Смехът чука на вратата

Новият театрален сезон чука на вратата и традиционно Сатирата първа ще отвори врати с чисто нова премиера
28 авг 2008 16:19,
6
Смехът чука на вратата
Моноспектакълът на Камен ще открие сезона в Сатирата. Снимка: Сатирата

Новият театрален сезон чука на вратата и традиционно Сатирата първа ще отвори врати с  премиера.

Новата постановка там ще е комедията с пространно заглавие „Позориште спасено от многострадалната трупа „Ахелой” на 31.02. (стар стил) осемнадесет часа еди коя си година в Тутракан”.

Пиесата е на чешкия тандем Зденек Сверак и Ладислав Смоляк, които успешно се изявяват като актьори, драматурзи, режисьори и киносценаристи, а последното им амплоа им донесе Оскар за чуждестранен филм за лентата „Коля”(1996г.)

Пиесите на Сверак и Смоляк са изключително популярни в Чехия, но двамата автори рядко се съгласяват техни текстове да се поставят в чужбина. Заслугата да се получи правото една от тях да се играе на сцената на Сатирата е на режисьора Николай Гундеров, когото познаваме покрай работата му с Иржи Менцел у нас, както и покрай последна му постановка - „Детектор на лъжата“.

Както в нея, така и в новата си постановка, той работи с Филип Трифонов, както и със звездния състав: Стоянка Мутафова, Албена Колева, Диян Мачев, Кирил Ефремов и Стефан Денолюбов.

На всички тях им предстои да се вживеят в творческите неволи на малка провинциална трупа от края на 19 век.

Естествено, коронната роля е поверена на Стоянка Мутафова.

В началото на септември в Сатиричния театър ще започват репетициите и на пиесата „Световъртеж” от Жан-Жак Брикер и Морис Ласег. Режисьор ще бъде Боил Банов, а френската комедия ще ни пренесе в дома на депутат от опозицията, решил да вдигне рейтинга си, организирайки в един и същи ден сватбата на сина си и своята собствена сватба.

Този сезон в Сатирата ще видим и премиерата на най-новата пиеса на Дейвид Мамет - „Ноември” с режисьор - известният аниматор, носителят на „Златна палма” от Кан Слав Бакалов.

В обновената камерна зала „Методи Андонов” пък ще гледаме пиесата „Пластилин” от Василий Сигарев с изцяло младежки екип, съставен от най-добрите нови попълнения в актьорския състав на Сатирата. Пиесата, напомняща по структура киносценарий, разказва за трагикомичния живот на момче от крайните квартали...

Иначе сезонът отваря врати на 15 септември с моноспектакъла на Камен Донев "Възгледите на един учител за народното творчесто".

Ето видео от него:


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Браво! Браво на Донев! Има и нормални в театъра. Останалото е претенциозна посредственост. Като гледам какви претенции се готвят и за новия сезон, дръж се зрителю!
4
0
 
0
 
! Отговори
BUZ преди 15 години
Камен Донев го гледах два пъти и пак ще отида. Просто невероятен!
3
0
 
0
 
! Отговори
Dezz преди 15 години
Спектакълът на Камен Донев е прекрасен!
2
0
 
0
 
! Отговори
Kollega преди 15 години
Спектакъла на Камен Донев е върха!!Аз лично го гледах на Чудомировите празници в Казанлък и останах възхитен..Браво!
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Камен Донев е супер ! Страхотен спектакъл прави ! БРАВО!