16 военни от силите за сигурност са убити при размириците в Казахстан

Над 1300 ранени полицаи, военни и бойци от Националната гвардия
201
16 военни от силите за сигурност са убити при размириците в Казахстан
Снимка: БГНЕС

Шестнайсет представители на силите за сигурност са били убити при размириците в Казахстан, предаде ТАСС, като се позова на пресслужбата на министерството на вътрешните работи.

Тя съобщи още днес за над 1300 ранени полицаи, военни и бойци от Националната гвардия.

Над 5100 души са задържани за участие в безредици. Полицията е задържала около 300 човека при опит да напуснат Казахстан, съобщи още вътрешното министерство.

Казахстанското министерство на търговията увери, че няма проблем със снабдяването с храни. На стоковите борси обаче се препоръчва да не възобновяват работа, докато ситуацията в страната не бъде стабилизирана.

Обстановката в столицата Нур Султан е спокойна, общественият транспорт се движи, а кабелната интернет връзка е възстановена, предаде кореспондент на ТАСС. Той обаче уточни, че мобилният интернет остава спрян.

В Алмати - най-многолюдният казахстански град, който се превърна и в епицентър на безредиците - супермаркетите отново ще отворят, но с намалено работно време.

Въздушният транспорт в Казахстан постепенно се възстановява. Днес е планирано да бъдат изпълнени 38 международни полета, а 29 са били анулирани, съобщи министерството на индустрията и инфраструктурното развитие.

Летището на Алмати като цяло вече има техническа готовност да възобнови работа. Това обаче ще стане, когато ситуацията в града бъде стабилизирана, каза още министерството на индустрията.

На 2 януари в редица населени места в Казахстан започнаха протести срещу поскъпването на горивата. След няколко дни те преминаха в масови безредици и нападения срещу властта в много градове, отбелязва ТАСС.

Пострадаха хиляди хора, има и загинали. Вчера държавната телевизия съобщи за общо над 40 жертви.

Казахстанският президент Касъм-Жомарт Токаев се обърна за помощ към съюзниците от Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС). Доминираният от Русия военен блок бързо изпрати в централноазиатската бивша съветска република миротворци, които вече изпълняват възложените им задачи.

Казахстанските власти обявиха, че конституционният ред е възстановен в цялата страна на 7 януари. Най-сложна остава ситуацията в Алмати, отбелязва ТАСС.

Президентът обяви 10 януари, понеделник, за ден на национален траур. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още по темата: Казахстан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тънката разлика между руски миротворец и руски окупатор я разбира само таваришч Путин, за останалите хора е едно и също.
127
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 154 Всеки русофил смята руснаците за безсмъртни.
126
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 152========украинска пропаганда......
125
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаци ли са починалите...
124
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първият самолет с груз 200 вчера излетя от Казахстан за Москва.
123
2
 
1
 
! Отговори
До дядо йоцо преди 2 години
Не думай.... горката !
122
13
 
4
 
! Отговори
Мисля си преди 2 години
Дали пък това не го организира Путин, за да вкара войските !
121
1
 
6
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 2 години
След протестите акциите на банката на дъщерята на Назарбаев - Динара Кулибаева са паднали и принцесата е обедняла с 200 млн$ и в момента има 3.3 милиарда $.
120
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименГолема работа... Ще се научат да пишат на руски и на латиница.
119
3
 
8
 
! Отговори
Хюго Бос до 127 преди 2 години
Наистина ли? Щото анадолостанците, с примитивната си религия и порядки, дойдоха неканени преди 5-6 века и още не можем да се отървем от "гостуването" им.
118
5
 
15
 
! Отговори
Хюго Бос до 136 преди 2 години
Ми щото цял свят каква излагация са американицте след фиаското Ирак и Афганистан. На изток от Русия няма държава с адекватна армия, освен може би Англия, ама и те не са цвете. Цял свят видя кой напердаши ислямисктака *** в Сирия. Ако руснаците решат да си тръгнат на поход, няма кой реално д аим се противопостави- НАТовците не са свикнали, или по-скоро отвикнали, да воюват. дай им само да бомбардират, и то ако няма ПВО. Та какво очакваш? Кого да викне?
117
6
 
25
 
! Отговори
Цветна революция 22 преди 2 години
Операцията на САЩ в гръб на Русия излезе нещо неуспешна. А сега какво следва?
116
1
 
7
 
! Отговори
Хюго Бос до 138 преди 2 години
Замяната стана отдавна и няма нищо общо с чувствата към Русия- просто кирилицата не отговаря на нуждите на тяхната азбука. Навремето по тази причина е създадена и българицата. Не кирилицата- да боравим с точните термини все пак.
115
4
 
11
 
! Отговори
Защо ли? преди 2 години
До АнонименТази държава Украйна не беше ли по-известна на дипломатически жаргон, като държавата EROR 404?
114
2
 
12
 
! Отговори
Хюго Бос преди 2 години
Някой неразбрал как се върто новата цветна революция? И как вс етам, където масово пладите бачкали в западняшки НПота. как пълк тези НПота не се занимаят с проблемите на местните, а са все забъркани с антидържавни дейноисти и преврати. Неслучайно Израел ги изрита.
113
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 135 Друго е да доидат демократите ,особенно говедарите и да им оправят държавата ,като България например или Украйна .
112
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Казахско ханство не е имало НИКОГА НИТО ПРЕЗ 16 -15 -19 ВЕК ! Имало е племенни емирати .ПРЕДИ ДА БЪДЕ СЪЗДАДЕН КАЗАХСТАН ,ПРЕМИНАВА ПРЕЗ ТУРКЕСТАНСТАН ,КИРГИЗКА ССР ,КАЗАкСКА ССР И ЧАК ТОГАВА КАЗАХСТАН . НАПЪНИ СИ МАЛКО ПИПЕТО И ПРОЧЕТИ ПРЕДИ ДА ПИШЕШ ГЛУПОСТИ И ЛЪЖИ !
111
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цял Казахстан мрази Русия толкова много, че вече са в процедура да заменят националната си азбука от кирилица на латиница.
110
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Може би не знаеш ,но именно СССРето съдаде Казахстан" - Казахското ханство е от 16 век. Руснаците го завладяват на части. Това че вече не са в СССР, не променя фактите, че им отровиха природата. И Украйна вече е независима 30 години, ама още никой не живее близо до Чернобил.
109
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо президентът викна руската армия да избива народа му? Не може ли да мобилизара собствената си армия? - Защото никой войник няма да стреля срещу майка си, баща си и братята си.