Кой окраде САПАРД?

Бизнесмените Марио Николов и Людмил Стойков са основните движещи лица сред задържаните, източили 7,5 млн. евро по програма САПАРД
14 фев 2007 16:56,
Кой окраде САПАРД?
Седем българи бяха арестувани за източване на 7.5 млн. евро от САПАРД. Снимка: Булфото

Бизнесмените Марио Николов и Людмил Стойков са основните движещи лица сред задържаните, източили 7,5 млн. евро по програма САПАРД, съобщи БГНЕС.

Справка в информационната система Сиела показа, че Марио Николов има участие във фирмите БУЛРУКО ООД, Еврофрут Интернешънъл, Елпин Трейд Интернешънъл и Сердика - Сливен, в която е съдружник с Людмил Стойков.

Марио Николов е имал участие също и в Нидеко хол, Родопа Шумен, Варана и приватизационен фонд Континентал-Перник. Името на Людмил Стойков пък фигурира в над 40 фирми и спортни клубове.

Той е един от съдържателите на курортен комплекс Дюни, член е на Съвета на директорите на Стомана Индъстри - Перник. Член е на управителните съвети на Атлет Спорт Клуб Ладимекс - Перник, Професионален футболен клуб Миньор-Перник, Ръгби клуб Миньор-Перник, Спортен клуб Перник-Ладимекс, както и на Футболен клуб Металург-Перник.

Освен това е сред собствениците на ЛВК-Винпром-Търговище, Ивет-Фешън-Перник и др.

Поне две са фирмите в Шумен, които са били обект на проверка в хода на разследването за източването на над 7,5 милиона евро по програма САПАРД.

Според фирмените регистри месопреработващите компании "Родопа Мийт" и "Родопа Голд" са собственост на акционерното дружество "Палми груп", регистрирано в столицата.

Сред заподозрените за измами с пари по еврофондовете са и собствениците на ямболската фирма "Палмигра" и птицекланицата "Чубра". Милиони са източвани и чрез фирмата "Еврофриго", която е свързана с "Ладимекс холдинг" на пернишкия бизнесмен Людмил Стойков, арестуван при вчерашната акция.

Фирмата на Стойков притежава най-големия индустриален хладилен митнически склад на Балканския полуостров от 10 000 кв.метра.

Компанията на Стойков "Еврометал" има да получава чрез цесия близо 60 милиона лева дълг от Национална компания "Железопътна инфраструктура". Стойков е и сред бизнесмените създали неправителствената организация "Сдружение за Перник".

По случая са повдигнати четири обвинения срещу българи, както и срещу четирима чужденци от Германия и Швейцария. Предстои да бъдат повдигнати обвинения срещу още трима наши сънародници.

Операцията в България се е развила на територията на София, Ямбол и Шумен. Престъпната група е изготвяла фалшиви документи за съществуващи стари машини, които са преминавали през няколко европейски страни и се предоставяли в съответното звено, което се занимава с предоставянето на средства по програма САПАРД.

Там фалшивите документи били оформени за новозакупени машини и по този начин са били източвани средства по програмата.

Днес компетентните органи иззеха от ДФ "Земеделие" цялата документация, свързана със случая.

---------

Имате ли мнение по въпроса? Споделете го в блога на Dnes.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание