Въпреки заканата на Путин, доставките на руски газ към ЕС продължават

Той задължи със заповед „недружелюбните“ държави да плащат в рубли
Обновена: 1 апр 2022 15:41 | 1 апр 2022 15:39, Йоана Цонева
106
Въпреки заканата на Путин, доставките на руски газ към ЕС продължават
Снимка: БГНЕС

Въпреки, че руският президент Владимир Путин заплаши ЕС, че Русия ще спре доставките на газ на 1 април в случай, че получи отказ да се плаща в рубли, в момента Европа продължава да бъде снабдявана с природния ресурс.

Преговорите, целящи прекратяване на войната, щяха да бъдат подновени чрез видеовръзка, тъй като украинските сили постигнаха по-голям напредък на терен в контраатака, която отблъсна руснаците от Киев и прекъсна обсадата на някои градове в северната и източната част на страната, предаде „Ройтерс“.

След като не успя да превземе нито един голям украински град в рамките на пет седмици война, Русия твърди, че е преместила фокуса си към югоизточната част, където подкрепя сепаратистите от 2014 г. насам.

Районът включва пристанището Мариупол, сцена на най-тежката хуманитарна криза по време на войната, където според ООН хиляди хора са загинали след повече от месец под руска обсада и непрестанни бомбардировки.

Червеният кръст се надяваше да започне евакуация от града в петък с първия конвой с помощи, но Украйна заяви, че Русия е попречила на автобусите да достигнат до него в четвъртък.

Още по темата
Западните санкции, наложени заради войната, изключиха Русия от голяма част от световната търговия, но бяха направени изключения за петрола и газа.

Путин подписа заповед, с която определи краен срок до петък, в който купувачите от "недружелюбни" държави да плащат за газа в рубли или да бъдат отрязани от мрежата - искане, което западните клиенти отхвърлиха като опит за пренаписване на договорите, които изискват плащане в евро. Германия, най-големият купувач, нарече това "изнудване" и тази седмица предупреди за потенциална извънредна ситуация, ако доставките бъдат ограничени.

Въпреки това днес няма признаци за незабавно прекъсване. Потоците по два от трите основни газопровода, по които руският газ постъпва в Европа - "Северен поток 1" през Балтийско море и през Украйна в Словакия, останаха стабилни.

Потоците по другия основен маршрут - газопровода "Ямал-Европа" през Беларус - бяха обърнали посоката си и сега доставят газ от Германия за Полша, но това се е случвало и преди и се предполага, че не означава непременно нова политика.

Руският газов гигант  Газпром заяви, че продължава да снабдява Европа през Украйна в съответствие със заявките на незначително намалелите потребители.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
1
 
! Отговори
Русия е изостанала преди 2 години
до 94. Толкова изостанала, че до сега мирканското ПВО частично проследи ЕДИН Кинжал. За прихващане и сваляне изобщо не говорим. И само не искам да слушам, че можели да правят само оръжие, защото от 70 години са ПРИНУДЕНИ да правят това, иначе следва - ЗАЛИЧАВАНЕ. Сега Украйна е напомпана с най-модерните оръжия, а 10 АУАКС-И подсигуряват 24 часова комуникация и стратегия подпомагана от модели за симулации, които тестват милиарди варианти на развитие на бойните действия.
87
0
 
3
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 2 години
А да за плащането - купуват с евро и долари рубли от ГАЗПРОМБАНК и плащат с тях на ГАЗПРОМ като по този начин качват курса на рублата,но не се чуло още да са купили по тази схема,но ако не купят шефа на BASF може и да е прав,че ще разрушат всичко постигнато за десетилетия и компенсациите за бизнеса ще са непосилни за Германия,защото това не били дребните разходи по ковид пандемията.Мога да добавя,че руската газ е най-екологичната,а втечненият най-малко.Вива Тумберг.
86
2
 
1
 
! Отговори
СМЕХ... преди 2 години
ЩОМ РУСКИЯ ГАЗ ОЩЕ НЕ Е СПРЯЛ ......ЗНАЧИ ПУТИН ПАК ВИ РЕКЕТИРА , КАТО С ЯДРЕНОТО ОРЪЖИЕ....ХА,ХА,ХААААААААААААА.....
85
1
 
1
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 2 години
КОМУНИСТ /..И ТО ОТ КГБ/----от чужда валута и чужди паспорти , никога не се отказва....!Аз пък не вервам ИЗОБЩО Москва да се откаже от западната валута!!!!
84
0
 
5
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 2 години
Шефа на BASF днес пред Франкфуртер Алгемайне Цайтунг бие аларма,че Германия я чака най-голямата икономическа криза при отказ от руския газ и петрол преди 4-5 години,освен ако гл.изп. директор Брудермюлер не се шегува на първи април.Ами ако не се шегува?
83
2
 
1
 
! Отговори
Dan's Master преди 2 години
Скоро Китай и Индия ще затанцуват казаджок от новата "валута", защото и при тях тоалетната хартия е дефицит.
82
1
 
4
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 2 години
Явно Путин е тръгнал ва банк и сега всичко зависи колко от останалите 6 милиарда неналожили санкции ще влязат в неговия лагер и колко в този на Байдън.Ако са наполовина или повече ни очаква дълъг икономически кютек на Земята и кой надделее ще разберат столетниците.
81
1
 
4
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 2 години
Урсула пък е напомнила на Китай,че дневният оборот между тях е 2 милиарда евро,а между Китай и Русия 300 милиона.Китайскиоят президент вероятно е останал много доволен от подобно напомняне,но не дал отговор на искането за сваляне на санкции срещу определени представители.
80
2
 
7
 
! Отговори
поСССРко преди 2 години
Тишина! Ще мълчите и изпълнявате! Така каза нашия велик вожд! Шаман! Баща на всички ни! Ако не купувате и не плащате в рубли и ни оставите без пари - вижте какво направихме с Украйна и пак си помислете! Искате ли да вкараме цяла Европа да живее под земята? А сега кротко към чендж бюрото за рубли.
79
0
 
7
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 2 години
Ужас!Русия е въвела златния стандарт - 1 г злато за 5000 рубли,което не простиха на Кадафи,но за Байдън Путин е голям залък и може само да клейми най-голямата опасност за американското могъщество.В Китай и Индия направо танцуват от кеф и са приветствали новата валута.
78
9
 
4
 
! Отговори
Русия е изостанала преди 2 години
Русия е много изостанала, икономически е като Нигерия, само че със сняг!
77
8
 
5
 
! Отговори
Дядо Иван преди 2 години
По-добре да им плащаме в тоалетна хартия отколкото в рубли!:)
76
5
 
7
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 2 години
Едно съм научил от историята на Русия и то е винаги помни какво е казал първият там по даден въпрос,а Путин преди време нарече еврото и долара компрометирани валути от които трябва да се отървем при търговията си.
75
5
 
4
 
! Отговори
Резултат преди 2 години
От 23.03 до днес рублата е поскъпнала спрямо долара с 18%. Не е зле. Купувайте рубли
74
4
 
5
 
! Отговори
Да видим преди 2 години
Русия ще почака клиентите си да платят новите доставки по сметки в Газпром, и ако не го направят, ще им врътнат кранчето. Дано нашият Българгаз не се окаже от тези, на които ще спрат газта.
73
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имат 10 дни да платят с рубли.
72
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ха-ха-а! луд и сърдит на враговете, ама алчен за пачките им с евра и дойлъри!
71
4
 
2
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 2 години
След като потока през Беларус е обърнал посоката и то след обмислянето за национализация на активите на ГАЗПРОМ от страна на Германия не се знае какво е планирал Путин,а определено му трябва някакъв тласък към по-нататъшно засилване на рублата,което ми се струва,че е основната му цел,а всичко останало е подчинено на нея.Както се казват военните направлението на главният удар.
70
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин умен, не npoz ! Той е чел капитализамът на Марк Твен!
69
3
 
7
 
! Отговори
Какво следва преди 2 години
Накратко казано: Русия вече няма да приема заплащане в сметки на западни банки. Плащане - пак с евро, но в сметки на банката на Газпром, от които те се конвертират в рубли и се прехвърлят в сметка на Газпром, която западните тарикати вече няма да могат да блокират. Просто и ясно.