службата за съхранение на околната среда. През сезона 2015-2016 година почти 120 000 души са минали по пътеките, които се вият край живописни плажове, минават през гъсти джунгли и през алпийски терени - 12% повече, отколкото предходния сезон.

Жителката на Уелингтън Карън Фишър е изминала две от пътеките от "Великолепните маршрути" по Коледа заедно с хиляди туристи.

Заради лесния достъп и многобройните дневни екскурзии, които се предлагат, пътеките в Националния парк Абел Тасман са претъпкани през деня, казва тя. Хижите са резервирани с месеци напред и дори е трудно да се намерят свободни места за отдих покрай маршрута, което води до много продължително ходене.

Нарастването на броя на туристи, които посещават защитените територии, означава по-големи разходи за инфраструктура, премахване на боклука, почистване на къмпинги и други разходи, а недоволството расте, тъй като парите за всичко това идват от новозеландските данъкоплатци.

Според доклад на международната консултантска компания McKinsey Службата за съхранение на околната среда покрива около 5 % от разходите си средно чрез приходи от потребителите спрямо около 20% в националните паркове на Австралия, САЩ и Канада.

Докладът, поръчан от различни представители на туристическия бранш, разглежда също така опциите за финансиране. В него се представят идеи като такса за пешеходния туризъм по "Великолепните маршрути", туристическа такса за опазване на околната среда, платени паркинги за националните паркове и популярните туристически места и дори приватизация на пътеките.

Службата за съхранение на околната среда работи заедно с туристическия сектор и други заинтересовани страни, за да проучи възможностите. Не е взето решение, но се обмислят редица възможности за алтернативно финансиране като например различни такси за чуждестранните и местни туристи, каза министърът на туризма Паула Бенет.

Макар "Великолепните маршрути" да са добре управлявани и броят на туристите да е ограничен от възможностите за настаняване, има известни притеснения, че новозеландците може да останат извън играта заради популярността си сред туристите, посочва президентът на Обединения планински клуб Питър Уилсън.

Клубът обаче не е привърженик на таксата за пешеходен туризъм. "Свободата на достъп до обществени земи е вписана в нашия закон и се цени в нашата култура," допълва той.

Това, което искаме, е по-голямо финансиране на Службата за съхранение на околната среда, за да бъдат прекрасни преживяванията както на туристите чужденци, така и на местните, и най-вече за да бъде запазена природата ни, каза Уилсън.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още по темата: нова зеландиятуристи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
20
 
! Отговори
поздрави от Ав$трали преди 7 години
До художникаПриятел живея на 4 км от операта на премиер стрийт, нали не вярваше искаш ли да ти щтракна месния веcник мосман дейли на фона на този форум за да се убедиш? Оня ден ти го поиска, искаш ли го още да ти го снимам?
25
1
 
21
 
! Отговори
до Сидни Ав$тралия преди 7 години
Ако наистина си там, то всички живущи в България могат само да ти завиждат. Сидни е чист град със спокойни хора и е голям кеф да се разхождаш по улиците му. Повечето жители живеят в квартали с двуетажни къщи и много, много зеленина. Софийските квартали, а и не само те приличат на мръсен ке-*** спрямо тези в Сидни.
24
5
 
20
 
! Отговори
художника преди 7 години
Айде и аз да се включа във веселбата. ЗАБЕЛЯЗВАТЕ ЛИ, че Сиднито се явява от време на време във форумите. Явно му спират НЕТА за неплатени такси и като му го пуснат /когато си плати, естествено/ гледа да навакса. Хахахахахаха......Не му се връзвайте на селския пръч! Нека си остане с мечтите за Австралия, само те го огряват в студената дупка от където пише, духайки на ръцете си да не замръзнат. За това и бърка с правописа. ХАхахахаха
23
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"...парите за всичко това идват от новозеландските данъкоплатци."А парите оставени от туристите къде отиват?
22
2
 
22
 
! Отговори
поздрав от Ав$тралия преди 7 години
Д'упе когато съм расъл на центъра не знам да е имало "факултето" в София. Ти явно след 89 там си се преселил дъртофелник а компютърните ти умения по Правеца са дошли от някой общински курс за ограмотяване на pomското население. Записа ли флашките в панелната килия в квартала от които пишеш?
21
2
 
23
 
! Отговори
от Сидни Ав$тралия преди 7 години
Съмнявай се в квото искаш, ако те интересува къде съм израстнал детската градина ми беше на шишман ако правилно помня улицата, а после училище започнах в 6то на графа до министерството. Не знам лак е правилно да кажа че съм израснал НА центъра или ПО центъра зад народния театър, но това вълнува само селтaците комплексари. Освен това български пиша единствено тук от много години и съм забравил много, помня го фонетично вече както се говори. Радвай му се НА ЦРНТЪРА без мен вече
20
4
 
24
 
! Отговори
от Сидни Ав$тралия преди 7 години
До анонимен 59Приятелю с руски паспорт можеш да парадираш само пред чукчите в сибир, но не и пред белите хора. Ако целта ти е било да земеш руски паспорт за да избягаш от Рашка и да гледаш белите как живеем по света то в други страни основното на паспорта е не да пътуваме а да сме граждани на страната която живеем и искаме да останем. А и да знаеш че никой не съм канил тук, нито с руски паспорти да ми идвате нито който и да ми се мъкне тук. Приятно е когато обикалям из тоз рай да няма досадници
19
2
 
24
 
! Отговори
от Сидни Ав$тралия преди 7 години
Докато има неща за договаряне и обсъждане overseas се налага да се комуникира когато тук е нощ а там е ден, така 1 денонощие се спестява в тайминга.Долния явно е свикнал че САЩ е центъра на вселената където слънцето се върти около него и не е схванал с пилешкия акъл че другаде е нощ и затова не разбира как се движат договори по високите нива на една компания, явно е портиер и time is money е чувал само на улицата, и не ме интересува къде за пръв път е писал или са го е.вали от "системата"
18
3
 
23
 
! Отговори
ВЪЛЬО преди 7 години
ПИША ЗА ПЪРВИ ПЪТ ТУК . НЕ ВЗЕМАМ СТРАНА,САМО ИЗКАЗВАМ МНЕНИЕ.1 ДО АВСТРАЛИЯ.АЗ ЖИВЕЯ В САЩ/ С КОЕТО ВЪОБЩЕ НЕ ПАРАДИРАМ. БГ СИ МИ Е РОДИНАТА/АКО ТИ ЖИВЕЕШ В АВСТРАЛИЯ И СИ НЯКОЙ - ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ПОРТИЕР ИЛИ НЕЩО ПОДОБНО,ТО ТИ НЯМА ДА ИМАШ ВРЕМЕ А И ЖЕЛАНИЕ ДА ВИСИШ ТУК С ЧАСОВЕ И ДА СЕ ДЪРЛИШ С ХОРАТА/- В БИЗНЕСА ,АКО ВЪОБЩЕ ГО ИМАШ ,НЯМА ВРЕМЕ ЗА МНОГО ПРИКАЗКИ-THE TIME IS MONEY.ТАКА ,ЧЕ НА МЕН СИ МИ ЯСЕН-ПРОСТО ЖИВЕЯ В СЪЩАТА С-***.2.ОСТАВЕТЕ ПРАУСПЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ АВСТРАЛИЕЦ ДА СИ ПИШЕ.
17
10
 
30
 
! Отговори
от Сидни Ав$тралия преди 7 години
До мал-умен гущерСъздавал правец в института..... ха ха ха... по точно копирал от Apple 2 и само добавил 2 клавиша ОСВ и МК, а отдолу бутоните рит релета в стъкло което се чупи при силно натискане на битона.. Ти приятелю си "създавал" правец колкото китаец. Пропагандата ти е промила мозъка че това не е крадене и копиране а "създаване" ха ха ха. Знаеш ли колко струва сега apple2 по търговете?? А за твоя правец до сега не съм видял да се бият по търговете по света хаха. Това си създавал приятелю
16
7
 
32
 
! Отговори
от Сидни Ав$тралия преди 7 години
До Анонимен 40Приятелю, какви 600 долара заплата в Австралия? Тук минималната заплата е 2700$ и дори портиера не е на минимална заплата. Явно селско-ориенталските ти представи за 600$ заплата говори що за заплати раздаваш, потвърждава само че портиера ми дори може да си позволи да те наеми защо зима повече от теб самия, но дори това не е много сигурно защото не знам за какво му трябва див балканец с ориенталски бит и култура като теб
15
9
 
28
 
! Отговори
поздрави от Ав$трали преди 7 години
Нещо ме бъркаш с някой твой роднина от дълбоката провинция. Аз съм кореняк софянец, родителите ми са родени в софия и съм израснал на центъра на софия. Винаги съм писал аз тук и дори съм го споменавал неколкократно, можеш да ми потърсиш старите коментари.А мал-Умния гущер какъв Калин го гони не знам що е решил че трябва да познавам всеки българин в цяло Сидни? Явно е страничен ефект от терапията, не познавам никав калин но щом си решил да го биеш аз няма да ви се бъркам, твоя си работа
14
4
 
31
 
! Отговори
един там преди 7 години
На какъвто си левъл и да е, мисленето не му се отдава мног май! Западняците и техните фенове се отдавна се опитват да ни накарат да мислим, че колкото повече пари вземаш, толкова си по-добре! Всъщност в доста случаи зависимостта не е правопропорционална! Възможно е да вземаш и 800лв и да си си добре, а е възможно и 2000 да не ти стигат! Има и доста други компоненти като здраве, среда, щастие, удоволствие от работата, които също са много важни!
13
5
 
26
 
! Отговори
поздрави от Ав$трали преди 7 години
До Анонимен 34Приятелю едва ли даваш по големи заплати от мен в мойта компания, след като портиера ми зима повече от теб самия, сметай кви заплати рздаваш. Какво? Не знаеше ли че съм инвеститор и собственик на куп assets в Сидней. Ти на портиера стигни заплатата първо
12
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никакъв бизнес нюх нямат тия хора.Щели да ограничават туристите.Защо ще ги ограничават.Да им направят една хубава таксичка примерно 1000-2000 долара дневно плюс още толкова за всеки изхвърлен *** и нещата ще се самофилтрират.Почти всеки боклучар на социална помощ от Европа или САЩ може да си хване нискотарифният полет и да ходи да се освини там.Богатите хора правят по-малко *** от бедните
11
1
 
24
 
! Отговори
един там преди 7 години
До поздрави от Ав$трали,Не знам аз с моето невежество докъде ще стигна, ама ти само май си правиш вятър на устата! Къде по точно видя да съм написал, че в Австралия има маларийни комари и малария? Най-близо до нас малария има в Гърция. Ставаше въпрос като цяло за опасните гадини, само че на тебе май навсякъде ти се привиждат постове за Австалия!
10
3
 
25
 
! Отговори
поздрав от Ав$тралия преди 7 години
До Анонимен 30Приятелю, портиера на сградата в която е компанията ми зима повече от теб. Дори тои може да си позволи да те наеме. Първо стигни неговата заплата и тогава разправяй.
9
5
 
24
 
! Отговори
поздрав от Сидней преди 7 години
До УМЕН ГУЩЕРДа верно отдавна не съм качвал продължение на 2та клипа, няма вдъхновение, но ще ти кача нещо стига да го измисля, спецялно за теб приятелю, Кога да те чакам дъртофелнико тук да си смениш памперса. Ако не си научил съм австралйски гражданин. Какво стана не каза ли на кралицата да не ми дава?
8
7
 
23
 
! Отговори
поздрави от Ав$трали преди 7 години
До един тамМисля че с твойто невежество можеш да буташ стени. Ти май бъркаш Австралия с Африка? Хал хабер си нямаш. Какви маларйни комари бе тук малария никога не е имало, Няма малария. Сега ще ми кажеш и че черноkожи има тук? Има за 4 години съм виждал нeгър 6 пъти на улицата.Мал-Умен Гущер каква ти е диагнозата приятелю докторите ли ти казаха да записваш флашки като част от терапията? Заповядай на Премиер стрйт в сидни, всеки българин е добре дошъл дори душевно болни като теб
7
2
 
24
 
! Отговори
един там преди 7 години
Е не ти ли омръзва това постоянно лято в Австралия! То и другаде има гадини! Например в Сибир и свеврозападна европейска Русия и Прибалтика, Беларус и Чехия има опасни кърлежи! В това отношение ние тук в България сме си доста добре- има два вида отровни змии и те не са чак толкова отровни! От гадините от насекомите отровни скорпиони няма, кърлежите не са много опасни, от маларийни комари, способни да пренасят заразата, се срещат изключително рядко в южна България!