Жените могат да "надушват" дали един мъж е зает

Разпознават женените по тлесната миризма
28 дек 2022 23:00, Александър Попов
48
Жените могат да "надушват" дали един мъж е зает
Снимка: StockSnap/Pixabay

Често се казва, че очите са прозорец към душата на човека, но носът може да е задната врата към спалнята. Нови експерименти са установили, че хетеросексуалните жени всъщност могат да усетят кои ухажори са свободни и кои са заети, съобщава "Сайънс алерт", цитиран от БГНЕС.

Експериментите показват, че нивата на тестостерон при мъжете могат едва доловимо да варират в зависимост от това дали мъжете са свободни, или са в сериозна връзка. Все още не е ясно дали тези хормонални промени могат пряко да променят външния вид на човека или неговия аромат, но първоначалните експерименти показват, че това е възможно.

В австралийско проучване от 2019 г. 82 хетеросексуални жени на възраст между 18 и 35 години са помолени да оценят телесните миризми и лицата на хетеросексуални мъже. Половината от жените са били самотни, а другата половина са били в партньорски отношения. Всяка жена оценила 3 самотни и 3 заети мъже, избрани на случаен принцип от група от 89 анонимни участници. Изследователите дали на мъжете тениска, в която да се потят в продължение на 24 часа, а мъжете предоставили своя цифрова снимка в паспортен стил за експеримента. Изследователите изрязали подмишниците от всяка тениска, които били съхранени в бутилка с винт, за да могат жените да ги помиришат. При подушването на анонимните мъжки миризми от бутилките, на участничките били задавани въпроси като "Колко ви харесва/не ви харесва тази миризма?" и "Колко секси е тази миризма?". След това лицата на тези миризми били представени на жените на случаен принцип. Когато разглеждали портретите, участничките оценявали мъжете по тяхната привлекателност, сексапил, интелигентност, лоялност, доброта, надеждност, мъжественост и дали изглеждат като добър партньор. В крайна сметка изследователите установили, че телесната миризма на самотните мъже миришела по-силно на всички жени, отколкото естественият аромат на мъжете, които са в партньорски отношения.

"От еволюционна гледна точка за жените може да е изгодно да могат да откриват химиосигналите, които означават двойка, и в крайна сметка да избягват ухажването на заети мъже (особено с потомство) поради относително намалените ресурси, които те могат да предложат", пишат авторите на изследването.

Но има и друго обяснение и то е далеч по-малко привлекателно: Предполага се, че женените мъже имат по-добро здраве и хигиена от самотните мъже. Нещо повече, установено е, че някои състояния на физическото здраве водят до забележима промяна в телесната миризма. Храненето също може да промени до известна степен миризмата.

Миризмата вероятно е най-пренебрегваното от науката човешко усещане и въпреки това нашето сексуално и социално поведение изглежда е тясно свързано с носа ни. Част от проблема е, че не осъзнаваме напълно начина, по който миризмата ни влияе. Сигналите от миризмата всъщност заобикалят част от мозъка ни, известна като таламус, която играе важна роля за вниманието и съзнанието. Когато заглеждате някого в бар, има голяма вероятност несъзнателно да доловите и неговия аромат.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: обоняниесексапил
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
Надушват преди 1 година
животинките. Жените обичат.
29
1
 
1
 
! Отговори
Румпел щилтсхем преди 1 година
А ве не е никак лесно на назе мъжете да се правим на свободни или заети.мъ на кой му дреме.вър ве им си напреде и мачкаме ко имаме късмет.
28
0
 
1
 
! Отговори
Баца Гелуша преди 1 година
Мноу просто е ве бих жените го разбираме и надушваме.как е облечен и кво ги бръщолеви навън с хората
27
0
 
1
 
! Отговори
Желяз каменноff преди 1 година
Че то си личи от мноо далече-дали има пръстен на ръката.как говори.и Как изглежда.
26
3
 
2
 
! Отговори
Пичко преди 1 година
А могат ли да ми подушат надървения фалос, който току-що е еякулирал? Мирише ли на семе?
25
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глупости.
24
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Разведчик ---- Като си разведчик, защо не вземеш да разузнаеш къде ги има тези работни мъже, защото много трудно се намират.
23
2
 
5
 
! Отговори
IM-дртiйУАЙТBoY! преди 1 година
В допълнение към коментар н-р 21: И още непрекрачил прага на бара, ресторанта или заведението ТЯ - обиграната дивойка с абсолютна точност може да разпознае колко обемно е съдържанието на портфейла МУ плюс/минус 10-ина левчета и това е ДОКАЗАНА аксиома открай време оно...
22
6
 
19
 
! Отговори
Разведчик преди 1 година
Ако вместо бълкарките си избират за мъж работен и всеотдаен мъж,вместо такъв който пие и бие,нямаше да има толкова разбите семейства,самотни майки и осиротяли семейства.Българката фенка на чалгата,винаги прави грешен избор.Тя не търси мъж който става във 5 сутринта за работа,а търси такъв който си ляга във 5 сутринта.пройдоха и развейпрах.И после тупне едно-две деца на майка си в прованса,за да може да излъже поредния ,,паралия" по баровете и дискотеките.
21
1
 
33
 
! Отговори
14 преди 1 година
В България жените подушат ли пари в един мъж значи е свободен, и го започват, нищо че има семейство.Австрийското проучване няма нищо общо с българското.
20
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И вие ли го надушвате? Мирише на глупости.
19
0
 
13
 
! Отговори
Звезден прах преди 1 година
Когато мъжът мирише на бял гълъб със чисто сърце, да знаете не е зает.
18
3
 
13
 
! Отговори
Smells like ... преди 1 година
Могат, но когато вече е късно.
17
4
 
39
 
! Отговори
Добре дошли преди 1 година
Добре дошли в България - страната на самотните майки, които чрез изумителния си блясък на ум, и интелект... избират такива мъже, които приличат на най-добрите им приятелки по естроген и емоция, които плачат повече от тях на филмите и които при най-малката трудност си бият камшика...
16
2
 
25
 
! Отговори
Да преди 1 година
Няма никакво значение какво надушват жените защото тяхната преценка е на база дневното настроение което не е адекватно във връзка със стратегическия съюз между мъжа и жената затова навремето бащите са избирали партньорите на дъщерите си защото те най-добре са преценявали войните които са от тяхната порода или емоционално интелигентните *** които са абсолютно неадекватни със суровия живот който им предстои и битката които трябва да водят и да бъдат спечелени от тях за да оцелеят внуците им
15
1
 
9
 
! Отговори
Четец преди 1 година
"Миризмата вероятно е най-пренебрегваното от науката човешко усещане"Съгласен! Навсякъде и при всеки повод го твърдя!
14
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глупости. Жените търсят заети мъже. Аз откакто те ожених ми вързаха доста жени, които по-рано не ме поглеждаха. А и като съм ходил в дискотека с жена често се е случвало ако не ми хареса да си тръгна с друга.А като съм ходил с приятели или сам,рядко съм забивал някоя .
13
3
 
3
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
"миришат" ме всеки ден дали съм свободен ...
12
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Без одеколон ще го подушат. Но пиян и куче не може да го разбере дали е правил секс. Пушач не може да го надушат.
11
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 14 Кои сме лесни?