Заради високите цени на тока: Заведенията фалират

Българската банка за развитие отпуска 60 млн. лева за помощ
9 яну 2022 22:45, Нели Христова
89
Заради високите цени на тока: Заведенията фалират
Снимка: БГНЕС

Шоковото поскъпване на тока и горивата доведе до фалити на хотелиери и ресторантьори в цялата страна. За да подпомогне бизнеса, Българската банка за развитие отпуска 60 млн. лева под формата на кредити с преференциални условия.

Заради тежката икономическа криза Михаил Николов затваря три от заведенията си във Варна. Казва, че сметките му за ток са скочили тройно, а приходите рязко са намалели, тъй като клиенти почти няма.

"Ние в момента не живеем от бизнеса си, живеем от спестявания. С бизнеса си не изкарваме пари. В последните 2 години живеем от заеми, от спестявания и от кредити", споделя той пред БНТ.

В подобна ситуация са и много други ресторантьори. Голяма част от тях затвориха заведенията си в началото на януари.

"Някои, за да изчакат по-добри времена, а други - завинаги. Безпрецедентно тежка ситуация. Правителството не се съобрази с предложението на работодателските организации - за един праг от цена на тока, над който държавата да помогне със 75 процента от цената", каза Марин Сотиров, зам.-председател на Сдружението на заведенията в България.

Мярката в помощ на бизнеса, която Министерството на туризма одобри, предвижда кредитиране на малките и средни фирми в сектора, изпаднали в затруднение. Част от собствениците на заведения обаче не са убедени, че новата програма ще им помогне да оцелеят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като искате Нацификат, така ще е. Къде се е чуло и видяло клиент да бъде преследван документално, за да ви влезе? На заведение се ходи човек да разпусне, за удоволствие. Къде ви е удоволствието като още от вратата искате лични документи, каски, маски, дезинфекции. Отказахте хората да ходят по заведения. Връщане назад няма да има поне, докато не се приключи с този фашизъм.
63
1
 
2
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
......Българската банка за развитие отпуска 60 млн. лева под формата на кредити....... Уааахахахааааа, а ся де?!? Кредитите от кога станаха помощи? Ай сиктир!!! Тези до пролетта няма да окрякат.
62
1
 
4
 
! Отговори
Беден преди 2 години
Искам да си купя хотел или кръчма-фалирали. Търся, търся...няяяма.:) или просто си ги продават за кеф на нормални цени. Реших да пия кафе в кръчма на "Пампорово" -3 кафенца и 3 коли -20лв. :))Ако щеш! А искат помощи бизнесмените:)))Оплакаха орталъка," бедняците " с имоти за милиони.Уж, им намалиха ДДС с цел посещаемост и оборот. :))
61
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В момента първо човек спира заведения, кръчми, барове, таксита, парцали и който оцелее.
60
0
 
14
 
! Отговори
Изедници преди 2 години
Да фалират аз отдавна се храня вкъщи. Няма да им плащам за замразената страна
59
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия печелбари от 2 г.все фалират )
58
1
 
23
 
! Отговори
Пишман бизнесмен преди 2 години
Тука всеки втори с пари, който дори не знае как се готви реши да направи заведение или хотел.Кара Мерцедес а на персонала дава стотинки. Ще фалирате я. Това се нарича пазарна икономика. Накрая по жилавите ще останат
57
0
 
14
 
! Отговори
ГОЧО преди 2 години
Това е целта на ковида и всичко останало!! Да фалират средният и дребен бизнес, а получените р-о-б-и на работа в корпорациите, на заплата, колкото да изкарат месеца!
56
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лятото токът ще е с отрицателни цени.
55
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При нарастващите цени и намаляващите доходи на населението е нормално първото нещо, което да ограничат да бъде посещенията по заведенията. Не виждам защо пак искат помощи? Всички сме стегнали колана на поредната дупка! По тая логика държавата трябва да подпомага всяко семейство. Нали сме пазарна икономика? То иначе няма смисъл от нея ако при всяко затруднени на някой с бизнес държавата започва да му налива помощи. Ако е така то по-добре всичко да е държавно и само да назначават управители.
54
1
 
8
 
! Отговори
Не не не преди 2 години
Вие фалирате заради зеления сертификат, който сам си набихте.
53
0
 
18
 
! Отговори
Ели преди 2 години
Ами фалирайте, както моето семейство се справя с 1500лв.така и вие трябва да разберете,че *** знае 2и200.
52
3
 
17
 
! Отговори
Байчо Ви преди 2 години
Без кръчми, може ама без леб НЕ! Бабите ви все по кръчми са висели...Като сте калпави и не можете и един боб да сварите в къщи, мрънкайте колкото искате...
51
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами като искат клиенти да си подобрят храната,а не да пробутват полуфабрикати,замразени супи и пр.Да стават рано да си готвят прясно монджи и заготовки и да не умножават по 5 .Шефовете да заместят келнерите както в магазините,както в производството и пр.То престанахме да ядеме от ***,лошо качество и бездарна храна типизирана ,бездарни пици и пр.направени от нефелници за 14 лева по Витошка.
50
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като гледам "Кошнари в кухнята" и виждам какви "професионалисти"държат масово заведенията не се учудвам,че фалират. Половината са берачи на ягоди решили,че в това ще инвестират печалбата от Англия и хабер си нямат от тази работа. Да не коментираме,че кухните са им толкова гнусни,че си плачат за затваряне от Хеи.
49
4
 
20
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Да фалират.Храна без коментар, в повечето се пуши...това дистанция е *** дума...Персонал без осигуровки,ама един мазен тип реве по ТВ-то колко е ощетен...
48
1
 
46
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Заведение с качествена храна винаги ще има клиенти и доставки. Аз имам Заведение и се справям без кредит. У нас собствениците на заведения искат да са шефове, да гледат лошо и да карат джип, а ние с жената цял ден се късаме до тъмно
47
0
 
6
 
! Отговори
Фалита преди 2 години
На Спасов с Аудито от Варна пожелавам мно скорошено завръщане в родния му град!!!
46
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кое не разбират. Частен бизнес. Пазарна икономика. Държвта не е длъжна да им плаща тока,наема и заплатите. Може още 10 г да нямат клиенти. Тогава зтварят и се преориентират в друго. В София лятото заведенията преливаха от клиенти. Ако за 5 месеца не са изкрали пари колкото да им останат за зимните месеци значи нямат място на пазара. Когато всичко поскъпва зведенията са последното нещо за което искам да ми отиват данъците
45
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лошо е като фалират кръчми, но ще стане жестоко ако почнат да фалират заводи.

Спонсорирани публикации