Все повече италианци живеят с родителите си и след навършване на 30 г.

Отказът за напускане на родната стряха е по-силен при мъжете и се обяснява със скъпия живот след въвеждането на еврото
2 фев 2005 11:37,
Все повече италианци живеят с родителите си и след навършване на 30 г.
Все повече италианци гледат с неохота на идеята да напуснат родната къща.

Все повече италианци живеят с родителите си и след навършване на 30 години, показва проучване, цитирано от ВВС. Делът на италианците между 30 и 40 години, които все още живеят с родителите си, се е удвоил до повече една четвърт от общия брой на хората в тази възраст. Синовете, придържащи се към родната стряха, са по-голям брой от дъщерите – 36.5% от мъжете на възраст 30-40 години остават при родителите си, а жените са само 18.1%.

Тези данни изглежда подхранват твърденията, че италианските мъже са толкова зависими от майките си, че просто не могат да понесат идеята да напуснат майчиния дом. Този тип мъже в Италия са известни като "mammoni" – нещо като мамини синчета. В периода 1990 – 2000 година делът на хората на възраст 30-34 години, които все още живеят с родителите си, се е покачил от 14% до 27%.

Високите нива на безработица сред завършващите висше образование и високите всекидневни разходи след въвеждането на еврото частично стоят зад тази тенденция.

В страната са намалели дори и сватбите – през 2003 година 257 880 двойки са надянали брачната халка, което е два пъти по-малко в сравнение с броя им през 1971 година.

Наскоро бе обявено, че Италия се намира на дъното в друго изследване за икономическите перспективи на гражданите в различните страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание