При високата инфлация: Къде в Европа се харчи най-много за храна?

На върха са в Люксембург, най-малко дават жителите на Казахстан
12 дек 2022 08:38, Петя Славова
60
При високата инфлация: Къде в Европа се харчи най-много за храна?
Снимка: БГНЕС

Жителите на Люксембург харчат най-малко за храна, жителите на Казахстан - най-много, а Русия заема 31-во място в класацията, сочи проучване на РИА Новости.

Делът на разходите за храна в семейния бюджет е един от най-важните икономически и социални показатели за условията на живот на гражданите в страната. В същото време експертите отбелязват, че делът на разходите за храна в общия им обем варира значително в зависимост от условията на живот във всяка конкретна страна.

Още по темата

Според експертите в страните с богато население и висок стандарт на живот делът на разходите за храна обикновено е нисък. В страните с ниски доходи и често високи цени картината е коренно различна. Тук храната е основният разход, който представлява голяма част от семейния бюджет. Според анализаторите всички останали разходи се основават на принципа на остатъка, предава БГНЕС.

Класацията, изготвена от експерти на РИА Новости, показва значителни разлики в дела на разходите за храна в структурата на семейните бюджети на европейските страни. За да се представи по-добре ежедневието на европейските граждани, рейтингът предоставя и данни за дела на разходите им за тютюневи изделия и алкохолни напитки, за посещения на ресторанти, кафенета и хотели, както и за разходите за отдих и култура. Класацията се основава на официални данни за бюджетите на домакинствата в европейските страни.

Първото място в класацията зае Люксембург. Според проучването жителите на страната харчат за храна едва 8,4% от разходите си. Следват Нидерландия и Обединеното кралство, съответно с 8,7% и 10,5%. Според експертите икономически развитите западноевропейски държави са начело на класацията.

Гражданите на бившия Съветски съюз и източноевропейските страни имат най-голям дял в потребителските разходи за храна. На последно място е Казахстан, чиито жители харчат повече от половината от разходите си за храна - 53%.

Класацията показва, че жителите на Молдова, Северна Македония, Беларус и България харчат повече от 35% за храна.

Анализаторите отбелязват, че делът на разходите за храна е тясно свързан с БВП на глава от населението. По правило колкото по-малък е делът на разходите за храна, толкова по-висока е стойността на БВП на глава от населението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
2
 
! Отговори
ГЕОГРАФИЯ? преди 1 година
От кога Казахстан е в Европа?
44
1
 
4
 
! Отговори
Рапунцел преди 1 година
А бе Петя, от кога си сложила Казахстан в Европа?
43
3
 
3
 
! Отговори
Кире преди 1 година
Е остава в в казастан и русия да плащат повече за газ и петрол:) Каква е тази новина, бре:) А в Саудитска Арабия и още по-малко плащат. На който му се живурка в кенеееф да отива, ама като гледам всички към скъпотията на запад бягат:)
42
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Газ и вода плащам по 2000 рубл = 65=70лв месечно парното, не се спира и у дома е 25-26 градуса , заплатата ми започва от 80 000 рубл стига до 130 000рубл , 80хил = 2400лвдо 120 000 рубл = 3600лв .. Не ми трябва ЕС , не ми трябва нищо ! Който иска нека си ходи където иска. Живея в спокойна държава и знам , че жена ми когато излезе вечер може да се прибере по всяко едно време без някой , да я притеснява по пътя ! Демек престъпността сведена почти до 0-1,2 % Макс !Детето ще учи тук не при Дженд
41
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Преди 1989 -- При мин. заплата 70лв... Лъжеш фекомат... лъжеш десен бедняко... Точно по това време Бай Тошо даваше 60лв стипендия на всеки студент... На всеки...
40
1
 
9
 
! Отговори
Пропускат да кажат преди 1 година
Че в Казахстан и Русия може да плащат за хрона колко нас, НО! Ток, парно и газ им излизат евтини стотинки, а в България и в Европа вече 60% от дохода отиват за енергия!Накрая ние в Европа сме на практика по бедни..
39
0
 
6
 
! Отговори
Лондониум преди 1 година
Така е! Заради санкциити и повишените цени на енергия и храна, ние трябва да избираме храна или отопление! Eat or heat! Доходите не стигат за двете при тези цени и инфлация!
38
0
 
7
 
! Отговори
Берлинската стена преди 1 година
Ние харчим по малко за храна от България, но за сметка на това ни таковат ..от данъци! 1/3 от дохода отива за наем ( повечето живеят под наем), 1/3 за газ и ток ( мерси за санкциите) а 40% от заплатата за данъци и мед застраховка! Ако трабваше да плащаме 40% от дохода за храна, щяхме масово да гладуваме!
37
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това статия за успокоение, че може ние да сме ужасно зле, но Борат е още по зле??
36
3
 
9
 
! Отговори
в Русия преди 1 година
Инфлация в Европа няма, инфлация има само в малкото западно кътче на Европа. В Русия няма инфлация, а Русия е най-голямата дуржава в Европа, заема почти половината континент. В Русия магазините са препълнени със стоки и заплатите стигат за всичко - и за храна, и за отопление, и за жилище и за всичко.
35
10
 
0
 
! Отговори
т преди 1 година
Най-дивия въпрос - Къде в Европа се харчи най-много за храна?Естественно , където хората имат пари !
34
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Част от Казахстан е в Европа, както и част от Турция. Географията не е чак толкова сложна.
33
2
 
7
 
! Отговори
ПРАЯЧ СЕ НА ГЛЕДАЧ преди 1 година
Ако повечето хора не живеят добре, идва краят и на тези, които временно благодетелстват. Да се молим на БОГ и да живеем според божествените закони, за да имаме бъдеще и да избегнем армагедона, който очаква света.
32
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако месечно харча повече от 1-2% от приходите си за храна, значи нещо не е наред и има накъде да се развивам още. Ядем само най-доброто- био храни от отбрани ферми, аржентинско и японско телешко, френски и италиянски сирена и вина. Към днешен момент не съм стигнал тези цифри, но са около 3-4%, като се има предвид, че аз пазарувам за 4ма души и в общия случай, ако е само за мен, всичко си е в нормите. Уча се от успелите, развивам се, адаптирам се, уча нови неща, не мрънкотя.
31
3
 
6
 
! Отговори
Лондониум преди 1 година
Това е лъжа, тук хората пропускат едно хранине на ден..ат средната класа хора..Кашкавал и сирене са в стъклени кутии като луксозни продукти..
30
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хаха,няма вече евтини руски ресурси в ес и много европейци започват да имат проблеми със сметките
29
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Cлegим и geбнeм зa въrлepogния oтneчaтъk, a copocoиgитe?
28
3
 
2
 
! Отговори
Ром'с преди 1 година
Да направят и едно измледвне за режийните на домакинствата, кои ли плащат най-малко... наверно ние и тези които плащат и най-малко и за храна.
27
2
 
1
 
! Отговори
Вчера преди 1 година
имаше филе херинга за 5 лева килограма!
26
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мисля инфлацията в голяма степен се дължи на картелно вдигане на цените на храните от повечето големи вериги - хранителни супермаркети.