НАТО се намеси, пада рискът от военен конфликт Турция-Гърция

След Анкара генералният секретар на НАТО е на визита в Атина
6 окт 2020 10:43, Елка Василева
23
НАТО се намеси, пада рискът от военен конфликт Турция-Гърция
Снимка: архив, БГНЕС

Генералният секретар на НАТО е на визита в Атина, за да се преодолее напрежението между Турция и Гърция заради проучванията в спорни зони на Егейско море.

Визитата на Йенс Столтенберг в гръцката столица е ден след преговорите в Анкара.

В усилията си да утвърди механизъм за деескалация на напрежението между Турция и Гърция днес генералният секретар на НАТО е на посещение в Атина за среща с гръцкия премиер и с министъра на външните работи, предаде БНР.

Още по темата

Атина приема възможността за преговори с Анкара, но гръцката страна поставя условие за изтегляне на турските кораби от спорните за двете страни морски зони, съобщават дипломатически източници, цитирани от медиите.

Говорителят на правителството Стелиос Пецас заяви: "Очакваме Анкара да се движи по пътя на логиката и пълно спазване на международното право", за да се премине към дипломатически преговори.

Според мнението на експерти посещението на Столтенберг след срещите му вчера в турската столица показва ангажимент на НАТО за преодоляване на кризата в Източното Средиземноморие между Гърция и Кипър от една страна и агресивното според Атина поведение на турските кораби в региона.

Намесата лично на Йенс Столтенберг премахва риска от военен конфликт между двете страни, категорични са военни експерти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко подли са в нато. Когато 2 натовски дьржави са пред война нато мьлчи за да не изгуби една от тях като техен член. Защо искатпьрво да си член на нато и после член на европейския сьюз. Турция не е член на европейския сьюз но е в нато. Но нато е атлантически пакт и американците мьлчат.Нато отдавна трябва да не сьществува и те го показват без да се намесват в конфликти между техни дьржави.
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ефекта го постигна Турция ,с международна конференция,и това беше целта. Срещу мьлчаливото присвояване още от влизането на гьрците кьм еврозоната.Ей така го преписаха нечите води по шелфа с Турция, не помогна дрьнченето и орьжия тогава.Ах как ни мьчиха тия години по границата.
18
2
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
От написаното в статията излиза, че няма никакъв резултат до сега.Демек - гола пропаганда за неграмотници.
17
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Турция няма никакво право даа претендира за гръцки води. Да, Турция е близо, но Гърция е още по-близо и според международните закони, Гърция е в правото си.
16
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Турция има право да претендира за части на километри от земята си. Въпроса е че ако друга държава заявява, че ще се бие... Тази газ става ненужна. Жертвите и парите, които ще заминават за таямвойна няма да се с газта. Дори и Турция да успее... Гърция вианги ще бомби съораженвията за добив. Единственото, което могат да направят е да работят заедно и да си делят. Така в момента нито едните печелят, нито другите.
15
16
 
10
 
! Отговори
Геополитик преди 3 години
Войната е неизбежна, въпроса е с кои острови или газ ще се раздели Гърция, сравнително мирно. Османската империя беше твърде силно ударена и рано или късно ще дойде време за реванша. Добрата новина за нас е че Турция няма и не е имала териториални претенции към България, лошата е че геополитически сме обвързани с тях.
14
7
 
14
 
! Отговори
Мишо преди 3 години
До LosHo не знам дали си наясно но това, че турската лира напротив стимулира икономиката, защото се повишава износа и притока на евтин капитал. Нали не си правиш илюзия, че им плащат в турски лири. Що се отнася до турската икономика то Турция вече е напълно самодостатъчна държава способна да добие и произведе абсолютно всичко - бързо и евтина!Философи!
13
5
 
9
 
! Отговори
Мишо преди 3 години
Намеси се, ха, ха, ха, ха, ха! И аз мога да кажа, че благодарение на мен днес ще вали!Турците не откриха газ във спорните територии и си заминаха, а и сега си имат далеч по-големи занимавки в Карабах! Този *** е празноглав и корумпиран политик и нищо повече.
12
9
 
10
 
! Отговори
Факт преди 3 години
До АнонименМеждународното право НЕ е на страната на Турция!Във всяко едно нейно начинание.
11
12
 
9
 
! Отговори
Факт преди 3 години
При война вътре в НАТО чл.5-ти не действа и Гърция може да получи помощ отвън.И ето ти Константинопол свободен!
10
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Говорителят на правителството Стелиос Пецас заяви: "Очакваме Анкара да се движи по пътя на логиката и пълно спазване на международното право"---Да, обаче международното право е на страната на Турция.
9
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наглите гърци хем не са в позиция да поставят условия, хем поставят условия... Смях!
8
9
 
8
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
Гад*жалите са ангажирани в Армения,затова оставиха временно тоя фронт!НАТО-ха-ха...
7
3
 
2
 
! Отговори
ним преди 3 години
То и оня от острова донесе мир ама каква стана после?
6
21
 
17
 
! Отговори
1234 преди 3 години
Безмислени механизми и булшед е всичко. Изключете турция от нато и пълен бан на търговията. Как как стана голям и неуправляем, с чужди инвестиции и глобална търговия. В турция е съшата. Сащ и скапания ЕС създадоха за втори път османско чудовище.
5
25
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вчера на ердоганьо му нададоха шaмарите и всичко утихва
4
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак ще се раздават едни пари. Да имитираме и ние една война с Македония и да намажем някое милиардче ха-хаАко не се разберат Гърция и Турция, имат достатъчно млади и заблудени за умиране. И така, докато свят светува.
3
12
 
29
 
! Отговори
LosHo преди 3 години
Турция играе по нервите на Русия, САЩ, ЕС, а турската лира и икономика продължава да се срива.Диктатор Ердоган прави някакви измислени опити да вдигне рейтинг с измислени находища за газ и остър език срещу Гърция, но това имаше само временнен ефект. Заврян в ъгъла Диктаторът ще направи всичко възможно да се спаси. Ако Ататюрк види какво става с Турция ще се обърне в гроба
2
25
 
13
 
! Отговори
Qwerty преди 3 години
Турците, както и руснаците, са царете на провокацията
1
8
 
26
 
! Отговори
dmx преди 3 години
Как не ги е срам. Като това НАТО, не може да те опази от съюзниците ти, от враговете ли ще те опази?