В Русия църквата е готова на всичко, за да спре абортите

С разрешение на правителството църквата се внедри в болниците
Обновена: 1 мар 2017 14:59 | 1 мар 2017 14:52, Елка Василева
74
В Русия църквата е готова на всичко, за да спре абортите
Снимка: архив, Reuters

Научила, че отново е бременна, Анна Кузева изпада в паника. Самотна майка, останала без жилище, без доходи и без подкрепа от семейството, тя няма представа как ще отглежда второ дете и си записва час за аборт.

Много скоро обаче нейна позната - православна активистка, й предлага да я заведе в приют за бременни с думите "Ще те приемем, но няма да правиш аборт", спомня си 33-годишната Анна, държейки на коленете си Иля - своя син, докато четиригодишната му кака Антонина играе с кукла наблизо, пише Франс прес.

Приютът, наречен "Дом на майките" - двуетажна къща в центъра на Москва, може да подслони до 10 жени с децата им било за няколко дни, било за цяла година.

Открит е през 2012 г. в отговор на тревогите на "църквата и обществото" във връзка с абортите, посочва директорката Мария Студеникина - същата, която е убедила Анна да не абортира.

"Сигурността на страната ни зависи от това какви са хората", твърди тя, отпивайки от чая си под погледа на Богородица от иконата в ъгъла.

Абортите намаляват

Вече от столетие в Русия - имперска, съветска или постсъветска, отношението към абортите е нееднозначно.

През 1920 г. Съветският съюз става първата страна, разрешила изкуственото прекъсване на бременността (ИПБ), официално забранено по време на монархията.
Няколко години по-късно обаче - през 1936 г., сталинският режим го забранява.

През 1955 г. абортите са разрешени отново и процедурата се опростява, което през следващите десетилетия фактически я превръща в един вид метод за контрацепция.

Чак след разпадането на СССР през 1991 г. хората наистина свикват с презервативите и хапчетата "антибебе"; повече стават и програмите за профилактична медицина.

В резултат през 1993 г. Русия се нарежда на едно от първите места в световните класации по брой на абортите с 235 ИПБ на 100 раждания на живи бебета, а до 2015 г. те намаляват петорно - 44 аборта на 100 живи раждания според официалната статистика.

Властите мечтаят за повече раждания и подем в раждаемостта, затова представят абортите като все по-остър проблем, също като църквата - повечето руснаци твърдят, че са православни християни, но едва 5 на сто се черкуват редовно.

Освен религиозните доводи църквата изтъква, че абортите засилват демографската криза в цялата страна от 1991 г. досега и редовно настоява властите да ограничат достъпа до ИПБ.

През 2016 г. депутати предлагат ИПБ да се заличи от списъка с медицинските грижи, заплащани по линия на социалните служби. Законопроектът е изоставен, но се приема друг, задължаващ болниците да получат нови сертификати, за да извършват аборти.

Петиция за забрана на абортите събира 400 000 подписа, включително този на патриарх Кирил, предстоятеля на Руската православна църква.

"Пари от чужбина"

Някои виждат тук посегателство върху правата на жените, нещо по-лошо дори: "Да възпрепятстваш един аборт, както казват някои политици, да разубедиш жена, желаеща да абортира, задължавайки я да запази нежелано дете - това наподобява изтезание", възмущава се Любов Ерофеева, оглавяваща сдружението РАНИР, което информира младите руснаци за контрацептивните мерки.

"Нивото на абортите спада, защо се подновяват тези дебати?", недоумява тя.

През 2015 г. сдружението й е регистрирано от правосъдното министерство като "чуждестранен агент" - определение, напомнящо етикетите, лепени на дисидентите през съветската епоха. По силата на закон за неправителствените организации това ограничава дейността на РАНИР.

Сдружението редовно става и обект на нападки от православни сайтове, които го обвиняват, че стимулира демографския спад в Русия.

От време на време се реанимира и въпросът за презервативите. Така стана през декември - протестите на един манастир попречиха да бъде открита фабрика за презервативи край Москва. Противниците на предприятието нарекоха този контрацептив "антипатриотичен".

С методите на американските про лайф групи

С разрешение на руското здравно министерство църквата успява да се внедри в болниците, където действат "консултанти", финансирани от фондацията "Св. Василий Велики" - те убеждават 15 до 20 на сто от постъпилите жени да не правят аборт, твърди религиозното сдружение.

За три години броят на консултантите и на "центровете за превенция" нараства тройно. Над 39 500 жени, желаещи аборт, се отказват след такива консултации, заявява министърът на здравеопазването Вероника Скворцова и с гордост съобщава за 13-процентов спад на абортите през 2016 г.

Демографът Анатолий Вишневски уточнява: ако намаляват абортите, това е главно заради общия спад на раждаемостта в Русия, казва той и отбелязва също силното влияние на православната църква върху политиците. Той твърди, че руските движения срещу абортите копират методите на колеги от САЩ - т. нар. про лайф групи.

Фондацията "Св. Василий Велики" например има партньорски връзки с асоциацията "Световен конгрес на семействата", чийто директор Лари Джейкъбс е посетил Русия през 2012 г., за да участва във форум за семейните ценности, организиран в Кремъл.

Консервативните православни среди в Русия "не обичат САЩ, но обичат американците, воюващи срещу абортите", иронизира Вишневски.
 

/БТА/
 


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ехеее, другаря Сталин що аборти направи и пак му се възхищават руснаците.
53
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
аборта е убийство, ако не искате деца, не зачевайте, има много варианти, и еднотрайни, и временни, и постоянни
52
7
 
7
 
! Отговори
да знаете преди 3 години
Само др Сталин може да управлява с желязна ръка Русия .Ни цар,ни президент . Трябва ни нов комунизъм иначе отиваме към ислямизация до 30 г . Огледайте се -новото поколение не чете книги . Готово е за завладяване и претопяване.
51
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не искам деца, проблем? Не смятам, че съм длъжен на държавата. Тя не е направила нищо за мен, така че и аз нищо няма да направя за нея. Нито деца ще и оставя, нито войните ще и водя (ако има такива). Ако някога се реша на деца, определено в паспортите им няма да пише "българин"!
50
5
 
6
 
! Отговори
Жълточерен преди 3 години
Aко бялaтa рaсa не вдигнем рязко рaждaемосттa,просто ще изчезнем
....
Ами пратете жените си, ще ги научим да раждат щом вас ви мързи
49
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 42 от славянин

Ти пък кат си бял щот си голямата работа
48
4
 
10
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Докато ''демократите'' по цял свят превъзнасят свободата на избора, черните, мулатите, *** и жълтите се размножават като плъхове и след някое друго десетилетие от белия свят няма да има и помен благодарение на ''демокрацията''! ''Демокрацията'' унищожава всяка хомогенна нация и доказателствата за това с багер да ги ринеш!
47
3
 
16
 
! Отговори
С РАК НА ГЪРДАТА преди 3 години
РОДИХ ДЕТЕТО СИ И СЛЕД 8 МЕСЕЦА МИ ОТКРИХА РАК НА ГЪРДАТА.ЛЕКАРИТЕ НЕ ПРЕПОРЪЧВАТ ДА СЕ РАЖДА СЛЕД ТОВА А И МЕ УВРЕДИХА С ХИМИОТЕРАПИЯ И ХОРМОНО ТЕРАПИЯ.ВИНАГИ СЪМ ИСКАЛА ПЪЛНА КЪЩА С ДЕЦА.АМА НЕ.ТАКА ЧЕ ТОВА МИ ОСТАНА МЪКА ЧЕ НЕ МОГА ДА РОДЯ ПОВЕЧЕ ДЕЦА.РАЖДАЙТЕ ДЕЦА ТЕ СА ПУХЧЕТА И С ТЯХ ЖИВОТА МИНАВА НЕУСЕТНО.ГРЕХОТА Е ДА ГИ ПОГУБВАМЕ ЗАРАДИ КАРИЕРА,КРАСОТА,ИЛИ САМОТА.ГОСПОД НИ ПОМАГА ДА СЕ СПРАВИМ С ОТГЛЕЖДАНЕТО ИМ В КАКВАТО И СИТУАЦИЯ ДА СМЕ ИЗПАДНАЛИ.
46
7
 
6
 
! Отговори
Баба Гуси преди 3 години
Най-много гейфилми се снимат оттатък атлантика, демократче, и въобще около 80% от порно индустрията на света е базирана там!
....
Много бъркаш славянино, ти само ако знаеш ние като се съберем със семинаристчета или с кака Филка какви филми правииим..
45
5
 
6
 
! Отговори
до 49 от славянин преди 3 години
Тези които не искат да раждат на първо място не забременяват! Освен това в някои католически страна църквата също много силно влияе за намаляването на абортите!
44
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Църквата била против... Това все едно комикс герой да ми казва какво да правя..
43
5
 
4
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Трябва да се напомни на Православната църква(а и на останалите),че не може да си против абортите и контрацептивите едновременно!Просто не става.
Е,има и още един вариант-да се заплаща на жената да износи плода,а после да се даде за осиновяване,на приемно семейство или да се отглежда в селище от типа SOS.Отглеждането в т.нар. сиропиталище не е добре.Това е и един начин да се реши демографския проблем.
42
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия пак не разбрали. Със забрани раждаемост не се оправя. Тези които не искат да раждат дядо поп не може да им промени мнението.
41
8
 
9
 
! Отговори
до 46 от славянин преди 3 години
Най-много гейфилми се снимат оттатък атлантика, демократче, и въобще около 80% от порно индустрията на света е базирана там!
40
9
 
10
 
! Отговори
до 42 от славянин преди 3 години
И населението на ЕС върви по стъпките на отвъдокеанските си събратя - чернее, мулатее и жълтее!
39
9
 
11
 
! Отговори
свободен преди 3 години
РФ - най-много аборти под 16 год. в света, втори по най-много аборти в света (след Бразилия), най-много снимани гей филми в света, най-много центрове за алкохолизъм в света, една от най-богатите църкви и само 18 кухни за бедни, 98% от служителите в църката се отчитат пред ФСБ, заклемени са много християнски "ереси" и нито една ислямска секта, за 12 години са построени 34 джамии в Москва ... ПРАВОСЛАВНИ ЦЕННОСТИ!
38
7
 
13
 
! Отговори
Браво! преди 3 години
Правилна позиция на Църквата! Абортът е убийство, и то предумишлено. Пиатйте майките, които са мислили за аборт, но все пак са родили и сега имат порастнали деца. Всички те ще ви кажат, че добре че не са направили аборт.
В България от 1950 г до сега са абортирани 6 милиона деца - това е един цял народ.

Твърдоглавци, още ли оправдавате аборта?
37
7
 
6
 
! Отговори
до 42 от славянин преди 3 години
А ти наясно ли си че оттатък атлантика вече почти 40% от населението е черно, мулато и жълто!?
36
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименнещо си сбъркал От 2007Г. В Русия за пъво дете на майката се изплащат 7000 евро ,за второ 10 000 евро , от 2011г. акцента падна на трето /13 000евро за трето дете вместо на второ/
....
Само дето този "капитал" се дава след навършване на 18 години на детето и за сега няма нито една майка която да го е получила. Освен това има и други условия. Може да се ползва за учене или ремонт на собствена стая на детето. Колко от руснаците учат след 18 и колко имат собствени стаи?
35
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен....ще са чиста бяла раса.....


Като Шойгу и Лавров, нали? Те са чистокръвни руснаци.