Какво удари санкционната война срещу Русия

Анализ на "Дойче веле" кои сектори са най-силно пострадали
1 авг 2017 16:00, Анисия Иванова
102
Какво удари санкционната война срещу Русия
Снимка: Reuters, архив

Преди три години ЕС наложи на Русия секторни санкции заради намесата й в конфликта в Източна Украйна. Оттогава срокът на ограниченията неведнъж бе удължаван. За последен път - на 28 юни 2017 г., когато Съветът на ЕС реши да продължи ограничителните мерки до 31 януари 2018 г. В свой анализ "Дойче веле" установи кои сектори от руската икономика са пострадали най-силно от ограниченията.

Санкциите визират главно финансовия, енергийния и отбранителния сектор, съответно на теория не засягат обикновените граждани. Експерти обаче констатират, че всъщност отзвукът от евросанкциите се усеща и от обикновените хора в Русия, а негативният ефект от "санкционната война" може да трае с години.

Икономиката вече се адаптира, но може би за кратко

Макроикономическите показатели сочат, че икономиката на Русия се е адаптирала към европейските санкции, заяви пред "Дойче веле" Игор Николаев, директор на Института за стратегически анализи към компанията ФБК. "Над две поредни тримесечия в Русия се регистрира ръст на БВП спрямо предходното тримесечие (през първите три месеца на 2017 г. руският БВП бе 0,9 на сто, бел. "Дойче веле"). В такива случаи е прието да се казва, че страната бележи икономически ръст", каза икономистът.

При все това според него този ръст се дължи главно на външни фактори, най-вече на поскъпналия петрол. "Има различни степени на адаптация. Може да се адаптираш и все така да си близо до нулата", посочи Николаев. Според оценка на ФБК западните санкции са причинили на Русия годишни загуби в размер на близо 1,2 процента от БВП. А още след година, ако не бъдат вдигнати, икономиката изглежда ще започне да губи годишно по три и повече процента от БВП.

"Такава ще е главната цена на санкциите. След президентските избори (през 2018 г., б. р.) в страната при всяко положение се очакват реформи. При отворени пазари и нормални външноикономически отношения това би било ефективно. Но при санкционно противопоставяне ефективността им доста ще намалее. И загубите ще стигат вече трилиони", смята Николаев.

Удар по финансовия сектор с рикошет върху жизнения стандарт

Според експерти от европейските санкции през последните три години най-силно е пострадал финансовият сектор. Наложените ограничения включват забрана за кредитиране на руски банки и държавни компании от западни банки. Това рязко е свило достъпа на руския бизнес до "евтини" пари. Съответно, както обясни пред "Дойче веле" аналитикът на бизнес групировката "Финам" Алексей Коренев, бизнесът е срещнал "трудности с рефинансирането на дълга, стана необходимо да се търсят и намират алтернативни източници на кредити".

По думите му често се случва дори страни, неприсъединили се към санкциите, да не рискуват с кредити нито за руската държава, нито за финансовата сфера, нито за отделни предприятия. С течение на времето, колкото повече наближават датите за погасяване на кредити, ситуацията започва да се изостря. "Двойно са намалени сроковете за кредитиране. Това затруднява рефинансирането на дълга и изграждането на кредитни вериги", отбеляза експертът.
Проблемите в големия бизнес на пръв поглед не засягат обикновените потребители.

Но и гражданите усещат на гърба си ефекта от финансовите санкции. Те предизвикват "поскъпване на храните и на стоките за народно потребление, свиване на заплатите, спад в курса на националната валута, ръст на безработицата поради стагнация на трудовия пазар", изброи Коренев.

Тези проблеми според него се трупат още от 2013 г. и са се изострили след приемането на санкциите. "Ситуацията частично се подобряваше поради заместването на вноса с родно производство, но появата на нови и нови санкционни пакети пречеше и все още пречи да се решат проблемите изцяло", каза аналитикът.

Влияние върху петролногазовия комплекс: мъгла над шелфа

Евросанкциите засягат и най-деликатния сектор за суровинна Русия - енергийния. При все че рестриктивните мерки на Брюксел спрямо него не са тъй радикални, колкото американските, влиянието им бе налице, а е запазено и до днес.

Както съобщи за "Дойче веле" Анна Кокорева, зам.-директор на управление "Анализи" в компанията "Алпари", "от самото начало бяха ударени акциите на петролногазовите компании, които реагираха със спад и се възстановяваха с твърде умерено темпо". Днес те вече се котират на предишните нива. Освен това според Кокорева санкциите може косвено да са влошили отношенията на "Газпром" с Европейската комисия и неговите партньори.

Европейските предприятия имат забрана да предоставят на руските си партньори услуги, свързани с дълбоководно сондиране за добив на петрол и газ. В Русия има остър недостиг на собствени сондажни инсталации, годни за работа на шелфа, няма и специализирани плавателни съдове за триизмерни сеизмични проучвания.

Като цяло "в Русия липсват модерни технологии за добив от шелфа. Затова дългосрочните перспективи да бъде овладян стават още по-мъгляви", предупреди неотдавна в доклад, изнесен в Московския държавен университет, Юрий Ампилов, професор от катедра "Сеизмометрия и геоакустика".

А в статия за влиянието на санкциите върху шелфовите проекти той констатира: "Зависимостта от вноса няма как да се отстрани бързо. При днешното окаяно положение на машиностроенето у нас това за жалост е невъзможно."

Непреодолимо ли е технологичното изоставане?

Недостигът на западни технологии повлиява и други отрасли. Санкциите на ЕС, насочени срещу военнопромишления комплекс, включват не само забрана върху оръжейната търговия, но и върху износа на стоки с двойно предназначение, което води до недостиг на комплектовъчни изделия за хай тек отраслите, по-специално за микроелектрониката. Според експерти подобен стрес би могъл да тласне напред развитието на промишлеността в Русия, но през изтеклите три години проблемът с дефицита на технологии така и не бе решен.

"Днес предприятията от високотехнологичните отрасли и по-специално микроелектрониката са принудени, щат не щат, да развиват собствени технологии. Може да не са толкова съвършени, но са си техни", казва Алексей Коренев. Същевременно, както се изрази той, има цели сегменти в модерното хай тек оборудване, където Русия не би могла самостоятелно да се задържи на едно ниво с високоразвитите държави.

Развитието на промишлеността се бави заради постоянните очаквания за вдигане на санкциите, смята Юрий

Крупнов, ръководител на Института за демография, миграция и регионално развитие. "Така в крайна сметка изобщо не стигнахме до свой собствен технологичен формат. И ситуацията може да стане катастрофална, защото чуждо вече няма, а свое не сме създали", резюмира експертът, цитиран от БТА.


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
2
 
2
 
! Отговори
Ичо преди 3 години
Ха-ха-ха. Дълго време руските сапоги ще има да си духат студената супичка.
70
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 70

Дойчо Зеле пръска слюнки от злоба. Мисли, че хитро, на подсъзнателно равнище манипулира хората, че Русия е слаба. Цъ, немили ненаши. Страна и народ, които са дали Менделеев, Ломоносов, Циолковски, Жуковски, Попов, хиляди знайни и незнайни гении, никой няма да я постави на колене. А неистово алчните янки, които като скакалци изядоха всичко в Америка - Северна и Южна, сега са се втренчили и се примъкват към необятна Русия. Мислят, че с недостойните си санкции ще я сломят. Ъъ, нЕма!
69
5
 
7
 
! Отговори
Георги преди 3 години
До Ха ха!Аз ти сложих едно плюсче, щото съм съгласен, че с вицове няма как да сринеш Русия. Тези дето са ти писали минуси смятат, че може. Интересно колко акъл трябва да имаш за да си помислиш, че това е възможно. Някой пък все още смятат, че СССР се разпаднал по икономически причини, благодарение на третостепенния артист Рейгън. Ами какво да ги правиш пеперудките, Господ дава-Господ взема. Според тях в бг единствения политик с неограничени възможности е Бойко и ЦК на ГЕРБ. Това е положението.
68
4
 
5
 
! Отговори
Георги преди 3 години
До Ха ха!Аз ти сложих едно плюсче, щото съм съгласен, че с вицове няма как да сринеш Русия. Тези дето са ти писали минуси смятат, че може. Интересно колко акъл трябва да имаш за да си помислиш, че това е възможно. Някой пък все още смятат, че СССР се разпаднал по икономически причини, благодарение на третостепенния артист Рейгън. Ами какво да ги правиш пеперудките, Господ дава-Господ взема. Според тях в бг единствения политик с неограничени възможности е Бойко и ЦК на ГЕРБ. Това е положението.
67
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази зима се подписа договор с Китай за 50 милиарда!!! Като гледам имената на експертите от Дойче веле са все на руски либералчета и е нормално да си заработят заплатите, като пишат вече остарели неща. Вместо да извадят очи те изписаха вежди на братушките като ги накараха да станат независими!!
66
6
 
14
 
! Отговори
хихихии преди 3 години
и да има нещо вярно в това то е отдавна преодоляно,а това е вой и рев на онези "либерлни прститутки от петата колона" които са готови на всичко пред запада.Хубавото е че те са 0,001 % от руското общество и никой не им обръща внимание.А иначе докато имасанкции вече 5 години не става ясно как така Русия по тове време си прибра всичко по света и то без напрежение елиминара САЩ от големите игри, Украйна,Сирия,Арктика и стана най големият производители дори извосител на хр.прод.и зем.стоки./ст.Булмб
65
6
 
14
 
! Отговори
Пилот преди 3 години
До този който казва че в Русия заплатите били 220 лв ама друг път чукни в сайта за работа в Русия заплатите им под 800$няма
64
4
 
12
 
! Отговори
Полот преди 3 години
Ти имаш ли представа на каква територия е Русия нямали Приста ища те си спират подводниците корабите на червения площад пишете глупости от злоба
63
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дойче веле, германците и въобще англо-американските евроатлантици не изпитват никаква солидарност, по никаква линия с Русия. За тях Русия винаги е била и ще бъде враг, агресор и диктатор, за да наложат (не)прикритата си форма на страх и ненавист към нея. За тях значение има единствено дали противникът е по-силен или по-слаб. Ако е по-силен всички средства против него са позволени, ако не е - колониални отношения.
62
10
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Положението според дойче веле в Русия може и да не е розово, но то никога не е било кой знае колко розово. Русия винаги е съществувала въпреки враговете си, а не благодарение на тях. А дойче веле да сядат и да почнат да чакат от умрял писмо, че Русия ще се предаде...
61
15
 
11
 
! Отговори
Отговор преди 3 години
До Анонимен 54Ами дереджето ни е по добро от руското.Нямай съмнения.Не съм чул българи да купуват опартаменти в Русия.
60
11
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко това е вярно, но са забравили да напишат, че и санкиониращите страдат от санкциите. Светът не е като преди 200 год и бумерангът се връща много бързо към хвърлящия го.
59
8
 
30
 
! Отговори
Дедовия преди 3 години
Поне се разбра, че дойче веле са врагове на Русия. Иначе всички кльопаха Русия, защото чакаха парченце от "руската баница". Сега разбраха, че Путин ги сложи да се повозят на дедовия и обърнаха плочата, че "гроздето било кисело". Добре ги повози Путин.
58
9
 
27
 
! Отговори
РОСНЕФТЬ преди 3 години
Те на дойче все руснаците им виновни. Преди пък СССР. Разбирам ги, имат много да си връщат, но има доста да почакат...
57
25
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хаха, ами бояришниките ако не продават газ на ЕС откъде ще има приходи бе, пипон? Нали ще пукнат от глад и препарати за вана. ЕС е най-важния им пазар.
56
13
 
32
 
! Отговори
Гъз Глава Затрива преди 3 години
Санкции, манкции после Ханс стои на студено и плаща двойно за газ. ГГЗ
55
19
 
21
 
! Отговори
русороб преди 3 години
Русия стана само по силна от санкциите.Заводите на ЛАДА не могат да смогнат да произвеждат коли за целия свят.Руския айфон може да се забележи в ръката на всеки втори човек.Хора от цял свят посещават руските болници за да изпитат чудото на медицината.Студенти от цял свят се натискат да вкусат от извора на образованието.Аз лично съм си обзавел апартамента само с руска техника и битови стоки.На стената ми е портрета на Путин как тренира джудо и всяка вечер го гледам с наслада и се пипам по гърдите
54
18
 
10
 
! Отговори
Фронто преди 3 години
Колко са дълговете?Доколкото знам са 700 милиарда Кога са падежите? Не коментирам много ли са,малко ли са , но припомням че такива заеми бяха последният удар който събори комунистическата икономика тук
53
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кое и е силното ? Валутата се обезцени, неможе да работи с банки , забрана за внос и износ. Обезцени ха петрола. ... кое е е по силното ?
52
18
 
8
 
! Отговори
YOUTUBE преди 3 години
YOUTUBE - ЖИЗНЬ В РОССИИ

ТЕ И ПРЕДИ САНКЦИИТЕ БЯХА МИЗЕРНИЦИ ,АМА СЕГА ПОЛОЖЕНИЕТО ИМ Е ПОВЕЧЕ ОТ ТРАГИЧНО !