Франция стана първата страна, която вписва правото на аборт в конституцията си

Президентът Еманюел Макрон приветства "френската гордост"
36
Франция стана първата страна, която вписва правото на аборт в конституцията си
Снимка: БГНЕС

Франция стана първата страна в света, която изрично вписа в конституцията си правото на доброволно прекъсване на бременността (аборт), за голямо разочарование на Ватикана и за разлика от редица страни, в които това право се поставя под въпрос, предаде Франс прес.

Общо 780 френски депутати одобриха въвеждането на следното изречение в член 34 от конституцията: "Законът определя условията, при които се упражнява гарантираната на жената свобода да прибегне до доброволно прекъсване на бременността". Само 72 депутати гласуваха против. Това историческо гласуване беше посрещнато с бурни аплодисменти в залата.

Френският президент Еманюел Макрон приветства днес "френската гордост" и "универсално послание", след като депутатите на съвместно заседание на двете камари на парламента гласуваха абортите да бъдат вписани в конституцията.

"Нека заедно да отпразнуваме навлизането на нова свобода, гарантирана от конституцията", написа Макрон в съобщение, публикувано в социалната мрежа "Екс".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 1 месец
Може би по малко ще се раждат такива като Макрона?
30
0
 
2
 
! Отговори
МедиумътотЛонгАйлънд преди 1 месец
Абортът е убийство категорично.Ние убиваме в този свят но детето се ражда и расте в отвъдното.Един ден като отидем там то ще ни попита мамо тате защо ме убихте.Там ще се срещнем с него.И не знам как ще преживем ужаса от подобно деяние.Хора не се отдавайте на животинското мислете какво правите щото после всичко се плаща...Арсеналът на Бог да ни вкара в правия път е огромен.Ще страдаме много щото само когато страдаме се учим.Много неща не знаем не мислете че със смъртта всичко приключва....
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Когато една цивилизация завърши своето развитие, тя започва като при автоимунно заболяване на организма да залязва и да боледува, почва саморазрушаване и следва гибел.
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Забелязал съм, че всички които подкрепят абортите, вече са се родили." Роналд Рейгън
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Жалки теми за Парламент, срам , отклоняване на вниманието на обществото от милиардите , които Европа дава за Украйна, сега гласуване и за Газа допълнително. Да кажем , че тези пари , които Европейският парламент раздава като бонбони, са наши, изработени във всички европейски страни , взети под форма на данъци , такси и плащания по всевъзможни проекти, удръжки и наказания за "неизпълнения" и "нарушения".
26
0
 
3
 
! Отговори
Сарказъм Радомирски преди 1 месец
Още по-либерално щеше да е, ако го бяха направили задължитетен. А така, все още, има как някой да ги надскочи.
25
1
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Да впишат, че и магаретата може да се ешат с комисарките в ЕК. И да си турят по една значка "аз съм магаре".
24
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абортите във Франция си бяха разрешени и без вписване в конституцията. Кога ще въвеждате войски в Украйна, че Путин взе да става много нагъл? Трябва да му се покаже къде е мястото на московските нацисти.
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Другарят Тръмп ще им дърпа ушите на французите заради абортите.
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е като с ваксините, ти решаваш кое е добре за теб и тялото ти, не може да решава някой си там, който иначе не се интересува от теб и твоите лични страдания. Между другото какво стана с Рафа Надал, все бил болен, от номер едно и в топ форма изведнъж щял да прекъсва кариерата заради влошено здравословно състояние...
21
2
 
4
 
! Отговори
Бабoеб преди 1 месец
Макарон одобрява - няма само той с бабето си да ходят ялови.
20
0
 
7
 
! Отговори
До отговарящата преди 1 месец
Бебето вече е на 6. Както казах гледа го предимно бабата и бащата. А за да гледаш пълноценно дете е нужно освен майка и баща. Това феминистките така и не го разбрахте. Или така ви отърва?
19
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво на французите. В крайна сметка жената си решава дали има възможност (финансова, емоционална) да го гледа това бебе.
18
6
 
0
 
! Отговори
Отговаряща жена преди 1 месец
До 21Сигурно защото бебетата трябва да се гледат и е нужно майка им да ги гледа. В този ред на мисли, тя с бебето на ръце да ходи на работа ли?
17
3
 
8
 
! Отговори
Питащ мъж преди 1 месец
Освен, че на жената е дадено пълното право да убива плод, който не е 100% неин, на мъжа му е отказано всякакво. Ами аз колко мъже познавам, които се ожениха защото гаджето забременя и отказа да абортира. И това при положение, че го правиха с кондом. Как забременяват така, остава загадка, но се оказа, че после отказаха да работят и да гледат децата дори, но останаха на 100% издръжка от мъжа. Гледат ги мъжете и бабите. Да се чудиш защо оставиха плода, а? Да не е средство за препитание? Само питам.
16
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абортът си е чисто убийство, факт, който е неоспорим и не подлежи на обсъждане! Като не искаш деца, има таблетки, има френска любов и т.н. - не е задължително да се прави вагинално. А, забравих, че при французите е всеки спи с всеки, няма женени, неженени, и това дори не е законово укоримо, още по-малко пък там съдът ще даде развод по вина на изкръшкалия. Като питам защо е така, отговорът е: Ама ти в кой свят живееш?
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Перверзия и точка. В България през последните 50г са абортирани повече деца от колкото са родени
14
0
 
4
 
! Отговори
Вън На Вавилонските преди 1 месец
Талмудски Изчадия и Варварските им Идеали!
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега хептен ще отказват, ад позлват кондоми ... Предполагам, че 13 годишните, като лекарите им правят безплатни аборти, няма да се притесняват, защото никой няма да каже на мама и тате?
12
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това па лудо ми наплююяло 3 минуса. Би ли споделило защо или трябва да те питам с шамари?