Все по-малко италианки работят и имат деца

Италианското общество все още е силно патриархално, с остарели стереотипи за ролята и отговорностите на членовете на семейството и в обществото.
8 мар 2005 17:16,
Все по-малко италианки работят и имат деца

Голямо деколте и оскъдно облекло - такава е италианската жена в рекламите по телевизията и в списанията.

Тази представа за жените не е убягнала на експертите от Комитета за борба срещу дискриминацията на жените към ООН. В доклад, изнесен в началото на март, те обвиняват италианците, че възприемат жената все още само като сексуален обект и като единствения отговорник за възпитанието на децата. Грешката идва оттам, че италианското общество все още е силно патриархално, с остарели стереотипи за ролята и отговорностите на членовете на семейството и в обществото.

Роко Бутилионе, бивш кандидат за европейски комисар, обяснил пред Парламента в Страсбург, че “семейството съществува, за да може жената да има деца и да бъде защитавана от съпруга си”. Това остаряло, но много разпространено за Ботуша виждане, води до дискриминация на жените на работното място и в обществения живот. Едва 10% от депутатите в италианския парламент са жени, което нарежда страната на незавидното 79-о място в света заедно с Мароко в класацията за равноправие между половете.

ООН осъжда и подценяването на жените на пазара на труда. Нежният пол в Италия получава до 35% по-малко пари от мъжете при еднаква трудова квалификация. Жени се наемат по-често на временни договори или на почасова работа. Работещите жени в Италия са 42,7% от общия брой на жените в работоспособна възраст. В другите европейски страни работещите жени са 55,6% . Въпреки че се полагат усилия повече жени да започнат работа, резултатите са незадоволителни, се казва в доклада на ООН.

Освен това Италия е една от европейските страни с най-ниска раждаемост – 1,29 деца на семейство, докато в Ирландия се падат по 1,99 деца на семейство. От изследване на Пенсилванския университет става ясно, че раждаемостта е по-висока в тези страни, в които жените работят повече и където бракът вече не е на почит- 64% от децата в Исландия са родени без родителите им да са сключили брак, срещу едва 9% в Италия.

В доклада на ООН се говори и за това, че семейните задължения не се разпределят справедливо между мъжа и жената. Едва 1% от мъжете италианци се възползват от отпуската, която им се полага за отглеждане на деца.

Италианските организации за правата на жените твърдят, че образът на средиземноморските жени, които ходят на работа и се грижат за къщата и децата, е въпрос на местна култура и манталитет и скоро няма да бъде променен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание