Хора от схемата на "Откраднатите поколения" съдят Австралия

Стотици през 70-те са били насилствено взети от семействата им
28 апр 2021 20:23, Ния Христова
21
Хора от схемата на "Откраднатите поколения" съдят Австралия
Снимка: БГНЕС
Стотици австралийци, представители на коренното население, които са били насилствено взети от семействата си като деца, съдят правителството в колективна акция, която търси обезщетение за несправедливостта, съобщи АФП.
 
Хиляди младежи са били отведени от домовете си и настанени в приемни бели семейства по време на официалната асимилационна политика през 70-те години на миналия век.
 
Определяни като "Откраднатите поколения", те рутинно са били наказвани за говорене на собствените си езици или практикуване на тяхната култура. Голяма част от хората никога повече не са видели своите родители, братя и сестри.
 
Тристан Гейвън, адвокат в Shine Lawyers, заяви, че адвокатската кантора е подала колективна жалба в сряда. Жалбата е от името на почти 800 засегнати хора в Северната територия. Също така се смята, че още хиляди имат право да се присъединят към делото.
 
Други австралийски щати вече са създали схеми за обезщетение на местните жители, засегнати от схемата на "Откраднатите поколения", федералното правителство, което е имало юридическа отговорност за територията, когато е извършено преместването, не е направило същото. 
 
"Британската общност беше отговорна за разкъсването на семейства на коренните жители в територията и зависи от Британската общност това да се поправи“, каза Гейвън. "Невъзможно е да се подобри бъдещето, без да се признае миналото."
 
Подобна акция се извършва за пръв път по територията, в която живеят около 250 000 души - почти една трета от тях са коренни жители. 
 
84-годишната Хедър Алей, която била принудително отстранена от майка си в Северната територия, когато била на девет години, каза, че случилото се я е оставило "пречупена в продължение на много години".
 
"Те са изтрили цели поколения, сякаш никога не са съществували", каза тя. "Присъединих се към тази групова акция, защото вярвам, че нашите истории трябва да се разказват."
 
Министърът по въпросите на коренното население Кен Уайът не отговори веднага на искането за коментар.
 
Първото съдебно заседание по делото е насрочено за юни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
... преди 2 години
Мдааа! Ми явно има нещо обще м/у осмянска империя и бритнаската империя! Само че при османската империя е вземала децата от българските им семейства преди 300-350г а бритнакста империя е вземала тези деца преди 50г. Изгубени деца развалени семейства! развалени нации даже! Голям грях е това и просто няма как да се изкупи с пари! Както обикновено постъпва запада де! Дават едни пари и според тях всичко е пито платено! Дано нещо да се опитат да оправят! Ха дано ама на дали!
12
1
 
5
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
Тука кога ще осъдим комунистите за ограбените от тях и пропилените наши животи?
11
0
 
0
 
! Отговори
Да преди 2 години
Сидниту се е прекарал. Нямало е как да се роди там. Ще трябва да си живее с 100к заплата, без компенсации :)
10
7
 
2
 
! Отговори
лъжа или истина? преди 2 години
Австралия е колония на короната и най-долна васална държава както ..сещате се коя ?Австаралийските пенсионери вземат 150$ пенсии, а някой ровят из казаните?Австралийците купуват брички 2ра ръка, на 125000км всичките?Мин. раб заплата в Австралия=252$$?В Австралия внасят месо и агнета за Великден от България?
9
4
 
13
 
! Отговори
срам преди 2 години
Това е огромен срам и позор за британската корона, и невероятна болка за толкова много хора...... Въпреки позорното минало е добре, че в наши дни се опитват да изкупят непростимото...
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това по повод морала на англо саксите и до днес поучаващи света какво да прави. по *** нация от британците няма
7
2
 
17
 
! Отговори
Чебурашка къде си? преди 2 години
Къде са троловете на заработка към Козяк?За едни може, за други не може.Кога ще натиснем САЩ да признаят геноцида на Османската Империя над българското население и Република България да получи$2 Трилиона компенсации за робството????
6
2
 
12
 
! Отговори
Бай Иван преди 2 години
Великата демокрация,към която толкова се стремите,тука за каране на малцинствата да говорят български и да имат нормални европейски имена през 80-те, голям рев се дигна ;) !!!
5
1
 
2
 
! Отговори
Съдияяяяяята преди 2 години
Съдът да отсъди в полза на июците ако се съгласят да хванат по едно копие и се върат към дивото существуване на прародителите си.
4
1
 
14
 
! Отговори
Пр***те камилчета преди 2 години
В момента правят много хитро разделение на обществото на запад.Най-много опъват каиша скорошните емигранти дошли в последните 30 години от бившия комунистически лагер. Те бачкат здраво, изплащат къщи в пъти (дори 10 пъти) по-скъпи от американците имащи имоти отпреди.И сега президента Байдън много леко подписа да се плащат репарации на чернокожото население за робството. Тия пари ще дойдат пак от соц. емиграцията, а тези семейства станали милиардери поради робския труд изобщо няма да ги засегне
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А турците какво са правили с българите. Защо тук нищо не се прави.
2
4
 
3
 
! Отговори
Или руските хакери преди 2 години
Айде-е-е Русанците сигурно и за това ще ги обвинят!А после и санкции ще им наложат!
1
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кореннот население е асимилирано отдавна. С пристигането на първите Англииски кораби с каторжници. Никой от Англичаните не е очаквал че тези каторжници ще създадат проспеерираща държава. Сега същите тези каторжници да пащат за тарикатлъка си.