В Брюксел – един от трима не плаща данъци

Една от причините са еврочиновниците, освободени от налози
7 юни 2017 20:37, Никола Димитров
9
В Брюксел – един от трима не плаща данъци
Снимка: Архив, Reuters

Един от трима жители на Брюксел не плаща данъци, съобщи Институтът за статистика и анализи в Белгия.

Причината е високото ниво на безработица и ниските доходи, които оставят 35% от жителите на белгийската столица под облагаемия минимум, както и многобройните дипломатически служители и еврочиновници, които са освободени от плащанията към хазната.

Белгия е една от държавите с най-високо данъчно облагане в ЕС, което достига до 50% от доходите.

На практика обаче по-малко от две трети от брюкселчани са платили данъци през 2014 г., което е по-малко от събраните данъци в провинцията. В по-богата част от страната – Фландрия, данъци са внесли 77% от жителите, а във Валония, която е по-бедна от Брюксел – 70 на сто, отчитат статистиците.

За ниската бройка на вносителите в хазната допринасят и хилядите еврочиновници, които не подлежат на данъчно облагане в Белгия, тъй като работят в международни организации с различен статут от този на редовия данъкоплатец. Само Европейската комисия има около 30 000 служители, а Европарламентът – 5000.

Обяснението на цифрите за белгийските граждани, което дават статистиците, е свързано с високата безработица в града и с множеството данъчни облекчения, които са предвидени от закона. След като си изравнят сметката, мнозина белгийци се оказват "на нула", пише местната преса.

По данни на агенцията за безработни в Брюксел, жителите на града, регистрирани като търсещи работа към май 2017 г., са били 16,7% от трудоспособното население при 6,8% безработица за страната.

Данните показват и ясно разграничение между данъкоплатците в по-бедните и по-богатите квартали на града. В населения предимно с имигранти от Африка "Сен Йос" само 53 на сто от жителите са платили на хазната през 2014 г., докато в по-луксозните "Одъргем" и "Волуве Сен Пиер", платци на хазната са до 74% от жителите.

Според професора по финанси от Свободния университет на Брюксел Херман Матийс "в Брюксел твърде малко хора работят и малцина имат нормални доходи", съобщава брюкселското радио "Бръзз".


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Откъде на къде ще плащат данъци на ЕС? ЕС да не е държава? Да си плащат данъците на държавата, в която живеят. Като всички нормали хора. Администрацията на ЕС е съставена на 100% от послушни некому паразити. Иначе никой няма да ги назначи там. Не бива тея паразити да си мислят, че са над всяка държава. Освен това, идеята за децентрализация на структурите на ЕС трябва да стане основен лайтмотив на българските представители там! Наще полови органи за кво вземат тея заплати?
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези трябва да ги пратят да работят в сибир, те ги освободили от данъци!
5
0
 
5
 
! Отговори
Хитър Петър преди 1 година
Тарикати!
4
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ED
От поста ви разбирам, че ругаете автора, но сте съгласен с написаното. Браво! Това е принципно
3
3
 
1
 
! Отговори
ED преди 1 година
Аман от подвеждащи заглавия! Еврочиновниците не плащат данъци към някоя конкретна държава, но плащат данъци към бюджета на ЕС! Да, в такъв смисъл действително са освободени от данъци към Белгия.
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Повече са, много повече ами то почти цяла Белгия е една европейска администрация, за какво треперят да не се разпадне ЕС мислите. Белгия е по-голям *** от Гърците.
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми те еврочиновниците са богопомазани!Откъде накъде,ще плащат данъци,кат раята... Между другото данъците в България(преките и косвените) са едни от най-високите в целият европейски съюз...За доходите няма да пиша...