Рахой: Лидерът, който не иска да поеме инициативата за каталунската криза

Досегашната му стратегия - да изчаква, вероятно го доведе до провал
7 окт 2017 12:08, Миглена Иванова
20
Рахой: Лидерът, който не иска да поеме инициативата за каталунската криза
Снимка: Reuters

Премиерът на Испания Мариано Рахой залага всичко на принудителната сила на закона и на държавата, за да накара каталунските лидери да се откажат от плановете си да обявят едностранна независимост след хаотичния референдум в неделя. Досега стратегията му не работи, пише онлайн изданието Politico.eu.

Докато в Каталуния признаците за гражданско неподчинение стават все повече, консервативният лидер отказва да предприеме инициативата за справяне с кризата.

Крал Фелипе VI във вторник вечерта направи телевизионно изявление, в което посочи, че страната е в процес на криза на "извънредна гравитация". Като знак, че достигането до споразумение за кризата е малко вероятно, Фелипе дори не спомена за диалог и стовари цялата вина върху каталунските сепаратисти, които той определи като „безотговорни“ и обвини в "опит за нарушаване единството на Испания и националния суверенитет“.

Испанското правителство отказва да води диалог с правителството на Каталуния, освен ако регионалните власти не обърнат позицията си на 180 градуса. Високопоставен служител от правителството, пожелал анонимност, коментира пред изданието, че Мадрид иска да ограничи "ескалацията на радикализма" и да се върне към "спазването на закона".

"Извън Конституцията и закона няма никакъв диалог", каза и Фернандо Мартинес-Maийо, номер 3 в консервативната народна партия на Рахой, пред репортери в понеделник.

Каталунският регионален лидер Карлес Пучдемон заяви в неделя, че провинцията си е "спечелила правото да бъде независима държава", но в понеделник изпрати смесени сигнали, поставяйки на масата възможността за международно посредничество без да отхвърля отделяне от Испания. Граждански организации, които подкрепят независимостта, и по-отдадени сепаратистки политици твърдо натискат за второто.

Кабинетът на Рахой отхвърля идеята да получи помощ от трета страна, тъй като това би подкопало неговите позиции. Европейският съюз (ЕС) пък твърди, че каталунската криза си е вътрешен проблем на Испания. Така застоят остави на наблюдателите само възможността да гледат отстрани как конфликтът ескалира.

„Пучдемон отчаяно търси международно посредничество, за да може да спре обявяването на независимост", коментира депутат от националния парламент от партията на Пучдемон, пожелал анонимност. Народният представител обаче не е съгласен с тази стъпка.

Централното правителство със сигурност ще поеме управлението на провинцията, ако тя обяви независимост, което „ще остави без аргументи онези от нас, които търсят изход от кризата“, допълва депутатът.

Във вторник каталонското правителство и организациите за независимост обявиха обща стачка, която парализира района в знак на протест срещу репресиите на полицията в неделя. Около 700 хил. души са демонстрирали в центъра на Барселона според оценките на местната полиция. Няколко офиса на партията на Рахой и другите происпански партии в града бяха заобиколени от демонстранти и политици, заради което се наложиха и полицейски ескорти.

Регистрирани са и случаи на нападения над представители на националната полиция на Испания, които се опитваха да предотвратят вота и да овладеят напрежението. „Хората нападат полицаи и ги наричат „окупационни сили“, което означава, че държавата там не съществува, не само символично, но в действителност", коментира Лучия Мендес, репортер на в. El Mundo.

Испанското правителство твърдо се опитва да подчертае подобни инциденти и радикализацията на процеса на независимост, надявайки се да получи международна подкрепа.

Според Мендес референдумът в неделя, който и националната полиция не успя да спре, е повратна точка за страната. "Това, което е трудно да се разбере, е липсата на готовност за диалог, а в същото време държавата не е способна да се наложи и със сила“, посочва тя.

Тя допълва, че подходът на Рахой да изчака и да види какво ще се случи му е позволил да оцелее политически досега. Това обаче рано или късно води до провал и провалът изглежда вече настъпва.

Игнасио Джурадо, професор по политика в Университета в Йорк, казва, че каталунското движение за независимост показва, че е способно да изкара милиони хора на улицата, които са готови за масово гражданско неподчинение. "Това може да се контролира само с използване на сила, която ще бъде много трудна за одобрение на международно ниво", посочва той.

В същото време почти на всеки ъгъл в Мадрид и други градове се развяват испански флагове, а крайнодясната партия, която досега не успява да се домогне до парламента, съобщава за увеличение на членовете си с 20% през миналия месец.

Освен това, опозиционните сили в испанския парламент, които са от ключово значение, за да позволят на Раджой да поддържа единен фронт за Каталуния, изпращат сигнали за дискомфорт. Основната опозиция – испанските социалисти, обявиха, че ще съдят Сорая Саенс де Сантамария, която обвиняват за вота от неделя. Те се опитват да притиснат Рахой, така че той да направи нещо, което да облекчи напрежението и най-накрая да се седне на масата на преговорите. 


Още анализи четете на Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
VSE EDNO преди 6 години
SULTANYT DA TI KAJE IZVYN VISOKATA PORTA NIKAKYV DIALOG I TI NIMA SCHTE GO POSLUSCHASCH BYLGARINO
19
1
 
3
 
! Отговори
KRALICA ELIZABET преди 6 години
MNOGO MU ZDRAVE NA ES DA JIVEQT NEZAVISIMITE I SILNI NACIII
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имаше едно време две сериозни граждански войни в Европа. Ако някой си мисли, че са свършили жестоко се лъже. Имаше и една в Евразия. Абе "Деды воевали".
17
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На зло куче...зъл прът..Рахой има един куп съветници...щом изчаква значи трябва да се изчака.Каталунците са горе на черешата...еуфория...Като поизтрезнеят малко сигурно ще им дойде друг акъл.Не може да си богат без да зависиш от някой.А фалита със сигурност ще ги хване ако обявят независимост...започнаха нещо да се ослушват.Ама какво се опитвам да ви обясня като задните колелета ще започнат да цъкат минуси.Нищо не им е ясно но...цъкат ли си цъкат...
16
11
 
10
 
! Отговори
Visca Catalunya преди 6 години
Да живее свободна и независима Каталуния ! Фъфлещите франкисти от Мадрид на си лаят колкото си искат. След Каталуния следва Еускади, после Галисия, накрая ще си остане само Мадрид, където испанците ще си фъфлят на воля. Като кажат ГраТиас и те опръскват целия.
15
1
 
9
 
! Отговори
пенко преди 6 години
За да имаш държава и независимост трябва да имаш : Държавна банка/собствена финансова система/ ; армия за защита ; полиция ; собственна съдебна система и обединено общество -от език, обичаи,наследственност,взаимосвързаност и интереси към бъдещето си развитие !!! Каталуния има излаз към света , но каталунците не са готови да воюват за държава /прекалено задоволени са / !!!
14
3
 
4
 
! Отговори
пенко преди 6 години
Странен поглед има Сантамария ! Беладона или наркотици са причината!? Може би франкиската наследница има очни лещи с голям диопнър ?!Когато погледна Рахой виждам цялата франкиска *** !!! Бих станал интербригадист , но имам други виждания за възможностите за ЛИКВИДАЦИЯ на когото и да било !!!
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Портогалия" може би си искал да напишеш "Портокалия"Като пишете...поне вземете се научете да пишете...
12
0
 
2
 
! Отговори
тумбалалайка преди 6 години
До Анонимен 11Не му обръщай внимание на това перекенде,той е много печен тарикат!Или поне за такъв се мисли!
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До барсаА ако те набарам, ти знаеш ли къде отиваш?
10
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наистина нищо не прави - влиза се и се арестуват всички, които не се подчиняват на правителствените разпореждания - справка, Турция.
9
15
 
13
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
РАХОЙ НАИСТИНА НИЩО НЕ ПРАВИ ! ТРЯБВАШЕ ДА АРЕСТУВА ВСИЧКИ ПОЛИТИЦИ НА КАТАЛУНИЯ КОИТО ОРГАНИЗИРАХА ТОЗИ НЕЗАКОНЕН РЕФЕРЕНДУМ , ТРЯБВАШЕ ДА ГИ ВКАРА В ЗАТВОРА ПОНЕ ЗА 20 БЕЗ ПРАВО НА ЗАМЯНА С ОБВИНЕНИЕ ИЗМЯНА НА РОДИНАТА !
8
20
 
8
 
! Отговори
барса преди 6 години
а в булгария кога ще бъде референдума.южна отива към гърция,северна към румъния.това ще е въпроса.
7
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рахой действа така,все едно Каталуния е колония на Испания.Просто трябваше да организира референдум в който застъпници в изборните секции трябваше да има и хора които са за оставане на областа в Испания,и да подкани всички жители на Каталуния да гласуват.Тогава референдума щеше да е с друг резултат.Със сегашните си действия само увеличава броя на привържениците за независимост.
6
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали мотото на ЕС е "Европа на регионите". Ще бъде голям резил, ако испанските сили окупират Каталония. Каталония може да реши да се присъедини към друга страна, например Портогалия. :)
5
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки народ има право на самоопределение и собствена държава.И не, не съм русофил-точно обратното. Радвах се когато, народите на СССР, Юголславия получиха независимост.Шотлнадци,Каталунци, Кюрди и всички народи,които нямат собствена държава,трябва да я получат.
4
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мариано Рахой е един страхливец.Той трябваше да излезе и да обясни на каталунците какво ще загубят, ако се отделят.Като започне първо от банките, големите фирми и т.н.Да започне диалог . Защото съединението прави силата.Дано каталунците го разберат.
3
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фъшистите Рахой и Ромпой в Затвора скъсване на старата и вече непотребна конституция, издаване на нова демократична конституция Свобода за Каталуния и Референдум за Слави Трифонов.
2
3
 
8
 
! Отговори
Б.Б. преди 6 години
Марияне, понеже си ми приятел,ще ти дам един безплатен съвет.Остави министрите да се оправят. Ако успеят,ще излезеш и ще кажеш " Аз,Аз,Аз..."Ако се провалят, ще спасиш народа от лошите министри.Аз така правя и съм си много добре.
1
3
 
26
 
! Отговори
не е лидер преди 6 години
Просто един суетен безхаберник без грам акъл и мъжество!Типичен политически чиновник,нищо повече!