Борисов: Само обединена и силна Европа може да гарантира мира!

Той завърши изказването си пред евролидерите с "Мир на земята"
Обновена: 9 май 2019 15:47 | 9 май 2019 15:47, Елка Василева
59
Борисов: Само обединена и силна Европа може да гарантира мира!
Снимка: БТА

„Само една обединена и силна Европа може да гарантира мира и справедливостта“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в изказването си по време на работния обяд на държавните и правителствени ръководители на страните-членки на ЕС, цитиран от правителствената пресслужба. Европейските лидери участват в Среща на върха в румънския град Сибиу. 

Премиерът призова Европа да запази единството си чрез спазването на европейските ценности и декларирането на отговорност спрямо бъдещето на гражданите.

Българският министър-председател изброи пред лидерите предизвикателствата, пред които е изправена Общността – глобални миграционни потоци, заплахите за сигурността, темпото на демографските и технологичните промени и все по-тежки екологични опасности.

Пред лидерите в Сибиу българският премиер Борисов отбеляза, че  насърчаването на икономическото, социалното и териториалното сближаване, както и на солидарността между държавите-членки на ЕС следва да останат водещи принципи.

Фокус в изявлението на министър-председателя Бойко Борисов беше и обединяването на европейските усилия в борбата с тероризма, нелегалната миграция, кибератаките и дезинформацията, както и гарантирането на сигурността на външните граници. В тази връзка българският премиер акцентира пред участниците в срещата, че европейската политика за съседство и политиката за разширяване на ЕС със Западните Балкани имат важна роля.

Борисов заяви, че България ще продължи да подкрепя шестте държави от Западните Балкани по пътя им към ЕС въз основа на собствените им заслуги и при изпълнение на критериите за разширяване и допълни, че страната ни подкрепя започването на преговори с Република Северна Македония и Албания през юни 2019 г. за присъединяване към Европейския съюз.

Пред участниците в срещата българският премиер Бойко Борисов подчерта, че ефективното управление на миграцията и борбата с тероризма изискват засилване на контрола по всички граници на общоевропейско ниво, както и подобрено сътрудничеството между компетентните органи. „Ще продължим да отстояваме категоричната си позиция, че е необходимо солидарно разпределение на тежестта и че никоя държава-членка не трябва да бъде оставена сама да се справя с предизвикателствата на миграцията“, изтъкна още министър-председателят.

Българският премиер заяви, че въпреки вътрешните и външните предизвикателства Европейският съюз продължава да осигурява мир и просперитет. „Но мирът не е даденост и неговото съхранение изисква толерантност и сплотеност“, подчерта Бойко Борисов пред европейските лидери и завърши изказването си с посланието, което Негово Светейшество Папа Франциск отправи в София - „Мир на земята“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
КЬОВЕШИ преди 4 години
ОБЕДИНЕНИ КУЦИ ТРОЯНСКИ КОНЕ СРЕЩУ ЕВРОПА
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя тип, ако му размениш обувките, ще гледа 20 минути умислен в тях...
48
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде да го гарантира? Обединена и силна Европа подпали Сирия, Афганистан, Ирак, Либия. Вече не са глупацци да се бият помежду си у дома си.
47
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само от обединена и силна европа може да крадете еврофондове , браво тикво
46
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТЕЗИ САМО СЕ ЧУДЯТ КЪДЕ ДА СЕ СЪБЕРАТ И ДА СЕ НАПЛЮСКАТ.
45
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами че да..........то тая "обединена и силна еуропка", даже на два пъти през миналия век се надъхва и се юрва срещу руснаците (да ги питаш КАКВО ТЪРСЯТ ТАМ???)!!! Така че тия "обединения" са ни ясни, а сега пък даже и с краварите!!! Е, ИСКАТЕ ОЩЕ ВЕДНЪЖ ДА ЯДЕТЕ БОЙ!!!???? НО ТОЗИ ПЪТ РУСНАЦИТЕ НЯМА ДА СПРАТ НАСРЕД БЕРЛИН!!! И ПОМЕН НЯМА ДА ОСТАНЕ ОТ "кафявата чума"!!! И от вашата проскубана еуропска джендърска кокошка!
44
2
 
5
 
! Отговори
Мальчик-гей преди 5 години
Нещо, което пък би гарантирало приближаването ни до Европа поне малко е приемането на ИК и разрешаване на еднополовите бракове.
43
0
 
17
 
! Отговори
жалък слуга преди 5 години
на юдо-масонския нов световен ред - не мога да го дижам тоя СИК-аджия !!!! "обединена европа" ..... в която на България е отредена съдбата на дойна крава ... ПРЕДАТЕЛ ЖАЛЪК !!!
42
0
 
11
 
! Отговори
AIjni преди 5 години
Той си мисли че е някакъв фактов в европа ли ?Ако Орбан стана, то Бойко с нищо няма да бъде запомнен
41
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Новият закон за детето въобще не е бил обсъждан в НС, не лъжи!
40
0
 
13
 
! Отговори
Abc преди 5 години
Не думай ! Я кажи как успяхте да приемете новия закон за детето докато папата обикаляше тука ? Колко милиона ви дадоха, за да е законно по анонимен сигнал социалните служби да дойдат и да ти вземат децата ? Мисля, че ще гориш в ада.
39
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 34Всичките душевно болни русофили можете с бодра крачка да върите на майната си.
38
1
 
12
 
! Отговори
www преди 5 години
САМО ДА КАЖА НА ТИКВАТА - ПРЕДИ ХИТЛЕР НЕ МОЖА ДА ЗАВЛАДЕЕ ЕВРОПА С ВОЙНА НО МИСИЯТА ПРОДЪЛЖАВА - МЕРКЕЛ ЩЕ УСПЕЕ ПО МИРЕН НАЧИН - ВЕЧЕ СМЕ ТЕХНИ СЛУГИ... СЪБУДИ СЕ БЪЛГАРИЙОООО...
37
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Единствения който избива комплекси и клати нещата в региона е "великата" руска клоака.
36
0
 
11
 
! Отговори
Евроразбирач преди 5 години
Започна като някой, ще завърши кариерата си като НИКОЙ, може и в рае.
35
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Направо ми настръхва косата като се събарет тези. Явно поредената простотия ще ни стоварят на главите.
34
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България е силна с,Русия.Другото са,простотии.А Б Б. е за затвора с,кликата си
33
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има ли някоя силна европейска държава, в която хората търпят да ги управлява *** мафиот и тиранин, като Бойко?
32
0
 
34
 
! Отговори
запознат преди 5 години
Предател на вярата и на народа си! Оставка!
31
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко кинти няправи Европа от войната в Сирия? Войната в Либия кой я направи? А,Украйна,сега готвят във Венецуела..Лицемери *** мазни.