Остава ли България без ток след 2025 г. заради "Зеления договор"?

Ще трябва да затворим ТЕЦ-овете си
66
Остава ли България без ток след 2025 г. заради "Зеления договор"?
Снимка: Булфото, архив

България остава без ток след 2025 г., ако бъде приет “Зеления договор”, който предлага новият председател на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Това предупреди пред “Труд” енергийният експерт проф. Атанас Тасев. Договорът предвижда да се намали емисионният фактор на въглероден диоксид от 550 грама на киловатчас, колкото е нормата сега, на 100 грама на киловатчас. В момента ние емитираме 1,4 кг на мегаватчас.

Това означава, че България трябва да затвори ТЕЦ-овете си през 2025 г., става въпрос за 4 гигавата мощности. Общо в Европа ще бъдат спрени 130 гигавата, уточни експертът.

Освен без въглищни централи, ще останем и без газ, защото има газови станции, които емитират по-високи нива въглероден диоксид от разрешените, предупреди проф. Тасев.

По думите му на практика страната ни трябва да спре газоподаването след 5 години, а дотогава няма да имаме изградена втора атомна централа.

Според него страната ни е закъсняла да спаси въглищните си централи. Поляците успяха да договорят 15 години дерогация, но ако се приеме “Зеленият договор” и те увисват.

От Министерство на енергетиката съобщиха за “Труд”, че са възложили на външен консултант да разработи оценка на адекватността на енергийния ни пазар, както и последващ механизъм за капацитет, чийто срок на действие е 10 години, след което подлежи на преразглеждане.

Предстои готовите анализи да бъдат обсъдени с представители на ЕК.

“След като получим становище от комисията и отразим техните коментари, ще преминем към следващия – дизайн на капацитетния механизъм”, уточняват от енергийното министерство.

При сегашните правила България има шанс да отложи спирането на ТЕЦ-овете до 2030 г., обясни проф. Тасев. Според него обаче механизмът на капацитет не означава, че централите ще работят без проблем. Те ще стоят на стенд бай и ще бъдат включвани в енергийната система, само когато има недостиг на електроенергия, допълни той. Това обаче ще се отрази на цената на тока от тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още по темата: токтецзелен договор
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
2
 
2
 
! Отговори
ПРОСТИТЕ СА БЕДНИ преди 4 години
ТОВА Е ОТДАВНА ИЗВЕСТНО.ЕДИНСТВЕНИТЕ ТЕЦ КОИТО ЩЕ ОСТАНАТ ДА ФУНКЦИОНИРАТ СА:1/ ТЕЦ СОФИЯ 2/ ТЕЦ. ВАРНА -СЕГА НА ЯСНО ЛИ СТЕ ЗАЩО ДОГАН КУПИ ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ ТЪЗИ . ЦЕНТРАЛА ЗА ИЗГРАЖДАНЕТО НА КОЯТО БЪЛГАРИЯ Е ПЛАТИЛА НЯКОЛКО МИЛИАРДА. ЛЕВАА ПОЛОЖЕНИЕТО Е ТАКОВА ЗАЩОТО ЗА МИНИСТЪР НА ЕНЕРГЕТИКАТА ДЪЛГИ ГОДИНИ Е НАЗНАЧЕНА СЧЕТОВОДИТЕЛКА ВМЕСТО ЧОВЕК ИМАЩ СПЕЦИАЛНО ИНЖЕНЕРНО ОБРАЗОВАНИЕ.ПРОСТИТЕ ВИНАГИ СА БЕДНИ
54
1
 
2
 
! Отговори
йок преди 4 години
Ако тецовете имат филтри ще изхвърлят много малко вредни вещества ...хората са ги строили тея неща с цел и мисъл,... а некви щастници ще ги затворят и разрушат ...накрая или ще живееме с режим на тока или ще плащаме десеторно
53
1
 
3
 
! Отговори
men преди 4 години
идеята на питащите по долу е да има глад, безработица, студ, мизерия и белите хора да бъдат унищожени. в голяма част от европа включително германия хората не могат да си позволят да имат деца по начина по който те самите са отгледани и да им предоставят добри възможности за развитие. превърнаха ни в новата химерика. жените които се пресрташат да имат деца го правят с кафеникави, другите на 40 с чашката и бинджшопинг и са общи един вид, от легло в легло. мъжете са навряни в миши дупки с ниски заплати, без самочувствие и тотално репресирани с омраза срещу мъжете и белите. евеюгите от бриксел по
52
2
 
2
 
! Отговори
мишо бирочето преди 4 години
то българи няма да има останали до тогава, а синкавите ще се закачат нелегално за гърция и турция.
51
1
 
7
 
! Отговори
Край преди 4 години
Всички дето затваряха реактори спираха АЕЦ Белене, спираха газопроводи са си във властта.Спрете и Тецовете и народа да мине на отопление със стари обувки и *** от внос- така ще победи демокрацията
50
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още от 1980 година започна работата по АЕЦ Белене, защото още преди повече от 40 години беше ясно, че на България и трябват нови базови мощности. Но дойде демокрацията, хаоса и корупцията и вместо да печелим от 27 години от АЕЦ Белене, ние само губим, а в крайна сметка пак ще я построим, защото не можем без АЕЦ Белене, нещо, което беше ясно преди повече от 40 години.
49
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Какъв е смисела да загробим нашата и европейската икономика с еконорми докато САЩ , Китай, Индия, Бразилия и всички останали бълват СО2 колкото си искат."Това ми звучи като: Всички в калса имат двойки, защо аз да нямам? Всички във фирмата крадат, защо аз да не крада и т. н. Върху остарели технологии и явни замърсители не се гради икономика.
48
1
 
15
 
! Отговори
УЧЕН преди 4 години
УЧЕНИТЕ ОТ БАН ОТ 10 ГОДИНИ ПРЕДУПРЕЖДАВАТ ЗА ТОЗИ ПРОБЛЕМ, НО "ЕНЕРГИЙНИТЕ ЕКСПЕРТИ", КОИТО ВСЯКА ВЕЧЕР СА ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА ПРОСПАХА ИСТИНСКАТА НАУКА, ЗАЩОТО ТРУПАХА ПАРИ ОТ ЧАСТНИ ФИРМИ ЗА НЕВЯРНА ИНФОРМАИЯ. ЕКСПЕРТИТЕ ТРЯБВА ДА СА САМО НА ДЪРЖАВНА СЛУЖБА.
47
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С затварянето на блокове на АЕЦ белене загубихме голяма част от външните пазари, а на България износът е слабото място - нямаме достатъчно износ, за да плащаме с тази валута вноса. АЕЦ Козлодуй не само,че не трябваше да затваря блокове, а трябваше да се построят още 2 блока там, успоредно с изграждането на АЕЦ Белене, което закъсня досега с над 25 години.На нас ни трябва производство, което да може да се изнася и да има валутни постъпления. А тецовете на въглища, отдавна беше ясно, че ги спираме
46
5
 
8
 
! Отговори
АБОРИГЕНИИИ преди 4 години
хаха това трябваше да стане 2010 иидиоти . Колко сте жалки и занемарени , цели 50години без стъпка на пред в бъдещето. А вие си отивате на зад с лллайняните коли и пътища и заплати . ААББОРИГЕННИ !!
45
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цяла Европа произвежда само 9% от СО2 емисиите в света. Какъв е смисела да загробим нашата и европейската икономика с еконорми докато САЩ , Китай, Индия, Бразилия и всички останали бълват СО2 колкото си искат. Ще спестим 2-3% от СО2 произвеждан в света и то за не повече от десетилетие докато икономиката на Европейските страни фалира. Тея от ЕК са формени и*иоти.
44
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Перник,без вода!София,без въздух,скоро България без ток!Разказа ни играта тази демокрация
43
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А тези централи от толкова години купуващи парникови квоти, нямат ли план за реконструкции ???Ако нямат да ги спират. 30 години демокрация ТЕЦ-овете се точат сега ужасТ ще ги спрат.
42
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да спират всичко и да приклучваме ,да не удължаваме агонията.
41
1
 
12
 
! Отговори
Лелееее.. преди 4 години
ОТ. ТОКА ВЕЧЕ, НЕМА ДА МОЖЕ ДА СЕ. КРАДЕ!КЪВ УЖАСТ ЗА ПОЛИТИЦИТЕ.....
40
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има само един изход, излизаме от ЕС. Сус бре! Излезнем ли от ЕС, нашите душмани ще разпрегнат коня и ще почнат да ни мачкат както си поискат. Досега само ЕС ги спира да стане както при Жан Виденов.
39
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АЕЦ Козлодуй има капацитет да захрани почти цяла България. Ама трябва да секне продажбата на евтин ток към други държави и да се пренасочи енергията към вътрешния пазар, а така определени частни лица в държавата ще спрат да печелят милиони всяка година.
38
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тикварското управление на територията не е от вчера. Повсеместния геноцид се прилага от 30г.
37
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
е сега разбрахте ли защо е имало на времето народен съд
36
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Без вода,без ток, без здравеопазване добре дошли българи, в средните векове.

Спонсорирани публикации