Почина астронавтът Майкъл Колинс от "Аполо 11"

Той участва в първата успешна мисия до Луната
28 апр 2021 23:00, Петя Славова
32

Астронавтът Майкъл Колинс почина на 90 години след онкологично заболяване. Той беше част от тричленния екипаж на "Аполо 11", който успешно кацна за първи път на Луната. В негова памет от НАСА разпространиха исторически материали от мисията, предава Bulgaria ON AIR.

Роден през 1930 година в Рим, служил като летец-изпитател във Военновъздушните сили на Съединените щати, Майкъл Колинс става част от тричленния екипаж на "Аполо 11", заедно с Нийл Армстронг и Едуин Олдрин.

Мисията стартира успешно на 16 юли 1969 г., а Колинс е пилот на командния модул и остава в орбита, докато Армстронг и Олдрин се спускат с друг апарат до повърхността на Луната.

"Със сигурност не седях на най-доброто от трите места в "Аполо 11", но откровено мога да споделя, че бях развълнуван от самото място, което получих. Знаех, че някак си съм онази 1/3 от екипа, която ще направи това невероятно нещо и мястото ми ме задоволяваше. Да, със сигурност предпочитах да се разходя по Луната, но колкото и да е тривиално, благодарен съм, че допринесох със моите умения за този полет", разказа самият Колинс.

Оставайки сам в окололунна орбита, Майкъл Колинс е определен като най-самотния човек във Вселената. Докато е откъм тъмната страна на Луната Колинс няма никаква комуникация с когото и да било. В едно от последните си интервюта астронавтът споделя, че е имал 18 сценария да се върне на Земята, независимо дали сам или заедно с Армстронг и Олдрин.

"След 50-60 години, мисля че ще правим невероятни неща, които към днешна дата не можем да предскажем с точност. Хората притежават тази смелост, искат да опознаят Вселената. Искат да знаят повече за нея, как влияе на живота им", каза Колинс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
4
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Неверници, да, филм е, но филм сниман на Луната!
19
2
 
1
 
! Отговори
Едно не разбирам преди 2 години
Как така чалгаря слави остана втори?
18
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кото измрат всичи участници в измамата, тогава има вероятност да разкрият истината
17
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кото измрат всичи участници в измамата, тогава има вероятност да разкрият истината
16
5
 
1
 
! Отговори
Улица Илюминация 33 преди 2 години
след Принц Филип, още един Велик Майстор-Зидар ни напусна!
15
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако живееше в България с нашето здравеопазване, отдавна щеше да си е отишъл. Тук за възрастните хора никой не иска да се грижи, дори частните старчески домове само събират огромни такси, но никакви грижи. Защо не се строят домове за възрастни, като населението е застаряващо, къде са управниците
14
3
 
3
 
! Отговори
DussetO преди 2 години
До АНОНИМЕН : ти нали хОди и видЕ шопе т.Ъ.п дали има вятър или не.. :D xexexxexexeeee
13
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българскате интелигенция гледам, че вече се е заела да пълни коментарите под новината. С такива ярки представители на обществото не ме учудва, че Славчо е втори.
12
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако някой знае, какво е Литосфера, Атмосфера и Стратосфера - знае колко достоверно е клипчето с кацането на Аполо 11.Ония зад океана са.... ако си мислят че са излъгали света. Обаче лошото е, че света им вярва. Който не разбира трите неща, значи не разбира нищо и слуша квото му се каже. Ей за тва е тая пандемия. Щото вярват на всичко което им се каже. Няма кацана на Луната. Няма пандемия, няма нищо. Просто някои правят пари, на гърба на 95% от населението. Т.е. на гърба на неграмотните.
11
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кацането на Луната си е филмче. Флага забит и се вее?!?!?!?!?! Няма как да забиеш флаг в пепел и няма как да се вее. На луната няма вятър.
10
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
To тва си е лъжа. Както и сега което върви с хеликоптер, дето летял на марс. Как лети и каца, при положение че там е супер студ и нищо не вирее и игравитацията е все едно си в космоса? Няма кацане на Марс. Няма летене на хеликоптер. Вие не виждате ли видеата дето ги дават? Лещата на камера, няма как да работи с такова качество при тези условия. Всичко е измама. Както и Аполо 11. Няма кацане на Луната. Там няма как да се кацне или да се движиш по повърхността. Луната е пепел. Не е твърда земя.
9
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един брилянтен холивудски актьор. Да почива в мир!
8
7
 
13
 
! Отговори
Стамат преди 2 години
90% от коментиращите под мен са пълни ***. Лека му пръст, остана в историята като човекът, почти стъпил на Луната.
7
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не вземам никаква позиция по отношение на спора дали кацането на Луната е било истинско или снимано на земята, но искам да подчертая дебело, че тези теории и филмчета в Ютюб са от САЩ, а не от Русия или Китай.Скоро ще има експедиция на Луната и тогава ще бъде потвърдено дали хора са кацали наистина там.
6
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До: номер 4Е, а ти измисли по-съвършенна техника от фотографските апарати Hasselblad. А измисли! После ми пиши пак за звездите... за Луната...
5
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еах макяму цели 90 години е изкарал. Тоя да не е открил в Холивудското студио хапчето на живота бе. Неговите набори си отидоха преди 20 години а тоя чак сега. Голем актьор беше правеше се чее стъпил на луната само дето бяха забравили че на луната няма атмосфера и кисород та знамето се вееше. А и сенките им не бяха огрявани от слънцето а от прожектори изглеждаха не реално. А режисьора на филмчето каза че много му е било трудно да измисли декора. Та такива ми ти работи с кацането на луната.
4
15
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
До ЧокоБРАВО!!ТВОЯ КОМЕНТАР ИЗЧЕРПВА ТЕМАТА :D------------НА ВСИЧКИТЕ ЛЕНТИ ЗАСНЕТИ В КОСМОСА ОТ МИСИИТЕ ДО ЛУНАТА НЯМА И 1 ЗВЕЗДА!!ЛУНАТА НЯМА АТМОСФЕРА И ТРЯБВА ДА Е ОБСИПАНО НЕБЕТО СЪС ЗВЕЗДИ!
3
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Астронафт, Космонафт, Астроном, Астролог. Първите 2ма търсят нафта, а другите?
2
9
 
6
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Лека му атмосфера!
1
15
 
22
 
! Отговори
Чоко преди 2 години
Лека му пръст! Голям актьор беше!