Цяла Коста Рика остана пет часа без ток

Причината - повреден далекопровод в съседна Панама
2 юли 2017 08:48, Елка Василева
12
Цяла Коста Рика остана пет часа без ток
Снимка: архив, Reuters

Коста Рика преживя вчера тотално спиране на тока заради авария на далекопровод в съседна Панама, която засегна цялата централноамериканска електрическа мрежа, предаде Франс прес.

Петте милиона жители на Коста Рика останаха напълно лишени от електричество близо пет часа. Електроподаването беше възстановено на по-голямата част от територията на страната в 18,00 ч. местно време, съобщиха властите.

Според Карлос Обрегон, президент на Grupo ICE, костариканската електрическа и телекомуникационна компания, аварията в съседна Панама временно лишила страната от 40 процента от нуждите й от ток, което причинило дисбаланс в централноамериканската мрежа и напълно лишило Коста Рика от ток.

Спирания на тока е имало и в части от Никарагуа и Салвадор.

Костариканският президент Луис Гилермо Солис призова населението да запази спокойствие. В столицата Сан Хосе обаче настъпи хаос, когато угаснаха всички светофари.

Главното международно летище на Коста Рика продължи да функционира и по време на повредата багодарение на аварийното захранване, макар и в забавено темпо, заяви министърът на транспорта Херман Валверде.

В Панама спирането на тока продължи три часа, като започна тъкмо когато президентът Хуан Карлос Варела щеше да произнесе реч, излъчвана на живо в цялата страна, за да отбележи постиженията си по повод началото на четвъртата година от мандата си.
 

/БТА/
 


12
Още по темата: токКоста Рика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
COPY-PASTE преди 3 години
Новината обаче я няма в Франс прес а кой знае от къде пак копи-пействана
8
3
 
0
 
! Отговори
JJIvanov Warning преди 3 години
В нашия резерват за да се обезпечи ток се е наложило закупуването на много ценно и скъпо оборудване ..За два часа могат да го исключат и хоп..нема ток

ПО този повод ГАСЕТЕ ФАРОвете ПРЕЗ ДЕНЯ ..Активизирали са милиарди аномални зони яко пазени допреди 30 години от атмосферния океан.
7
6
 
0
 
! Отговори
Не на небостъргачите преди 3 години
Заради тежки електромагнитни увреждания вкл с включени скенери монтирани на автомобили и фарове през деня има питане да се спре тока по цялата повърхност/два часа работа/
Представете си огромните нагло вредни и неудобни високи небостъргачи и кули как ще се захранват
6
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така им се пада като разчитат на ток от Панама в Панама говедарите водиха хибридна война дълго време.
5
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
......"НАСА ходи при Путин да се моли за двигатели за совалките"
Българския сателит май с американска ракета излетя, не с руска. А "руските" ракетни двигатели се сглобяват по американски лиценс, заради по-ниската цена в Русия. Четете преди да тролите
4
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До какво води костариканската Зелена енергия или как мафията може да блокира цяла зависима държава.
3
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Американски истории. Така става, като разчиташ само на ток отвън. Ми утре Панама може да им обяви война, кръц кабела и нахлувай.
2
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Панамците бяха окупирани от краварите и кабелите им са краварски затуй се късат постоянно, а НАСА ходи при Путин да се моли за двигатели за совалките.
1
1
 
16
 
! Отговори
Тато из Правец преди 3 години
И там ли ЧЕЗ ги снабдява ?