Мей да пази гражданите на ЕС във Великобритания

Не трябва да бъдат използвани като разменни монети, смятат торите
Обновена: 5 мар 2017 14:50 | 5 мар 2017 14:34, Анисия Иванова
17
Мей да пази гражданите на ЕС във Великобритания
Снимка: БТА

Майкъл Гоув и други представители на торите, които са поддръжници на Брекзит, призоваха Тереза Мей да гарантира едностранно правата на 3,2-те милиона граждани, живеещи сега във Великобритания, да останат в страната и след Брекзит, пише в. "Обзървър".

Гоув е един от представителите на торите, поддържащи Брезкит, които членуват в междупартийна парламентарна комисия, разглеждаща въпроса за излизането на Великобритания от ЕС. Днес комисията прие доклад, в който определя политиката на правителството на Тереза Мей като неприемлива.

Според парламентарната комисия подходът на Мей поражда голямо безпокойство и несигурност у хора, които работят здраво във Великобритания, плащат данъците си и заслужават незабавни гаранции за бъдещето си. В доклада парламентарната комисия казва, че европейските граждани, работещи сега легално във Великобритания, не бива да бъдат използвани като разменна монета в преговорите за Брекзит.

Този доклад поставя под още по-голям натиск Мей след гласуване в Камарата на лордовете, при което мнозинството от членовете й защитиха правата на европейските граждани във Великобритания. Тогава лордовете подкрепиха с 358 гласа "за" срещу 256 гласа "против" промяна в проектозакона за Брекзит, която призовава министрите да гарантират до три месеца след задействане на член 50 от Лисабонския договор, че европейските граждани, живеещи във Великобритания, ще имат правото да останат в страната и след излизането й от блока.

Досега Тереза Мей казваше, че няма да гарантира правата европейските граждани във Великобритания, докато останалите страни членки не дадат сходни гаранции относно правата на британските поданици, живеещи на техните територии.

В доклада на междупартийната парламентарна комисия се казва, че "изходът от референдума за Брекзит и последвалите дебати във Великобритания и в ЕС са породили голямо безпокойство и несигурност у европейските граждани, пребиваващи във Великобритания и у британските поданици, живеещи в ЕС".

"Гражданите на страни членки, пребиваващи във Великобритания, нямаха думата на референдума. Те дойдоха във

Великобритания законно и допринесоха за страната в икономически и културен план и обогатиха британското общество. По-голямата част от тях работи здраво и плаща данъците си, интегрира се, отглежда семейства и пусна корени тук. Трудно е да се каже какво може повече Великобритания да иска от тях. Резултатът от референдума, обаче ги направи много несигурни относно тяхното бъдеще. Въпреки че правителството каза, че иска европейските граждани да могат да останат, комисията отбелязва, че то не е предложило достатъчно уверения, че правата и статутът, от които те се ползваха досега, ще им бъдат гарантирани", се констатира в документа.

"Европейските граждани във Великобритания и британските граждани в ЕС са наясно, че тяхната съдба е предмет на преговори. Те не искат да бъдат използвани като разменни монети и несигурността, в която те трябва да живеят сега, не е приемлива. Въпреки уверението, дадено от вътрешния министър, ние препоръчваме Великобритания да вземе сега едностранно решение относно запазването на правата на европейските граждани, живеещи във Великобритания", се допълва в документа, цитиран от БТА

Комисията препоръчва освен това системата, според която европейските граждани във Великобритания да могат да кандидатстват за постоянно пребиваване, след като са живели в страната пет години, да бъде драстично опростена. Сега европейските граждани трябва да попълват формуляр от 85 страници, който според парламентаристите е прекалено сложен и обременяващ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
месара преди 7 години
айде да се разпада тоя измислен съюз че да си дойде всичко на място ! какво хубаво видяхме от тоя съюз , нищо , някой или някоя си ше ми налага санкции и ше ми определя начина на живот , напълниха държавата ни с " мигранти " , какво да ям и пия , краставиците били криви ......, и на какво имам право и то в собствената ми държава !!!
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лондон се напълни с богати руснази.Не е изненада Брекзита
13
1
 
5
 
! Отговори
Ученика преди 7 години
За подобни като въпросната гражданка на Обединеното Кралство простия български народ използва израза " Пази се от недоклано прасе и незадоволена жена"
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Драги ми Анонимен Това че живея в чужбина със семейството си не ме прави по малко българин от хората които живеят в България
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мей е заприличала на Меркел. Грозни сатанински скочибри. Може и чупакабри.
10
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Good Save the Queen....Драги ми български ***....,вместо да помолиш господ да пази личното ти семейството и държава ,се изказваш като един промит англичанин....Точно тази нация,която е винаги против България и българите....*** и продажник си ти....стой си във "Велийата Британия" и забрави за корените си,така както и всички политици да забравят ,че са и българи..България прилича на разруха ,благодарение на хора като вас......
9
2
 
8
 
! Отговори
Good Save the Queen преди 7 години
Паунда е добре за сега. 5 -6 евро цента спад от преди Брексит не е много. Но не се знае накъде ще тръгнат нещата след като почнат преговорите за излизане
8
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПЪК И ПАУНДЪТ ПАДНА МНОГО.
7
3
 
10
 
! Отговори
Dakata преди 7 години
До От Германия.В Англия като шофьор на камьон взимам 14 паунда на час, в Германия колко казваш е заплатата ?
6
7
 
12
 
! Отговори
От Германия. преди 7 години
В Англия заплатите са по-ниски отколкото в Германия. А данъците наемите и цените са по-високи. Идвайте в Германия за да не се налага на Меркел да взема на работа сирийци и друга ***. Вярно че немския е труден. Но веднъж научиш ли го, всичко е ОК.
5
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Типично за масовата част от човечеството. Винаги при референдуми от този тип 99.99% от населението изобщо не знае за какво става дума и какви са последствията от това. Има едни 10 заучени фрази, които се дъвчат от медиите и това е. Взеха решение за излизане от ЕС както аз вземам решение да купя кило домати. А последствията от това решение (било то позитивни или негативни) не могат да се опишат в десетки хиляди страници. Сега проблемите започват да изскачат и започва едно мислене... мани мани!
4
1
 
8
 
! Отговори
Good Save the Queen преди 7 години
Англичаните може и да си загубят правата на граждани на ЕС но имигрантите от Европа няма. Нали сме си от Европа и можем да си ходим в Европа и да си работим където си искаме. Също така повечето сме с постоянно жителство или двойно гражданство, така че можем да се възползваме и от двете страни :-)
3
6
 
20
 
! Отговори
Въпросче. преди 7 години
Аз не разбирам какъв мазохист трябва да си за да емигрираш е Англия.Заради чужденците излязоха чак от ЕС.явно не ви искат,мразят ви,явно ви правят процедурите за устройване сложни и тромави.Времето е гадно там.Ското ще загубят и правата си на граждани на ЕС и вие със тях ще ги загубите тези права.Нито заплатите са им най високите,нито са толерантни,нито ви дават сигурност.КАКВО ПРАВИТЕ ТАМ.Една Дания,Германия,Австрия,Швейцария е във пъти по добре от колкото Англия.Не ви разбирам.
2
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Предлагам всички мигранти да напусна великобритания и онези мързеливи англичани да си започнат да работят, но едвали, те знаят да лежат и да пият само.
1
3
 
13
 
! Отговори
Гошо преди 7 години
Много нагла тази бабка ......Права в порочния, либерален ,диктаторски съюз ще имаш само ако слугуваш и участваш послушно .Знаеш как е бабче недей се прави на луда.