Меркел и Макрон: Eвродоговорите може да бъдат променени

Франция и Германия ще съставят пътна карта за интеграция
Обновена: 15 май 2017 21:44 | 15 май 2017 21:14, Веселина Йорданова
90
Меркел и Макрон: Eвродоговорите може да бъдат променени
Снимка: Ройтерс

Канцлерката на Германия Ангела Меркел и президентът на Франция Еманюел Макрон изразиха готовност за евентуална промяна на европейските договори, по-специално за реформа на функционирането на еврозоната, предаде Франс прес.

"От германска гледна точка е възможно да се променят договорите, ако има смисъл", заяви Меркел в Берлин след срещата с Макрон, който от своя страна подчерта, че идеята за промяна на договорите на ЕС "повече няма да е табу" за Франция.

Френският президент обеща да извърши съществени икономически и социални реформи в страната си и заяви, че те са важни и за Европа, за да може тя да се развива, предаде ДПА.

Макрон отбеляза, че Франция не е успяла да реши своя проблем с масовата безработица през последните 30 години и обеща, че новото му правителство ще се посвети на решаването му.

Франция и Германия са достигнали исторически момент заради засилването на популизма и това налага двете страни да работят по-тясно заедно, каза той.

"Има няколко области, в които можем да сътрудничим в краткосрочен план. Обща политика на даване на убежище, работата в друга страна от ЕС и двустранната търговия. Всичко това ще се отрази на гражданите ни. Трябва ни повече прагматизъм, по-малко бюрокрация и Европа, която да защитава гражданите ни", заяви френският президент.

След посрещането на Макрон с военни почести двамата лидери се договориха да изработят средносрочна пътна карта за задълбочаване на интеграцията в ЕС и укрепване на еврозоната срещу кризи, предаде Ройтерс.

"Германия ще благоденства в дългосрочен план само ако Европа благоденства, а Европа ще благоденства само ако има силна Франция", заяви Меркел. Тя добави, че правителствата на Франция и Германия ще имат общо заседание през юли, след парламентарните избори във Франция.

Меркел заяви, че с Макрон са обсъдили европейската система за предоставяне на убежище, търговските отношения и други въпроси, предаде Асошиейтед прес.

"Всеки от нас представлява интересите на своята страна, но интересите на Германия по естествен начин са тясно свързани с интересите на Франция", посочи Меркел и призова за нова динамика в германско-френските отношения.

Макрон посети Берлин в първия ден след встъпването си в длъжност, продължавайки традицията френските президенти да правят първото си чуждестранно посещение в Германия. Той е четвъртият френски президент, с когото работи Меркел за близо 12 години като канцлер на Германия, отбелязва АП.

Меркел заяви, че европейските страни не трябва да мислят, че ЕС не трябва никога да прави промени в договорите си. "Такъв Европейски съюз би бил уязвим от всяка посока на света", каза тя.

Макрон посочи, че ще извърши реформи във Франция за решаване на проблема с високата безработица "не защото Европа го иска, а защото Франция се нуждае от това".

Френският президент се постара да успокои германската канцлерка, като увери, че е против идеята за общо поемане на минали дългове на страни членки на еврозоната, отбелязва Франс прес. "Не съм привърженик на общото поемане на миналите дългове в еврозоната, защото това води до политика на отказ от отговорност", каза Макрон. 

Меркел заяви, че средносрочната перспектива за развитие на ЕС "ще съдържа проекти, които няма да възникнат за една нощ, но у нас има общото убеждение, че сега трябва да се занимаваме не само с напускането на Великобритания, а преди всичко да помислим как да укрепим останалия Европейски съюз и еврозоната", заяви Меркел, цитирана от ТАСС.

"Без Европа няма да има мир, благоденствие и свобода", заяви Макрон. "Готови сме за реформа на институциите и за нови договори", добави той.

Президентът на Франция обеща да е "откровен и конструктивен партньор" на Германия. "Трябва да вървим към по-демократичен ЕС", каза Макрон. (БТА)


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
men преди 3 години
гади ми се. какви са тези межетурки да ми дават уклон на бай х-то. избирал ли съм ги? гласувал ли съм за тях? воени почести за един отявлен педю дето със циониското чудовище шмеркелина иска да унищожи бялата раса. има ли мъже в тези държави бе?
43
1
 
0
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 3 години
До Анонимен..............А бе сороспии ,к,во стана бре,н.................


Православно-славянския морал в действи!
42
0
 
5
 
! Отговори
до 54 преди 3 години
Какво предупреждаваш Меркел тя това го знае и очаква да и излезе късмета за това е толкова щаслива и засмяна няма да се надява на късмет само от тъмнокожите мигранти.
41
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези така ще си направят нещата, че от демокрация ще минем на пълен диктат и колониално робство!
40
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ХАРТИЙКИТЕ, НАРЕЧЕНИ ДОЛАР НЯМАТ БЪДЕЩЕ.
ИДВА НОВАТА СВЕТОВНА ВАЛУТА - ЮАНЪТ.
39
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Влизам и какво да видя все антикомунисти,все русофоби,все европейци от България.Много интелегентни хора от България.Много интелект лъха и професионализъм.А като излезеш на улицата или ще загинеш от някой европейски джип.Или ще ти сложат разреден бензин.Или някой ще изтупа олекотените си завивки върху теб.Или ... България е богата на хора които само дават акъл.,Добре е всеки да си погледне себе си
38
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Един от Северозапада

Тия информации от ТАСС ли ги разпространяват? Русофилията е опасна за интелекта!
37
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
74 и как става тази работа на практика имаш ли си идея. Сигурвн съм че грам понятие нямаш . Как по точно ще се търгува в злато как ще минават безналичните плащания. Та нали цялото злато на земята е много по малко от световните активи. А бе като пишете глупости поне четете ли си ги
36
0
 
9
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 3 години
До Анонимен72 Кадафи го свалиха не че е диктатор, а за това, че щеше да се откаже от долара, искаше търговия в злато. А да видим, как ще свалят главите на 40 държави сега?
35
1
 
9
 
! Отговори
В кръга на майтапа преди 3 години
Меркел, пази се! Тоя си пада по зрели жени, според терминологията. А аз мислех, че наш Гришо само го може това. Язък, пак ни изпревариха!
34
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
71 хахахаха то така ако стваше и с какво ще заместят тези 40 държави доларът еврото бротанския паунд и японската йена които дуржат над 90 % от световната търговия
33
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До НОВ СВЕТОВЕН РЕД-_Прввилно колега си написал,че тези дни в Китай се случи нещо историческо и то е,че над 40 държави които съставляват повече от половината от населението на земята и 2/3 от територията на света взеха решение да развиват нов икономически модел и нови търговски отношения ,базирани на принципа на взаимната изгода,отхвърляйки долара и досегашната хегемония на евреите ,които чрез марионетките си в САЩ и ЕС и банкерите -лихвари ограбваха страните и хората по света.
32
1
 
12
 
! Отговори
НОВ СВЕТОВЕН РЕД преди 3 години
ВЧЕРА В ПЕКИН ЗАВЪРШИ СРЕЩАТАНА КОЯТО СТАРТИРА НАЙГРАНДИОЗНИЯ ИКОНОМИЧЕСКИ ПРОЕКТ НА 21 ВЕК -ПРОЕКТА ЗА ЕДИННО ИКОНОМИЕСКО ПРОСТРАНСТВО, ИЗВЕСТНО КАТО ПРОЕКТА-НОВ ПЪТ НА КОПРИНАТА НА ТОЗИ ФОРУМ УЧАСТВАХА ДЪРЖАВНИТЕ ГЛАВИ НА 40 СТРАНИ,НАЧЕЛО С КИТАЙ,РУСИЯ,ТУРЦИЯ, ,А ОТ ЕВРОПА НА ГЪРЦИЯ СЪРБИЯ ,ЧЕХИЯ,УНГАРИЯ ,ИСПАНИЯ И ИТАЛИЯ.,КИТАЙ ПО ТОЗИ ПРОЕКТ ЩЕ ВЛОЖИ НАД 3 ТРИЛИОНА $ ,КАТО САМО ЗА СЪРБИЯ ПРЕКИТЕ ИНВЕСТИЦИИ СА 6 МИЛ $,КАТО СЕ ИЗПОЛЗВАТ САМО НАЦИОНАЛНИТЕ ВАЛУТИ НАЙ ВЕЧЕ ЙОАНА НАИЗБЯГВАКИ ДОЛАР
31
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Членството на България в ЕС и НАТО не подлежи на ревизия. На който не му харесва - чемодан - вокзал-Россия! Скатертью дорога!
30
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Да бе

Когато Русия ни беше колонизирала за 45 години не квичеше. Когато 25% от икономиката ае държи ит руаки фирми, които не пкащат данък печалба и от години работят на "загуба" не квичиш. Ама срещу ЕС риташ. Каква е алтернативата русофилче? Евразийската *** ли?
29
5
 
22
 
! Отговори
Да бе преди 3 години
Да бе! Ние българите се пръснахме от благоденствие в благоденстваща Европа. Благоденства си подставената да ни управлява от Меркел клика разбойници, за които са европейските фондове, с които Меркел ги подкупва, за да изпълняват нарежданията и да служат на интересите й, а за нас народа е вноската в ЕС, глобите, данъците.... На това ли му викат "благоденствие" Меркел и Микрон? Аз му викам колониална политика и манипулация, нечестна игра.
28
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Крайно време е да вземем сами да си оправим държавата. Тия са един въздух под налягане
и ако така продължат Европа ще се разпадне.
27
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо не написахте как се испърдяха в Китай и какво казаха китайците за протекционизма на бабата.
26
2
 
20
 
! Отговори
Карл Велики преди 3 години
България се връща в 14 век .
25
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Меркентилната дали ще ощастливи Бабохлебеца?