Ердоган обяви нов икономически модел за Турция, като Китай

Той обеща допълнителни мерки за подпомагане на гражданите
6 дек 2021 12:27, Елка Василева
38
Ердоган обяви нов икономически модел за Турция, като Китай
Снимка: архив, БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че Турция поема по пътя на нов модел на икономическа политика, базирана на ниски лихвени проценти, и се ориентира към стратегия за растеж, основана на инвестиции, заетост и производство. Новият икономически модел бе представен на фона на непрекъснатото обезценяване на турската лира, която от началото на годината е изгубила над 40 процента от стойността си, и нарастващата инфлация, която през ноември достигна 21,31 процента на годишна база.

В изказвания миналата седмица пред парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/, на заседание на ръководството на партията, както и в интервю за държавната телевизия ТРТ, Ердоган обясни подробно същността на новата икономическа стратегия, опитвайки се да убеди, че сегашните икономически трудности са временни и избраният път ще отведе страната към икономически растеж и просперитет.

Още по темата

"Започнахме нова ера, за да преодолеем хватката на лихвените проценти, и да постигнем икономически растеж, базиран на производството. Ще привлечем чуждестранни инвеститори", е заявил Ердоган в изказване на заседание на Централния управителен съвет на ПСР миналата седмица, съобщи в."Хюриет". Той е изтъкнал, че Турция може да произвежда стоки по-евтино и, като продава тези стоки на Европа, да си осигури приходи в чужда валута по примера на Китай. "Китай постигна растеж с младото си население, индустрия и производство", е посочил турският президент, като същевременно е подчертал, че Турция има повече предимства в сравнение с Китай от гледна точка на привличане на чуждестранни инвестиции. "Ние сме по-близо до пазара", е обяснил Ердоган.

Той е изтъкнал, че страни като Китай и Германия отдавна следват политика на ниски лихвени проценти и е заявил, че и Турция трябва да постигне растеж не с лихвени проценти, а с производството и младото си население.

"Избрахме трудния път", е казал Ердоган, но е уверил, че решенията, взети в рамките на новия икономически модел, ще започнат да дават резултати след шест месеца и гражданите ще усетят положителните ефекти.
"Нивото на благоденствие на нашите граждани ще повиши покупателната им способност", е заявил президентът. "Ние няма да живеем в спиралата валутни курсове-лихви-инфлация. Няма да позволим на никого да дестабилизира растежа", каза Ердоган в интервю за държавната телевизия. Той изтъкна, че Турция понижава сега лихвените проценти и се надява да отчете също и спад на инфлацията.

За разлика от общоприетите икономически теории, които разглеждат по-високите лихвени проценти като мярка за ограничаване на инфлацията, Ердоган от години поддържа точно обратната теза - че високият лихвен процент е причина за повишаване на цените. От септември досега турската централна банка, която според опозицията и чуждестранни наблюдатели е подвластна на влиянието на Ердоган, намали три пъти с общо 400 базисни пункта основния си лихвен процент до 15 процента. Всяко поредно понижение на лихвения процент обаче предизвикваше нов спад на турската лира.

В отговор на нарастващото обществено недоволство от непрекъснатото поскъпване на живота и девалвацията на лирата, президентът прикани гражданите да запазят спокойствие, като ги призова да "не се отклоняват от здравия разум", когато купуват валута и пазаруват. Той обеща също допълнителни мерки за подпомагане на гражданите с ниски доходи, "чиято покупателна способност е намаляла".

Ердоган изтъква, че целта на новата икономическа политика е да се повиши комфортът на народа и на малкия бизнес с ниски лихвени проценти, като същевременно бъдат привлечени повече инвестиции. Президентът многократно призовава чуждестранните инвеститори да правят дългосрочни инвестиции в Турция. "Онези, които са правили дългосрочни инвестиции в Турция, винаги са печелили и ще продължават да печелят", заяви Ердоган пред държавната телевизия ТРТ.

На фона на острите критики на опозицията, която настоява за предсрочни избори заради непрекъснатото влошаване на икономическата ситуация в страната, Ердоган подчертава високите постижения в областта на икономическия растеж и износа. Той прогнозира, че турската икономика ще регистрира растеж от 10 процента, а дори и по-висок, до края на годината. Президентът акцентира и върху обема на турския износ, който по думите му е достигнал рекордно високо ниво от около 220 млрд. долара в момента, а до края на годината се очаква да нарасне още повече. Според него ниските лихвени проценти ще насърчат производството и износа. Като положителен резултат Ердоган изтъква също, че Турция всеки месец понижава дефицита си по текущата сметка и се надява следващата година да има излишък по текущата сметка. "Ние вече не отчитаме дефицит по текущата сметка и не финансираме този дефицит с външен дълг, а се придвижваме напред към икономика, която печели чужда валута и регистрира излишък по текущата сметка", каза Ердоган в интервюто за държавната телевизия.

Успокоителни послания отправи в четвъртък и управителят на турската централна банка Шахап Кавджъоглу на срещи с турски и с чуждестранни инвеститори. Кавджъоглу каза, че кумулативните ефекти от настоящата монетарна политика ще се усетят през първата половина на 2022 г. Той подчерта също, че резервите на банката са навлезли в последно време в стабилна тенденция на увеличение и ще продължат да нарастват.

Кавджъоглу посочи също, че сегашните увеличения в цените са временни и няма да прераснат в инфлация. Скоро ще започне да се наблюдава инфлация на много по-ниски нива, прогнозира той.

Същевременно от началото на декември турската централна банка два пъти се намеси на пазарите, за да овладее спада на лирата. Банката обяви в съобщения на 1 декември и на 3 декември, че директно се е намесила на пазарите, продавайки чуждестранна валута, заради "нездравото" формиране на валутните курсове.

Турция поема по пътя на новия икономически модел и с нов министър на хазната и финансите. С указ, подписан от президента Ердоган и публикуван в четвъртък в турския Държавен вестник, Нуреддин Небати бе назначен начело на министерството на мястото на Лютфи Елван, който е поискал да бъде освободен от поста. Според информации в турския печат Елван е пожелал да се оттегли заради разногласия с Ердоган във връзка икономическата политика. Небати, който през последните три години е бил заместник-министър на хазната и финансите, е твърд защитник на политиката на ниски лихвени проценти. Турските медии обърнаха внимание на негови послания в последно време в Туитър в подкрепа на новия икономически модел, ланисран от президента. "Нашият приоритет няма да бъдат високите лихвени проценти, а инвестициите и заетостта", заяви Небати в четвъртък, след като пое новия пост.

Идеята за икономически модел по примера на Китай бе критикувана остро от представители на опозицията, съобщи в."Джумхуриет". Заместник-председателят на основната опозиционна Народнорепубликанска партия Вели Агбаба заяви, че подобен модел на развитие означава Турция да стане "рай на евтиния труд". "Това е модел на принуждаване на нашите трудещи се да работят като роби за чужденците", отбеляза Агбаба. Бившият вицепремиер и министър на икономиката Али Бабаджан, лидер на Партията за демокрация и напредък /ДЕВА/, заяви, че модел на икономически растеж, подобен на този на Китай, "означава напълно пренебрегване на демокрацията" и "принуждаване на народа да работи със заплата, при която няма да може да вдигне глава". По думите му това е модел на "растеж чрез причиняване на обедняване на народа".

Дали новият икономически модел ще даде обещаните резултати и страната ще преодолее сегашните икономически трудности ще стане ясно догодина. Основният въпрос е дали той ще спре обедняването на народа. Това ще бъде решаващо за обществената подкрепа за управлението на Ердоган и за резултата от следващите президентски и парламентарни избори през 2023 г.
/БТА/
 


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
1
 
! Отговори
Неразбиращ преди 1 месец
До 28 най-хубавото е, че нямаме такъв управник щото откато е дошла на влас ердо Турция потъва като ютия в морето, и той продължава да лъже турците, че видиш ли от пролетта на 2022 ще за живеем като в рая, ердо е потънал вече до ушите, турците накрая ще го изгонят с камъни
33
3
 
2
 
! Отговори
Gogo преди 1 месец
Тоя пада от власт .Все едно една чайка ги е раждала с тиквата Борисов.Никвата била най подготвена да управлява(да краде)..
32
3
 
5
 
! Отговори
Пешо преди 1 месец
Новата икономическа политика на Ердо ,не може да работи без да има съвецка власт
31
3
 
2
 
! Отговори
ano преди 1 месец
shte boksuva mai a ?
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На поне половината мюмюни им са дръпнати очите, така че има резон в стратегията !
29
2
 
4
 
! Отговори
F-off преди 1 месец
Тайпи каквото и да обяви, бързо крачи към фалит.....Ама така става, като живееш в миналото и се вземеш за велик султан....
28
16
 
21
 
! Отговори
Мдаа преди 1 месец
Колкото , да не харесвам турция заради намесата и в вьтрешните работи на бьлгария , винаги се вьзхищавам на - ердоган Човек мислещ за турция и турските интереси , жалко , че нямаме нито един такьв политик като него
27
13
 
14
 
! Отговори
д-р Дрегер преди 1 месец
Китай има инерция за още 10 или 15 години. После разсипаната екология и демография, както и дебалансираната икономика ще си кажат думата ама това няма да е проблем на другаря Си. Е, разбира се, в Китай винаги са готови да си скроят я културна революция, я война с врабчетата. Турция обаче няма много инерция, а не може и да лежи на ръждясали ракети както правеше това Русия и както сега се гласи Китай.
26
6
 
18
 
! Отговори
тра ла ла преди 1 месец
От догодина, освен ниски лихвени проценти, Ердоган възнамерява да подържа и ниски нива на гравитация. Това се очаква да даде значителен тласък на турската космическа програма, както за комерсиални така и за военни и политически цели
25
7
 
9
 
! Отговори
... преди 1 месец
Опитаха с руския модел-не се получи,нека да опитат и с китайския.Принципът е "колкото по-зле,толкова по-добре"...
24
12
 
5
 
! Отговори
хъхъхъхъ преди 1 месец
Абе не знам, ама Турция, ако следва примера на Китай, скоро и двете ще са в канавката. Китай с балоните и корупцията сега се е засилил по нанадолнището без спирачки. Чуждестранните компании се ометоха, като видяха, че нищо не става и сега другарят Мао 2 по прякор Раян и познат като Си ще трябва да мисли как да закърпва положението... А то е яко съдрано.
23
7
 
10
 
! Отговори
д-р Дрегер преди 1 месец
Турците са работливи и предприемчиви - ама тоя маймун дето си го "избраха" (на избори с руско ноухау и арабски пари) е на път да им уреди развит социализъм досущ като нашия през 80-те. Законите на икономиката са като законите на физиката. Случват се независимо дали ги знаеш, дали вярваш в тях и дали ти харесват.
22
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 19 : Докога ще сравнявате бедна, кретаща България с Германия, Швейцария, САЩ ? Нерде германска икономика, износ и мерцедеси, нерде БГ сиренье ? Да си патентовал, създал и най-вече продал някакъв продукт някому ? В страната на услугите и 1000лв заплата е много. Като спрем с "услугите" и търговията с чужди стоки и се хванем на истинска работа, тогава чакай 3000 евра заплата.
21
11
 
22
 
! Отговори
Турк преди 1 месец
Бате Г анчо, преди да даваш. акъл как да се оправи турската икономика си виж твоята. Едни клечки за зъби неможеш да произведеш. Лева ти е с нулева стойност прикрепен към еврото, а реалната му стойност е сигурно 1 към 20. Фондовете на ЕС ти правят БВП-то. На последно място в европа по всички показатели. На първо по смъртност и емиграция. Армия йок ама за това Чинге не чок
20
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това вече е интересно - Турция поема по пътя на Китай!!!
19
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А в Р.Турция отварят в 7.30 и работят бе прекъсване.В Гърция посетих магазин и поисках друг модел отзападна стока,собственика на магазина вдигна рамене и каза,няма.В Р.Турцив още с влизането в магязина ме посрещнаха на врата и ме попитаха какво ще желая.Опитах" гръцкия"сценарий но търговеца,за моя изненада,каза чедо половин час ще ми предложи същата стока в друг цвят и не излъга и платих на същата цена.Също се случи и в Аптеката.Та има много да се учат нашите"търговци"как се прави търговия.
18
3
 
3
 
! Отговори
Дядо Мраз преди 1 месец
Доги не се прави на експерД, ами бий една *** на Радко да ти прати Кирчо и Кокорчо, ти да видиш как ще цъфнат бер-берекет турските налъми и лира ))))
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тук коментиращите които подкрепят на тоя нека да се върнат в България и да работят за 3-4 пъти по-ниски заплати.. Много хвалете тоя ама стоите в Германия, Нидерландия и.т.н )))
16
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вместо българите даходим в Р.Турция за стоки,по добре е в тази пандемия Турските стоки да идват в България на турски цени.То и без това значителна част от плодовете ,зеленчуците и дрехите идват от Р.Турция но тук са на космически цени спрямо там.Та само една граница ни дели от стоките им а и без това половин България вече пазарува от Р.ТурцияТова е истината.А който смята че турските работници са мързеливи има да взема.Гъците отварят магазина си в 10 ч.и го затварят в 15 ч.после отварят таверните
15
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Той иска но, попитахте ли на народа дали и те искат да работят като роб за жълти стотинки? Това е подигравка с народа и ъпсурт е да се реализира..