Кафето подобрява паметта

Помага за предотвратяване увреждане на паметта при диабетно болни
9 фев 2012 16:51,
4
Кафето подобрява паметта
източник: Reuters
Безкофеиновото кафе е полезно за подобряване на паметта, показва изследване.
 
Напитката има превантивен ефект и помага при заболявания на мозъка или при загуба на памет, свързана с възрастта, уточняват изследователите.
 
Те проучват ефектите от приема на хранителна добавка със свойства, подобни на безкофеиновото кафе при засегнати от диабет тип 2. Заболяването допринася за намаляване нивата на глюкозата в мозъка, което води до увреждане на паметта и други мозъчни функции.  
 
След пет месеца наблюдение изследователите установяват, че употребата на добавката води до повишаване нивата на глюкозата, за разлика от резултатите при групата на приемащите плацебо.
 
Това е първото доказателство, показващо потенциалните ползи на препарати на основата на безкофеиново кафе, както за предотвратяването, така и за облекчаването на проблеми с когнитивните функции, причинени от диабет тип 2, напредване на възрастта или невродегенеративно заболяване, казва водещият изследовател д-р Джулио Пасинети от училището по медицина „Маунт Синай” в Ню Йорк.
 
Консумацията на кофеиново кафе е полезна за намаляване на риска от диабет тип 2, сочат предишни изследвания. Според учени три съставки на напитката - кофеин, кафеена и хлорогенна киселина - помагат за блокиране токсичното натрупване на протеини, които са свързани с развитието на състоянието.
 
Екстрактите показват полза за предотвратяване загубата на инсулин-продуциращите клетки, пояснява водещият изследовател Кун Хуанг от китайския университет за наука и технологии.
 
Няколко други изследвания показват, че кофеинът има протективен ефект и срещу Алцхаймер. Консумацията на кафе е от полза за понижаване нивото на холестерола сред засегнатите от заболяването.
 
Високото ниво на холестерола уврежда кръвно-мозъчната бариера, ограничаваща централната нервна система от системното кръвообръщение. Такова увреждане се наблюдава сред редица неврологични заболявания, сред които и болестта на Алцхаймер.
 
Изследователи от Университета на Южна Флорида пък откриват, че и друг, „мистериозен“, компонент в ободряващата напитка, също дава защита от Алцхаймер. Действието му се изразява чрез повишаване нивата на протеин, наречен гранулоцит-колония стимулиращ фактор (GCSF). Смята се, че той предотвратява развитието на прогресивни неврологични заболявания, които водят до загуба на неврони и интелектуални способности, като памет и мислене.
 

Още полезни новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
0
 
! Отговори
фитоестроген преди 12 години
кафето е фитоестроген => не трябва да се употребява от мъже че и от жени
2
0
 
6
 
! Отговори
ku4eto преди 12 години
//Кафето подобрява паметта///.............чак сега разбрах защо им ам страхотна памет,пия по 5-6 кафета на ден..............лаваца естествено или давидоф
1
0
 
5
 
! Отговори
Айдаааамеееее..;) преди 12 години
От напъните в статията си личи не само, че е платена реклама, но че е намаляла и консумацията му! Екстра, все повече естествени опиати и наркотици трябва да се намаляват (кафе, цигари, алкохол, захар.. и т.н.) и ще сме все по-здрави ако го комбинираме с ежедневна гимнастика, разходки, здравословно хранене и почивка.Хак да им е на корпорациите: лекарствени, хранително-вкусови, цигарени, алкохолни и др. подобни :).Не че някой ще ме чуе, но си ми е кеф да плювна срещу ветреца :))))