Шампиони! Наши студенти №1 в състезание по роботика

Те победиха над 20 европейски висши училища
31 мар 2016 11:52,
17
Шампиони! Наши студенти №1 в състезание по роботика
Снимка: Facebook

Български студенти от Техническия университет в София победиха в състезание по роботика над 20 европейски висши училища.

Формула 1, само че за инженери и компютърни програмисти - накратко това представлява MCU Car Rally. Регламентът е прост. Трябва да конструираш най-бързата количка, която да се движи сама.

"Имаш писта дълга към 66 метра. Пускаш на 3 обиколки да завъртиш и първите 8 от тези 3 обиколки се класират за самия финал. На него имаш вече 5 обиколки", обясни пред bTV Алтимир Симеонов, главен асистент в Техническия университет-София.

Хайтек болидът се движи сам с помощта на 4 батерии и сензорна платка, като "опипва" пистата.

Отборът е разделен на две - едните се грижат за конструкцията на количката, а другите за софтуера и програмите, с които се движи.

"Винаги има спор кое е по-важно. Но те са взаимносвързани, като хардуерът е тялото на количката, а софтуерът е нейната душа", коментира Ася Христова, която е част от отбора.

С "душата" на количката се занимават Филип и Христо.

"Най-трудното в началото беше да направим колата да завива. Ние сме вложили няколко доста малки, но добри хитринки, понеже колата се движи с електрически двигатели ние използваме техният въртящ момент изцяло, което ни гарантира доста голямо ускорение и бързо достигане на оптимална скорост", заяви и Христо Петранов.

В крайна сметка резултатът е налице. Нашите студенти побеждават 25 отбора от 20 европейски университета.

Количката им е с 6 секунди по-бърза. "Ние бяхме с минималната скорост, на която бяхме готови. Решихме да заложим на сигурното", посочи Ася.

В състезанието участва и втори български отбор, само че от ученици. Въпреки че са с няколко години по-малки, те се класират пред 18 студентски тима, като отстраняват и миналогодишния шампион от Германия.

"За мен те не бяха вложили достатъчно време в разработката на тяхната количка. Докато ние сме стояли мога да ви кажа няколко месеца подред тука всяка вечер в училище", смята Калоян Ников, ученик в Технологично училище "Електронни системи".

Още от сега и двата отбора започват подготовка за следващата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Браво преди 8 години
Брашо имаме кадърни момчета!
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пръмова-Кунева.. некоя си... Що затвори 2 блока на АЕЦ, като никой не искаше това! Какво получи от Парибанк за това? Как имаш очи да се появяваш изобщо!!!
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пак ще се питаме щшо не ни управляват специалисти и експерти в разните направления, а КАЛИНКИ!Това ще рече, че старите *** са си назначили роднините да им плащаме заплатиНе че не ни окрадоха до сега много пъти...Смешници... ама ние що мълчим?!
11
0
 
10
 
! Отговори
@10 преди 8 години
Не искам да убивам ентусиазма на твоя песимизъм, но ще се изненадаш колко успехи могат да постигнат хората с инженерни и приложни специалности. Да, винаги ще има по-добри. Индия, Китай бълват огромно количество специалисти, Русия и Украйна пък - квалифицирани хора с невероятна мотивация. И въпреки всичко това, има огромен глад за инженери и хора с технологични специалности в световен мащаб. Ако си добър, търпелив, упорит и мотивиран, шансовете за блестяюо бъдеще са огромни. Успехи на студентите!
10
0
 
8
 
! Отговори
me преди 8 години
Браво, момчета и момичета! Просто и ясно БРАВО! Страхотно постижение!
9
0
 
10
 
! Отговори
малък шеф преди 8 години
Изчешали сме езиците под такива публикации. Просто БРАВО и повече късмет в развитието на младежите!БРАВО!!!
8
10
 
1
 
! Отговори
do 5 преди 8 години
Не искам да разбивам нечии мечти, но тези страни не те изяждат като топъл хляб. Това са ученици, т.е. тепърва ще влизат да учат в университети. И попаднат ли в някой стабилен университет в Германия примерно ще ядат шамарите на реалността и истинската наука. Чак когато успеят да ги завършат тези университети и то с много добра оценка, тогава ще могат да кандидатсват в големите компании. И от там ще получат втория шамар на реалността, защото ще има хиляди кандидати като тях! Дори и по-добри!
7
0
 
14
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
Ех, обидно малко коментари под подобна новина - там е работата, че тя не кореспондира с внушенията, че нацията се "затрива", че "народът" е *** и че без Савецкия съюз сме загубени
6
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От все сърце им пожелавам да заминат. Тук освен да ги ограбят, да ги набият или да продават на пазара бъдеще няма. В тази държава трябва да си престъпник за да си добре. Умните и почтенните не са на почит. За това терминал 1 и 2 докато можете младежи.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това ако са в някоя по-нормална държава веднага ще се подават документи за патенти на тези малки "хитринки", които като нищо могат да се окажат бъдещето на електроавтомобилите, които пък от своя страна са най-вероятното бъдеще за всички нас като превозно средство.Дано да успеят да се развиват още повече макар, че съм скептик относно на това дали държавата като такава ще им помогне с нещо... при нас нещата в повечето време стават въпреки държавата..... Успех от сърце!
4
7
 
12
 
! Отговори
Браво преди 8 години
Браво, чакат ви в страните, които се уважава интелекта, а не простотията, като топъл хляб:)
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На второ място е отборът от ТУ Мадрид, а на трето - Крайова.
2
1
 
27
 
! Отговори
Krom преди 8 години
Прекрасно. Но и ... тъжно. Колко жалко, че тези млади хора с възможности и образование ще бъдат прилапани от американски и европейски компании за кратко време. Някога, завод "Берое" правеше роботи и промишлени манипулатори. Робокари също. Имаше в София и два действащи ГАПС-а някога. Днес - там има халета за козметика и шампоанчета. Тъжно, но късогледството и алчността ще затрие тази нация докрай. А, че имаме още интелигентни млади хора, е вън от съмнение. Поздравления на тези момчета и момичета.
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
защо не са написани от кои държави са другите университети