IT и Телекомуникации – най-желани в ТУ

Зам.-ректорът проф. Димитров: Работодателите търсят креативност
14 юли 2016 14:52, Анисия Иванова
13
IT и Телекомуникации – най-желани в ТУ
Снимка: Bulgaria On Air

В Техническия университет в София отново най-търсени са специалностите Комуникационна и компютърна техника и Телекомуникации. Кандидат-студентите, които са подали документи в ТУ са малко под 3000.

"Около 6 човека се борят за 1 място в най-търсените специалности. Броят на кандидат-студентите ни се запазва, дори тази година имаме увеличение. Забелязва се интересна тенденция - увеличен интерес към Мехатроника, Машиностроене и Логистика. Авиационно инженерство и Инженерен дизайн също са изключително търсени специалности. Има голям глад за инженери в Електрониката", обясни пред Bulgaria ON AIR проф. Любомир Димитров, зам.-ректор на ТУ.

Той увери, че всяка година се правят дни на кариерата в ТУ и няма студенти от университета, които да не са си намерили работа преди да завършат. "Всички намират много добра реализация в България и чужбина", посочи проф. Димитров.

Той е убеден, че и през следващите години IT секторът ще се развива бързо у нас, като ще продължава търсенето на инженери и програмисти.

"Повечето работодатели търсят креативност и залагат на начина на мислене, не толкова на дълбоките знания. Те могат да бъдат придобити в процеса на работа. Ние отговаряме на всички тези изисквания", каза още зам.-ректорът на ТУ.

Целият репортаж вижте във видеото на Bulgaria ON AIR

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
До 8-колежката преди 7 години
Само колеги или нещо повече ?
5
1
 
4
 
! Отговори
р4ртъг преди 7 години
До Анонимен 1Ееее, не така! Голяма част от доцентите работят и по странични проекти. Разбират и преподават адекватно "Операционни Системи" или пък криптография. И аз завърших ТУ, точно телекомуникации (платено). Доволна съм. С единия от преподавателите даже бяхме колеги.
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като възпитаник на ТУ-София мога да кажа че като цяло е добро място за учене. Поне във факултета по телекомуникации, изхвърлиха от учебните програми доста стари и ненужни неща, спонсорите подариха някой и друг компютър, е да още има някои недомислици, но голяма част от преподавателите се стараят да ни научат на нещо. Все пак задачата на едно техническо улилище е да те научи да мислиш креативно, конкретните технологии се учат най-добре в движение. Е да почти цялата програма е преписана от MIT :)
3
5
 
7
 
! Отговори
кирчо преди 7 години
Един от малкото читави Университети !
2
0
 
9
 
! Отговори
mamitko преди 7 години
За съжаление преходът ни остави без полупроводниково производство. Желаещи инвеститори в Ботевград и региона бяха внимателно изгонени от некадърното управление. С това и до голяма степен се тръшна врата за дълъг период от време на производството на електроника в България. Надявам се скоро, обаче, да се появи нов интерес в за развитие на тази индустрия тук, въпреки, че проблемът с липсващите кадри е доста сериозен...
1
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нормално, това е най-переспективната и най-високоплатената професия. Въпроса е, дали преподавателите обучени за работа с "Правец 81! са компетентни да преподават ИТ ?!?