До 2029 г.: Барселона става зона, свободна от Airbnb

Над 10 000 апартамента се отдават краткосрочно
21 юни 2024 22:19, Александър Попов
20
До 2029 г.: Барселона става зона, свободна от Airbnb
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Барселона, един от най-посещаваните градове в Европа, възнамерява да забрани отдаването на апартаменти под наем на туристи до 2029 г., за да намали недостига на жилища във втория по големина град в Испания.

Лицензите за 10 101 апартамента, които понастоящем са одобрени за краткосрочно отдаване под наем и се предлагат в платформи като Airbnb и Homeaway, няма да бъдат подновени, когато изтекат през ноември 2028 г., заяви на пресконференция левият кмет на Барселона Жауме Колбони, предаде АФП.

"Градът не може да позволи такъв голям брой апартаменти да се използват за туристическа дейност в момент на затруднен достъп до жилища и когато отрицателните последици от пренаселеността с туристи са очевидни", добави той.

Това означава, че от 2029 г., ако няма отстъпление, "туристическите апартаменти във вида, в който си ги представяме днес, ще изчезнат от град Барселона".

Градове като Берлин, Париж и Барселона твърдят, че уебсайтовете за споделяне на жилища от туристи лишават местните жители от апартаменти за дългосрочен наем и повишават цените на жилищата, които остават на пазара.

Колбони заяви, че бумът на краткосрочните наеми в Барселона е допринесъл за повишаване на наемите в града с 68%, а на разходите за закупуване на жилище - с 38%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: барселона
Още от Русия
Въпреки спънките от Путин: Руснаците пият все повече и все по-често
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
1
 
! Отговори
Демокрация преди 3 седмици
Най ме кефи да ми казват какво да правя с МОЯ имот, с МОЯТА земя, как и къде мога да карам и поддържам МОЯТА кола, в каква форма и къде да държа МОИТЕ ПАРИ, какво да правя с МОЯ живот, кое било добре за МОЕТО здравве и т.н.
15
1
 
0
 
! Отговори
до 10 преди 3 седмици
За капитализма в Африка не знаеш колко си прав. Никой не ти пречи да си правиш малко бизнесче - нито мутри те рекетират, нито държавата те рекетира с безброй бумащини, касови апарати, задължителни банкови сметки, данъци, таксички за регистри, осигуровки, пенсии и прочее простотии. Разбира се милионер трудно може да станеш, но за преживяване е пъти по-добре от тукашните ненаяли се крадливи мърди.
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Проблемът с високите наеми не е ли от закон, според който не може да изгониш наемател заради неплатени наеми и сметки. Политиците да не се правят на улави!
13
0
 
0
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 4 седмици
Тогава през букинг ще резервират.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
хотелирчетата трият ръце
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ужас - Долни социалиати!
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
На Запад има комунизъм. Който не му харесва, да отива в капитализма на Индия и Африка и да живее в капитализъм.
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ето го европейският път на развитие. Нашите папагали да го въведат по-скоро, както правят с евроценностите.
8
2
 
10
 
! Отговори
@ преди 4 седмици
До АнонименОткъде на къде някой ще ти казва какво да правиш с апартамента си? Ще го отдаваш под наем и без лиценз накрая и ще покажеш един голям среден на левия кмет и левите политици.
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ще се намери друга форма. Времената са такива...
6
3
 
8
 
! Отговори
Bili преди 4 седмици
Голяма част от тези апартаменти са източник на приходи за локалното население. Социалните жилища и гета се прераждат. Малките кафенета и ресторанти са пълни....големите хотелски вериги плачат и плащат за статии...
5
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До BiliМожеш ли да кажеш къде ще живеят тези, които се предполага да обслужват туристите в заведения, музея, атракциони и т.н. плюс всички сезонни работници, нужни на индустрията? Не можеш, щото си *** и алчен.
4
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До BiliВредите надхвърлят ползите навсякъде. Да се премахнат напълно дано! Някои частни жилища станаха по-скъпи от хотели! Откъде накъде, при положение, че това е частно жилище и собствениците на други апартаменти всеки ден се разминават с непознати, които никой не ги знае какви са и често не спазват никакви норми!
3
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Трябва да изчезнат сега, не след 4 години. AIRBNB e най-вредната платформа на света, в ущърб на граждани и хотели! Чудя се как изобщо хотелите не са се обединили досега да ги забранят. Не трябва да имаш право да се занимаваш с туризъм, ако не предлагаш определен набор от услуги като хотел!
2
7
 
12
 
! Отговори
Стоян преди 4 седмици
Много добра новина.
1
6
 
13
 
! Отговори
Bili преди 4 седмици
некво хотелиерско лоби работи явно. нещо да се напише за ползите от туризма върху икономиката - ресторанти, музеи, коли под наем, услуги...??