7 фактора, допринасящи за по-бързото стареене

Консумация на захарни изделия
12 окт 2022 18:53, Михаела Лазарова
4
7 фактора, допринасящи за по-бързото стареене
Снимка: Istock

Когато говорим за процеси на стареене, не бива да мислим само за това колко бързо кожата ни се сбръчква, дали имаме добри гени или не. Старее цялото тяло, мозъкът ни. Въпреки че някои аспекти на стареенето са неизбежни, определени навици могат да ускорят или да задълбочат процесите на стареене. Такива примери са твърде многото излагане на слънце, особено без слънцезащита, самотата, депресивните настроения.

Кои други фактори допринасят за това някои хора да стареят по-бързо от други?

Честа консумация на нездравословни храни

Знаем, че здравословното хранене е първата стъпка към доброто здраве и красотата. Според западни изследвания, честата консумация на преработени храни, колбаси, захарни изделия и т. н., както и строгите диети с дефицит на важни хранителни елементи, могат да ускорят стареенето на клетките.

Стрес и често безпокойство

Когато сме стресирани, тялото ни освобождава кортизол – хормон, който има вредно въздействие върху кожата, а и върху цялостното ни здраве. Стресът също създава свободни радикали в тялото, водещи до ранни признаци на стареене, увреждайки клетките.

Поддържате високи нива на кръвна захар

Високите нива на кръвната захар не са проблем само за хората с диабет. Те могат да причинят много здравословни проблеми, свързани с възрастта. Има връзка между стареенето и повишените нива на глюкоза и инсулин. Ето защо е важно как се храните, защото консумацията на солени храни, захарни изделия, тестени изделия, сокове от кутия, алкохол, води до покачване на глюкозата. Високата кръвна захар се отразява дори на колагена, който е важен за ставите, костите и кожата.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
14
 
! Отговори
Дедо преди 1 година
И най важния фактор ВРЕМЕТО!
1
5
 
25
 
! Отговори
Бързо стареене преди 1 година
Всичко което ви трябва за това е просто да си вземете жена и тя ще ви стъжни и съкращава живота всеки ден.