Сватба по швейцарски: Чужденците бол, местните почти ги няма

При 36% от сватбите през 2016 г. единият партньор не е бил швейцарец
16 юли 2017 14:05, Надежда Бочева
16
Сватба по швейцарски: Чужденците бол, местните почти ги няма
Снимка: Reuters

По-малко от половината сватби в Швейцария през 2016 г. са били между двама местни жители, пише The Local Switzerland.

Според местната статистическа служба само при 47% от браковете двамата партньори са били швейцарци. Същевременно в 36% от сватбите единият партньор не е бил швейцарец, а останалите бракове са между двама чужденци.

Около една пета от сватбите са между швейцарец и чужденка, а една шеста между швейцарка и чужденец.

Статистиката отразява интернационалния характер на страната, където около два милиона жители или една четвърт от населението не притежават швейцарски паспорт.

Анализът, публикуван първо от ежедневника 20 Minuten, изяснява още повече ситуацията, когато се разгледа извадка по кантони.

В Женева, където 40% от населението е чуждестранно, 76% от сватбите през 2016 г. включват поне един чужденец, като само 24% са между двама швейцарски граждани.

В кантон Во, където 33% от населението са чужденци, половинките в  66% от двойките са чужденци. В Базел положението е същото при 70% от двойките.

Въпреки че имиграцията в Швейцария е била повод за спорове през последните години, броят на чужденците в страната продължава да нараства. През април правителството обяви нови данни, според които броят на чужденците в Швейцария за първи път е надхвърлил 2 млн.

Най-много хора са дошли от Италия, Германия, Португалия и Франция. Икономическите центрове Цюрих, Женева и Во (включително Лозана) привличат най-голям брой чужденци.

Още икономически новини и анализи четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
0
 
! Отговори
do 12 преди 6 години
stiga gluposti. kakvo na6estvie bulnuva6.qsno, 4e kogato narodi uveli4avat 4islenostta si, tursqt novi teritoriipogledni statistikata s razdaniqtatova ne e plantova sie zakonomerna poslediza ot razdaemostta na nedora3vititekato gleda 4ovek se pita, kakva ra3lika ima mezdu ra3vit i nedora3vit, 6tom nakraq se sre6tat i delqt re3ultata
9
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
нашествието върви по план... само се разходете в Лондон и тук там ще видите Англичанин. Германия същото положение, но за швейцария не знаех... Модерните жени сега гледат да си вземат кученце че е модерно, деца не им трябват. Пак за Лондон - всичкото бур.ка е с колички с 1-2 деца, всичкото.И ние на там сме тръгнали - всичкото циг.ан е с по 4-5 и повече деца. БГ семейства с 3 е супер рядкост. Нашествието върви по план...
8
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами те швейцарките са много еманципирани и не искат да раждат. То е и много скъпо да имаш дете там, ама мъжете , които искат семейство и деца, милите вече от южна америка взеха да си внасят жени....
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви визи бе Швейцария е в Шенген. Неграмотен матрял.
6
0
 
2
 
! Отговори
до 1 преди 6 години
Няма визи за българи.
5
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И аз искам за швейцарец да се омъжа!
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много азиатски двойки, особено китайци, ходят до Швецария за да се оженят. Сега това е модерно в Китай. Много ходят и в Париж.
3
4
 
5
 
! Отговори
нн преди 6 години
"Най-много хора са дошли от Италия, Германия, Португалия и Франция." Е, това и трябва на България, но............................., с каквито се събереш такъв ставаш. Какво щеше да е ако бяха от ония дето се молят по пет пъти на ден и в акъла им е ориенталския мързел и длъжни сте ни да ни давате помощи, а ние да живеем на вашия гръб.
2
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много силна икономика и западна демокрация и швейцарите претопени или изчезнаха от хубавия живот.
1
2
 
33
 
! Отговори
El преди 6 години
На летището в Цюрих беше пълно с китайци.