В Брюксел – един от трима не плаща данъци

Една от причините са еврочиновниците, освободени от налози
7 юни 2017 20:37,
9
В Брюксел – един от трима не плаща данъци
Снимка: Архив, Reuters

Един от трима жители на Брюксел не плаща данъци, съобщи Институтът за статистика и анализи в Белгия.

Причината е високото ниво на безработица и ниските доходи, които оставят 35% от жителите на белгийската столица под облагаемия минимум, както и многобройните дипломатически служители и еврочиновници, които са освободени от плащанията към хазната.

Белгия е една от държавите с най-високо данъчно облагане в ЕС, което достига до 50% от доходите.

На практика обаче по-малко от две трети от брюкселчани са платили данъци през 2014 г., което е по-малко от събраните данъци в провинцията. В по-богата част от страната – Фландрия, данъци са внесли 77% от жителите, а във Валония, която е по-бедна от Брюксел – 70 на сто, отчитат статистиците.

За ниската бройка на вносителите в хазната допринасят и хилядите еврочиновници, които не подлежат на данъчно облагане в Белгия, тъй като работят в международни организации с различен статут от този на редовия данъкоплатец. Само Европейската комисия има около 30 000 служители, а Европарламентът – 5000.

Обяснението на цифрите за белгийските граждани, което дават статистиците, е свързано с високата безработица в града и с множеството данъчни облекчения, които са предвидени от закона. След като си изравнят сметката, мнозина белгийци се оказват "на нула", пише местната преса.

По данни на агенцията за безработни в Брюксел, жителите на града, регистрирани като търсещи работа към май 2017 г., са били 16,7% от трудоспособното население при 6,8% безработица за страната.

Данните показват и ясно разграничение между данъкоплатците в по-бедните и по-богатите квартали на града. В населения предимно с имигранти от Африка "Сен Йос" само 53 на сто от жителите са платили на хазната през 2014 г., докато в по-луксозните "Одъргем" и "Волуве Сен Пиер", платци на хазната са до 74% от жителите.

Според професора по финанси от Свободния университет на Брюксел Херман Матийс "в Брюксел твърде малко хора работят и малцина имат нормални доходи", съобщава брюкселското радио "Бръзз".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Откъде на къде ще плащат данъци на ЕС? ЕС да не е държава? Да си плащат данъците на държавата, в която живеят. Като всички нормали хора. Администрацията на ЕС е съставена на 100% от послушни некому ***. Иначе никой няма да ги назначи там. Не бива тея *** да си мислят, че са над всяка държава. Освен това, идеята за децентрализация на структурите на ЕС трябва да стане основен лайтмотив на българските представители там! Наще полови органи за кво вземат тея заплати?
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези трябва да ги пратят да работят в сибир, те ги освободили от данъци!
5
0
 
5
 
! Отговори
Хитър Петър преди 6 години
Тарикати!
4
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До EDОт поста ви разбирам, че ругаете автора, но сте съгласен с написаното. Браво! Това е принципно
3
3
 
1
 
! Отговори
ED преди 6 години
Аман от подвеждащи заглавия! Еврочиновниците не плащат данъци към някоя конкретна държава, но плащат данъци към бюджета на ЕС! Да, в такъв смисъл действително са освободени от данъци към Белгия.
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Повече са, много повече ами то почти цяла Белгия е една европейска администрация, за какво треперят да не се разпадне ЕС мислите. Белгия е по-голям *** от Гърците.
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми те еврочиновниците са богопомазани!Откъде накъде,ще плащат данъци,кат раята... Между другото данъците в България(преките и косвените) са едни от най-високите в целият европейски съюз...За доходите няма да пиша...