207 евродепутати искат незабавни санкции срещу Русия

Сред подписалите писмото са и петима от 17-те български
Обновена: 5 апр 2022 16:08 | 5 апр 2022 09:31, Йоана Цонева
50
207 евродепутати искат незабавни санкции срещу Русия
Снимка: БГНЕС

Европейски лидери получиха писмо, подписано от 207 от общо 705 европейски депутати, в което се настоява да бъдат въведени незавабни нови санкции срещу Русия по повод зверствата върху цивилни граждани в Буча.

Сред подписалите писмото са и петима от 17-те български евродепутати: Радан Кънев, Ева Майдел, Андрей Ковачев и Александър Йорданов от ЕНП и Ангел Джамбазки от европейските консерватори, предаде Дневник.

"След чудовищните руски военни престъпления в Буча, продължаващото разрушаване на Мариупол и депортирането на хиляди украински граждани в Русия, има спешна необходимост от решително засилване на санкциите срещу престъпния путинов режим", пишат евродепутатите.

Те настояват за свикването на спешна среща на върха на ЕС, на която да се обсъди налагането на пълно енергийно ембарго на Русия, затваряне на европейските пристанища за руски кораби, изключването на всички руски банки от системата за международни банкови транзакции SWIFT и разширяване на списъка на санкционираните олигарси, официални лица и чиновници, според списъка, предоставен от забранената в Русия фондация на критика на Кремъл Алексей Навални.

Още по темата
Евродепутатите настояват и за изпращането на още военна помощ за Украйна, при това спешно, преди очакваната атака на руските части над Одеса и други райони в южна и източна Украйна.

Под писмото се виждат имената на депутати от всички проевропейски парламентарни групи, включително християн-демократи, консерватори, зелени, либерали, социалисти, независими, както и един представител на крайната десница. Единствената група, от която няма подписал се евродепутат, е крайната левица.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, в чийто правомощия е свикването на лидерите на ЕС, написа в понеделник в "Туитър", че е "шокиран от изображенията на зверства, извършени от руската армия в освободения район на Киев".

Той казва, че ЕС помага на Украйна и на неправителствени организации за събиране на доказателства за предявяване на иск за военни престъпления в международни съдилища. Мишел заявява, че "предстоят допълнителни санкции и подкрепа от ЕС", но досега не е коментирал свикването на спешна среща на върха на ЕС. Лидерите от съюза се събраха за последно, за да обсъждат ситуацията в Украйна на 24 и 25 март.

След разговор с украинския президент Володимир Зеленски в понеделник прдседателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че ще бъде създаден съвместен разследващ екип с Украйна за събиране на доказателства и разследване на военни престъпления и престъпления срещу човечеството. ЕС разговаря и с

Международния наказателен съд за обединяване на усилията за събиране, аналзиране и обработване на данните за престъпления.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЧУДНО ЗАЩО ЧУВАЛИТЕ ОТ СНИМКАТА СА КАТО НОВИ СЛЕД КАТО СА ПРЕСТОЯЛИ 2-3 СЕДМИЦИ ПОД ВЪЗДЕЙСТВИЕТО НА АТМОСФЕРНИТЕ УСЛОВИЯ? НАПРАВЕТЕ СИ ЕКСПЕРИМЕНТ - ПОСТАВЕТЕ ЧУВАЛ С ДВА КАМЪКА НА ПОЛЯНАТА,СЛЕД 2-3 СЕДМИЦИ ГО СНИМАЙТЕ И ГО СРАВНЕТЕ С ТЕЗИ ОТ СНИМКАТА. Е ДА ИМ БЯХТЕ СЛОЖИЛИ ПОНЕ МАЛКО КАЛЧИЦА ЗА ДОСТОВЕРНОСТ!!!
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен "Чечня,Афганистан,Сребреница..." __ПРИ СРЕБРЕНИЦА ИМАШЕ ЕДИН ХОЛАНДСКИ БАТАЛЬОН, КОИТО СИГУРНО СА СИ РЕСАЛИ МИГЛИТЕ И СА КЬОРИЛИ В ОГЛЕДАЛЦЕТО ДАЛИ СА НАЙ-КРАСИВИ!!!
32
3
 
7
 
! Отговори
до 37 от славянин преди 2 години
Корея, Виетнам, Либия, Сърбия, Ирак, Афганистан, Сирия, навсякъде където стъпи хуманният гведарски ботуш само масови разрушения и смърт!
31
3
 
1
 
! Отговори
абе преди 2 години
а серго и елена брюкселски на кво мнение са ?
30
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
чак сега загледах увитите трупове.... интересно че онзиден из фейса се въртеше клипче на такива трупове в един камион и единия труп пушеше цигарка. видеото беше озаглавено "когато си умрял ама ти се пуши на куче"...
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
30 Защото е руска шпионка. Страдаща от преждевременно стареене.
28
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чечня, Афганистан, Сребреница/Югославия, Когато "съветваха" Милошевич, Сирия, Ирак...навсякъде, където стъпят руските ***, се извършват мащабни военни престъпления. Почеркът е същият, употреба на забравлнено оръжие, масови убийства и неописуеми зверства над цивилното население.
27
5
 
9
 
! Отговори
Руки верх преди 2 години
Войната е вече партизанска,информационна с постановки и пропаганди.С много удари под пояса,с лъжи и скалъпени постановки.Извратено е вече всичко.До края на Април украинците ще капитулират.
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Санкциите на работят.Работи само боя.Истината винаги е на страната на по силния.Русия и Украйна са в различни категории.
25
5
 
13
 
! Отговори
художника преди 2 години
Не знам кой крив-кой прав, ама тия "трупове" в чували ми напомнят за ония "трупове" по време на пандемията. Бъркането в мозъците ни продължава с пълна сила.
24
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поздравления за тези Евродепутати!
23
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Майката, жената, евродепутатът, Човекът Елена Йончева що не е подписала??
22
5
 
15
 
! Отговори
адвокат Тенев преди 2 години
Не само България, Светът ще страда заради влошените отношения с Русия
21
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДА ИМ НАПРАВЯТ ВОСЪЧНИ ФИГУРИ В МУЗЕЯ НА МАДАМ ТЮСО!!!
20
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
207 на хранилка залудо на народа...незабавно да се измете тая ***, файда от Тях никаква !
19
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а помните ли видеата след "химическите атаки" в сирия? че даже една от "жертвите" беше жертва на химическа атака в няколко града даже.... тия холивууд ама наистина са се изчерпали от към идеи и правят само римейкове....
18
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия вече е много съсипана държава.
17
13
 
4
 
! Отговори
Силовак преди 2 години
Самата война е безумна и като такава води до всичко безумно което се случва в нея.Няма как в такава обстановка да няма и провокативни неща като тези в Буча но все пак труповете на цивилни са неприемливи жертви без разлика на техния екзекутор. Грабежите извършвани от руслките солдати също са част от подобни екзекуции така ,че нека не оправдаваме участниците в тях .Всяка от страните ще носи бремето на това безумие а то ще се проточи в поколения .
16
7
 
9
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 2 години
Ако и тези санкции ще засилят рублата какъв е смисълът от тях?Да слагат като искат.Какво ще им помогнат оръжията,след като и НАТО не смее да се намеси също не ми е ясно.Като искат да им дават.Май никой не иска мир.В началото мирът се искаше от Русия за признаване на Крим и двете републики плюс неутралитет.Сега вече не се знае какво ново ще поискат,нито пък след два-три месеца.Ако "приобщат" черноморското и азовското крайбрежие ще искат ли мир без да им ги признаят и тях?
15
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искайте кухи ***, още санкции, САЩ си търгуват с Русия. Вие сте били много фрости, ама се започват стачки.