Строят завод за рециклиране на боклук в Девня

Стойността на инсталацията е за близо 80 млн. евро
18 мар 2009 15:52,
8

От 100 000 до 600 000 тона боклук годишно ще изгаря новият завод за рециклиране на отпадъци на АКБ Форес в "Полимери” АД – Девня, който трябва да заработи до 3 години.

От изгорените отпадъци при 1200 градуса с уникалната шведска високотемпературна технология ще се произвеждат пара и електричество, с което ще се задоволяват собствени потребности, заяви ръководителят на Българска индустриална група Николай Банев.

Банев обясни, че "Полимери” е третият по големина потребител на електроенергия у нас и с изграждането на завода за рециклиране на отпадъците ще намалят разходите си за пара и електричество.

АКБ Форес се е спрял на шведската технология на фирмата "Юзитол” заради пълното изгаряне на отпадъците и ниските вредни емиси в атмосферата.

У нас все още няма нито един такъв завод, докато шведите са построили над 30.

Себестойността на инсталацията, която ще се изгражда в Девня, е за близо 80 млн. евро. За нейното захранване ще бъде привлечен боклукът на Девня, Провадия, Шумен, Добрич и част от битовата смет на Варна, кято няма да може да се преработи от новоизграждащия се завод край Езерово.

Още с началото на проучванията на шведските специалисти станало ясно, че нашият боклук е висококалоричен, като изчисленията сочат, че от изгарянето на 4 тона се полчуава енергия колкото от 1 тон нефтен продукт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
kalin преди 15 години
Е крайно време беше,стига с допотопни и примитивни технологии.
6
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Malko sa im otrovite na DEVNYA,sega i bokluci 6te goryat :(
5
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
malko sa im otrovite na DEVNYA ,sega i bokluci 6te goryat :(
4
0
 
0
 
! Отговори
Петко Воевода преди 15 години
Да не забравяме че гореики нафта в ТЕЦ-а замърсяваме не само от изгореното количество ами също се замърсява при преработването на петрола--питаите ги в БС при транспортирането му --петролните разливи --- така де не е проста работа ..И ЗА ДА НИ ПОСТРОЯТ ЗАВОД ЗА тоя дето всички си го представяме ---НЯКОЙ ТРЯБВА ДА изхвърля отпадъцитеРАЗДЕЛНО ---а ние българете не го правим
3
0
 
0
 
! Отговори
Петко Воевода преди 15 години
рециклиране можем да го преведем като повторна употреба на даден продукт -преработване-- като начините и резултатите са много и не се изчерпват с типичния модел старата хартия става нова такава . ИСТИНАТА Е че БГ отпадъците са в голямата си част ОРГАНИЧНИ --и няма завод в света който да прави плодове и зеленчуци от обелките дето ги изхвърляме.... НО ЗА СМЕТКА на това има много заводи за т.н. биогорива -а именно от обелките да правят енергия.... И АКО ПОЛУЧЕНАТА енергия е по-чиста -сравнено с нефта няма спор по въпроса
2
0
 
0
 
! Отговори
ALXIMIK преди 15 години
... или ще изгаря. Разнопосочно е. Слушам сигурно комисар КОСТОВ.
1
0
 
0
 
! Отговори
ALXIMIK преди 15 години
... там има само мръсотия , тъй , че повече отпадъци не са проблем.Долината на ,, химията,, - става долината на отпадъците.