Актьорът Кърк Дъглас почина на 103 години

Новината за кончината съобщи неговият син Майкъл
Обновена: 6 фев 2020 07:01 | 6 фев 2020 06:17, Александър Попов
74
 Актьорът Кърк Дъглас почина на 103 години
Снимка: БГНЕС
Актьорът Кърк Дъглас е починал вчера на 103-годишна възраст. Новината съобщи неговият син Майкъл Дъглас пред сп. "Пийпъл", цитиран от Ройтерс.
 
"С огромна тъга аз и моите братя съобщаваме, че Кърк Дъглас ни напусна днес на 103-годишна възраст", заяви Майкъл Дъглас.
 
През 1999 година Американският филмов институт включва Дъглас под Номер17 в класацията на най-големите сред мъжете на класическото холивудско кино. 
 
Има три номинации за "Оскар". Кърк Дъглас изиграва някои от най-прочутите мъжки роли в киното, първата от които е на Спартак. Снимал се е в повече от 80 филма и никога не е участвал в сериал.
 
"Животът на Кърк бе добре изживян. Той ни остави филмово наследство, което ще се запази и за следващите поколения, и история на филантроп, който работеше в полза на обществото и за мир на планетата", заяви Майкъл Дъглас. "Позволете да приключа с думите, които му казах на неговия последен рожден ден и които винаги ще са истина: татко, обичам те много и се гордея да бъда твой син", написа Майкъл Дъглас.
 
Кърк Дъглас се ражда на 9 декември 1916 г. в семейство на еврейски имигранти от Чауси, Могильовска област, днешен Беларус с името Исур Даниелович Демски. 
 
Той прави своя филмов дебют в „Странната любов на Марта Айвърс“ (1946 г.) с Барбара Стануик и Лизабет Скот. 
 
Кърк Дъглас става международна звезда с ролята си на безскрупулен боксьор в "Шампион" (1949), която му донася и първата номинация за Оскар за най-добър актьор. Втората е за драматичната си роля в "Лошият и красивицата" (1952 г.) и третата - за ролята на Винсент ван Гог в "Lust for Life" (1956 г.). 
 
Неговото име се свързва най-вече с главната роля във филма "Спартак", както и "Одисей" и "Викингите".
 
Първата му съпруга е американската актриса Дайан Уебстър. От брака му с нея се раждат синовете му Майкъл и Джоуъл. Кърк и Дайан се развеждат през 1951 г. Три години по-късно се жени за Ан Буйдънс, която е от белгийски произход. Тя също го дарява с двама синове - Ерик и Питър. Двамата са заедно повече от 60 години.
 
Приключи кариерата си през 1996 г., след като получи инсулт, който засегна говора му. Преди това 1991 г. оцелява при катастрофа с хеликоптер.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още по темата: Кърк Дъглас
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
5
 
! Отговори
seira преди 4 години
ЕДИН ОТ ГОЛЯМИТЕ АКТЬОРИ В СВЕТОВНОТО КИНО!С УВАЖЕНИЕ: ПОКЛОН И ВЕЧНА МУ ПАМЕТ!
58
1
 
10
 
! Отговори
да почива в мир преди 4 години
Великан в сравнение със сегашните еднодневки!!! Да правиш уникални филми без разни компютърни обработки! Респект и пак респект!
57
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БЕЛОРУСКИ ЕВРЕИНЗа какво ни е твоята лекция? За какво говориш? Дори този човек да е имал някакви белоруско- еврейски корени те отдавна са се трансформирали в американско еврейски такива. така че лекцията по този въпрос ми се струва излишна.
56
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този човек вече почти не съществуваше физически. Мисля че времето му наистина дойде. Да почива в мир!
55
1
 
16
 
! Отговори
един преди 4 години
Почивай в мир,Спартак!!!!
54
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да почива в мир. Велик актьор и човек.
53
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние не ке да дочекаме такава умирачка.
52
4
 
34
 
! Отговори
Почитателка преди 4 години
Поклон пред великия актьор!!!
51
24
 
6
 
! Отговори
Ицхак Шамир преди 4 години
'''В ГРЪЦКАТА ОБЛАСТ ТРАКИЯ''' '-- ТАКА ЗАПОЧВА СПАРТАКУС ОТ 1959 Г. С КЪРКА !ЦЕЛИЯ СВЯТ Е ЗНАЕЛ ТОГАВА И ЗНАЕ ОТ 200 ГОДИНИ , ЧЕ ТРАКИТЕ СА БИЛИ ГЪРЦИ...САМО ПЛЕМЕТО ИЗБИЛО ТРАКИТЕ И ОКРАЛО ЗЕМИЯТА ИМ--НЕ . ВАРВАРИ ОТ ВОЛГА .
50
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Етнически xaзapин, с юдейcко вероизповедание. То толкова е и юдeйско хaзaритe изповядват вaвилoнски талмудизъм. Извършват жepтвопpиношения и ритуали, за да правят пapи от нищото.Eвpeин не прилича да е.
49
2
 
24
 
! Отговори
Snorky преди 4 години
Приключва кариерата си през 2008, а не през 1996. Респект за цялостното му творчество.
48
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да почива в мир! Все пак, Майкъл Дългас - синът му ме кефи много повече и участва в култови филми, като "Първичен инстинкт", "Играта" и много други.
47
18
 
7
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Руснаците са дълголетници,защото КПСС им осигурява богат живот !!!
46
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя си поживя колкото двама българи бе!В БГ се живее до 51г,ако можеш без вода в Перник и без въздух в София.
45
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съпругата му е на 101 г. Мисля, че са най-възрастното семейство в САЩ.
44
4
 
12
 
! Отговори
Таню преди 4 години
До АнонименУлав народ... По тая логика Йерусалим е Родопски анклав...Вечна му памет на Кърк Дъглас! Голям актьор...
43
6
 
4
 
! Отговори
KOSTAS LINKE преди 4 години
По отношениеето на гърци и евреи...400 ГОДИНИ + ОЩЕ 300 Г. ------ ОТ 333 Г ПР.ХР, ДО400 СЛ ХР.. Е ИМАЛО мода при еврейте---Елинската Школа...НЕСЛУЧАЙНО---ХЕРОД , царя на Юдея във времето на Иисус (гръцка транскрипция на Джошуа) НОСИ ГРЪЦКО ИМЕ...А МИЛЛИОНИ ЮДЕЙ СА БИЛИ ЕЛЛИНИЗИРАНИ .+ РОМАНИЗИРАНИ , като Иосиф Флавии и АнтиппаЦАР АНТИОХ 1 ВЕЛИКИ Е НАПРАВИЛ ДОСТА ГРУБИ НЕЩА С ЕВРЕЙТЕ И С ХРАМА ИМ В ЕРУСАЛЕМ, оттам тръгва и празника ХАНУКА......ЗАТОВА ГЪРЦИЯ СЕ ИЗВИНИ НА ИЗРАЕЛ ПРЕЗ 1977 ГОДИНА
42
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 25 до 27 "Ми евреин ще е, какъв да е, като му видиш годините..оня другия евреин Рокфелер на 102 години пукна."Кърк Дъглас, беше велик актьор, не защото е евреин.А ти си едно голямо нищо, не защото не си евреин.
41
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 25 до 27 "Ми евреин ще е, какъв да е, като му видиш годините..оня другия евреин Рокфелер на 102 години пукна."И нашата баба Стоянка Мутафова умря на 97 г, Петко Бочаров и той на 97,Дядо Добри на 103. Явно все евреи.
40
2
 
31
 
! Отговори
ех преди 4 години
Велик .Но доста критикуваше съвременните продукции на Холивуд ,че са без послания, кухи ,незапомнящи се,търсещи евтина слава, та беше малко неудобен.