500 момчета от германски католически хор – жертва на посегателства

Той е бил ръководен от брата на папа Бенедикт Шестнайсети Георг Рацингер
18 юли 2017 20:15, Елка Василева
22
500 момчета от германски католически хор – жертва на посегателства
Снимка: архив, Reuters

Най-малко 547 момчета от известния германски католически хор в Регенсбург са станали жертва на физическо и сексуално малтретиране, включително изнасилвания, между 1945 г. и началото на 90-те години на миналия век, твърди огласеният днес окончателен доклад от разследването на аферата, цитиран от Франс прес и ДПА.

Около петстотин деца от баварския хор "Регенсбургер домшпацен" ("Врабчетата от катедралата в Регенсбург") са били подложени на физически посегателства, а 67 - на сексуално насилие, включително изнасилвания, каза адвокат Улрих Вебер, упълномощен от Католическата църква да хвърли светлина върху избухналия през 2010 г. скандал.

Тези числа надхвърлят значително оповестените в междинен доклад през януари 2016 г. данни за 231 жертви. Почти година по-рано - през февруари 2015 г. - местните католически власти признаха само за 72 деца.

Посегателствата са имали различна форма - от лишаване от храна, през бой до сексуално насилие. Повечето случаи обаче са с изтекла давност и 49-те предполагаеми извършители няма да бъдат съдени, но всяка от жертвите ще получи до 20 000 евро обезщетение.

Бившите хористи описват пребиваването се в училището към световно известния хор с хилядолетна история като затвор, ад или концентрационен лагер, като най-лошия период в живота си, белязан от страх, насилие и отчаяние, заяви Вебер.

Аферата се отнася за злоупотреби, извършвани във време, когато хорът е бил ръководен от брата на бившия папа Бенедикт Шестнайсети - Георг Рацингер, между 1964 и 1994 г. Георг Рацингер, който сега е на 93 години, твърди, че не е знаел за сексуалните посегателства.

Според Улрих Вебер обаче братът на бившия папа е бил наясно със случващото се, но си е затварял очите. В хора изглежда е господствал принципа на мълчанието в името на запазването на авторитета на институцията, отбеляза той.

/БТА/


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Антикатолик преди 3 години
Не само от " католическите им ценности" ще се ужасим. Нищо добро от запад няма да дойде.
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Анадолските ценности са заразни.
15
1
 
3
 
! Отговори
Тъжен преди 3 години
Не трябва децата да се допускат до нито една религия! Никакъв достъп на хора с въображаеми приятелчета до децата, трябва да е закон!
14
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕВРОАТЛОНТИЧЕСКИТЕ ЦЕННОСТИ.
НИЩО ДОБРО НЕ ИДВА ОТ ЗАПАДА.
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КАТОЛИЧЕСКАТА ЦЪРКВА ОБУЧАВА ДЕЦАТА ЗА ХОМОСЕКСУАЛИСТИ.
12
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Киро хикса
В случая е така - долните папази католици наистина изнасилват момченца! И протестантските от всички цветове на дъгата го правят! В САЩ официално бе съобщено, че над 4000 момченца са били насилвани в различни църкви за година! Нашите брадати, нали имат попадии, са далеч по-почтени от този страна. Това не важи за висшия клир и монасите! Но всички пият кръвта Христова и ядат тялото му...
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези не са катоЛици, а катоЗадници!
10
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бетер ........ (турска) "работа "
9
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Hristiyanski cennosti
8
0
 
14
 
! Отговори
Ееее преди 3 години
Как да вярва човек на Божите наместници,които вместо да са за пример на миряните,не спазват законите му?Имам си вярата в Бог,но на тези-не вятвам. Как да се изповядам и да искам опрощение от някой по-грешен от мен,при това с висок сан.Но,не е мое право да съдя.
7
4
 
6
 
! Отговори
/./ преди 3 години
Значи... петстин педeрастчета имат вече
6
1
 
11
 
! Отговори
А и папата преди 3 години
А Папата е бил член на Хитлерюгенд! Толкова грехове има тази католическа църква заради промитите си мозъци, а толкова ни критикуваха нас пионерчетата, комсомолците и членовете на БКП!
5
8
 
7
 
! Отговори
Burzum преди 3 години
Религията води до това - неизбежно е!
4
3
 
9
 
! Отговори
Македонски преди 3 години
Сега разбрахте ли, защо швес терите са толкова много в Ев рабия!?
Ето заради такива случаи!
Горките деца
3
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато римляните попитали кой да разпънат на кръст и кой да освободят,събралата се секта отговорила "Да разпънат Христос";а разбойника,крадеца да бъде освободен,така е и сега!
2
7
 
20
 
! Отговори
ТУРЧИНЬ преди 3 години
При европейските ценности е така ;))))
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те затова ли тихо му биха дузпата? При други религии си е нещо нормално, но не е толератно да се споменава.