Посланикът на Румъния се завръща във Виена

Той беше извикан в Букурещ след ветото на Австрия за Шенген
20 яну 2023 08:37, Елка Василева
1
Посланикът на Румъния се завръща във Виена
Снимка: архив, БГНЕС

Посланикът на Румъния в Австрия Емил Хурезяну се връща на своя пост във Виена. Както съобщи румънската президентска служба в четвъртък, този жест има за цел да сигнализира „отваряне“ към Австрия, за да може да се води „динамичен диалог по всички съществуващи канали“, предаде специално за БТА Цветана Делибалтова.

Още по темата
Хурезяну беше извикан за консултации в Букурещ след ветото на Австрия срещу приемането на Румъния в Шенгенското пространство.

По данни на румънската президентска служба решението е било взето, след като румънският президент Клаус Йоханис е разговарял по телефона за наложеното вето със своя колега, австрийския федерален президент Александър Ван дер Белен. След разговора румънският държавен глава е решил да върне румънския посланик във Виена, за да бъде стимулиран диалогът и съвместно да се намерят конструктивни решения, се казва в съобщението на румънската президентска служба.

В началото на декември, припомня австрийското обществено радио, Хурезяну беше извикан в Букурещ един ден след австрийското вето срещу приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство, за да бъде изразена ясно позицията на Румъния срещу позицията на Австрия, която Румъния „категорично не одобрява“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
в Румъния хората още избягват да пазаруват в илата и да зареждат гориво в трите букви. Още не им е минало и така трябва... Не може да извличат само печалбите от тук и да ни цакат така грозно и да седим с часове в жеги и студ на границите с децата....