На студентската скамейка: Богатите отличници остават без стипендии

Доходите на семействата спъват мераците на отличниците за стипендии
22 окт 2019 07:00,
38
На студентската скамейка: Богатите отличници остават без стипендии
Снимка: Pixabay

Студенти, изкарали отлични оценки, може да бъдат лишени от стипендии заради високи семейни доходи. От просветното министерство отпускат определена сума към бюджета на университетите за месечните възнаграждения на възпитаниците им, но всяко ръководство само решава какви да бъдат критериите, по които да бъдат отпуснати. Така отличник в един ВУЗ може да получава над 100 лв. всеки месец, но в друг да няма това право, ако доходът на член от семейството му е над 660 лв.

Според постановлението за условията и реда за предоставяне на стипендии на студентите, докторантите и специализантите месечните възнаграждения за успех могат да бъдат два вида. Едните са за всички студенти в редовно обучение, на които средният успех от предходните два семестъра е по-висок от „добър 4“.

Другите стипендии пък са за студентите, които следват в приоритетно професионално направление (педагогика, физически или химически науки, животновъдство и т.н.). Докато за втория вид поощрения за отличници е важен само успехът, то за първия всеки университет може да прецени, че при класирането ще гледа и месечния доход на член от семейството на студента за предходните 6 месеца.

В СУ „Св. Климент Охридски“ са решили, че семейният бюджет не е важен за отпускането на стипендии, пише "Монитор". Всички студенти, които се обучават в редовна форма, положили са всички изпити и средният им успех от предходните два семестъра е не по-нисък от „добър 4“, могат да кандидатстват за стипендия по успех. Тази година 2200 възпитаници на Алма матер ще получат такива. За студентите в приоритетните направления пък са предвидени 1050 бройки. Пълните отличници вземат 150 лв. месечно, а тези с успех под 5, ако има останали квоти, могат да получават по 75 лв.

Във ВТУ „Св. св. Кирил и Методи“ право на стипендия имат всички студенти с успех 6 само ако доходът на член от семейството им не надвишава 930 лв. Така ако отличникът е единствено дете, родителите му не трябва да вземат сумарно заплата, по-голяма от 2790 лв.

Някои студенти обаче след 2-ри - 3-ти курс решават да работят и техните доходи също трябва да се вземат предвид. Така сметките и шансовете за поощрения за техните знания стават още по-сложни.

По-голям семеен бюджет може да лиши от стипендия и отличниците, които са с успех от 5,50 до 5,99. За тези студенти доходът на член от семейството не трябва да е повече от 660 лв. или 1980 лв., ако отличникът няма брат или сестра.

Ако останат свободни квоти за стипендии в даден факултет, с такава могат да се сдобият и възпитаници на ВТУ, които за предходните два семестъра са изкарали на изпитите средно от 4 до 5,49. При тях доходната летва обаче е още по-ниска - до 560 лв. на член от семейството.

Все пак вузовете са задължени за част от стипендиите по успех, които се отпускат на всички студенти, да не вземат под внимание приходите на семейството. Така комисията във ВТУ е решила само 20% от подадените и утвърдени документи за стипендии да бъдат класирани само по успех.

Доходът се гледа при отпускането на стипендия и в други вузове. В Медицински университет – Варна, имат специална и доста объркана формула при кандидатстване. От средния успех от предходните два семестъра вадят 4 и получената разлика умножават по 100. След това делят на две разликата от 800 и средномесечния брутен доход. Накрая събират двете получени числа и така се получава балът на студентите, участващи в класацията за стипендии. Така с „отличен 5,75“ и брутен доход 760 лв. балът на бъдещ лекар е 195.

Когато за класирането се гледа само успехът пък, кандидатите трябва да има над „добър 4“ и да не влачи изпити от предишни години.

По формула се определя и балът за стипендии по доход и успех в Русенския университет „Ангел Кънчев“. Там обаче успехът се умножава по 40, от него се вади доходът, умножен по 0,1. Така студенти с „отличен 5,60“ и среден доход в семейството от 760 лв. на човек има бал 148. За това обаче не трябва да се притесняват пълните отличници, които вземат месечни възнаграждения без квота. В УНСС нямат формула, но за стипендия по успех и доход минимумът за кандидатстване е 1/3 от минималната работна заплата в страната.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Баща на студентАбсолютно сте прав !
33
0
 
4
 
! Отговори
Баща на студент преди 4 години
А защо не се обвържат и заплатите на преподавателите с имотното им състояние? По-богатите да водят лекциии за слава и чест.Аз не се сещам за нещо по-долно-да посегнеш на студенстки доход, защото баща му/й имал някакви пари. Къде е връзката? Ама и те спят и не четат новини, за такова нещо трябваше да са по улиците вече.
32
2
 
4
 
! Отговори
Проблемът във ВУЗ-те преди 4 години
Някой замислял ли се е, че около 90% от приема е в *** и безперспективни специалности и то концентрирани в София, Пловдив, Търново и Варна ... Ако следваме световните стандарти би трябвало всяка административна област в България да има ВУЗ, а тези в София рязко да се редуцират и слеят със СУ така вместо сега 52 да има към 30-тина равномерно разположени по цялата територия. Все пак всички граждани плащат данъци, защо за едни ще има лесен достъп до образование, а за други не?
31
0
 
3
 
! Отговори
Стати смами преди 4 години
Стати Статев, най- корумпираният човек сред преподавателите!!! Атанас Герджиков, най-корумпираният преподавател сред хората!!! Къде е Боко тиквата да влезе ГДБОП и да ги разхвърля като БФС!!!
30
1
 
6
 
! Отговори
До УНСС и СУ преди 4 години
Няма такива пародии на университети като УНСС и СУ ... Под всякаква критика като се почне от базата, преподаватели, организация, общежития, столове, персонал и какво ли не! Хора 21 век сме отдавна и безвъзвратно килийното училище си отиде, кога в тези две дупки ще има реформи?!?!
29
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ег...ти! Дай сега да накажем някой пълен отличник само защото е имал нахалството да произлиза от "богато" семейство! И какво? Мигър не е положил труд? Същото като оная глупост с детските. Пак наказваме хората които учат или работят.
28
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що за простотия. На тия олигота, като крадат да не им спират заплатите случайно.
27
0
 
3
 
! Отговори
родител. преди 4 години
От де ще има пари за стипенди след като има такива наречени АПЗ патриоти да вземат от бюджета хиляди мечно и отделно от пенсионни фондове .
26
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Продължение на 25...затова пък им раздаваха какви ли не бонуси.Е, в крайна сметка, влезлите без конкурсен изпит и излезлите без какъвто и да било изпит, получавали 5 години какви ли не стипендии ставаха началници пожизнено. И не ни е виновен само "братският" Съветски съюз, а най-вече гъзо...ижещият Тошо, на когото и до ден-днешен се кланят агресивните соц-носталгични некадърници и идолопоклонници на посредствеността, алчността и дрвното комуноидно връзкарство ("корупция", както го прекръстиха)
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При Тошо беше още по-"справедливо" - на всички *** на ДС, АБПКФ И ДЕЙСТВАЩИ НОМЕНКЛАТУРНИ ДРУГАРИ - "сиромаси" работнико-селяни по дефиниция, се раздаваха щедро какви ли не стипендии, а на "богатите" от семейства на интелигенцията все не им стигаха по 2,3 или 5 лева, за да вземат 40 лв. стипендия; добре, че имаше и стипендия за успех, та да вземе човек някоя стотинка. Е, благословените "талантливци" по партийна линия така и не можеха да вземат стипендия за успех, затова пък им раздаваха...
24
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има стипендии на основание отличен успех и социални стипендии. Министрите и двойкарите, дето са се набутали меринджеи на университети, трябва да им се разясни тая разлика. Отличниците трябва да се поощряват, защото са отличници. А на социално слабите трябва да се помага, защото са бедни. И още нещо - според статията хората с месечен доход от порядъка на 600 лв. са богати. Как не ви е срам да пишете такива обидни и омерзителни брътвежи...
23
1
 
12
 
! Отговори
21, преди 4 години
Естествено, че трябва да се късат масово неграмотниците и слабаците. Те нямат място сред висшистите. Но понеже не се прави, защото трябва да лапат безбройните ВУЗ-ове у нас, куче да влезе, с диплома излиза! И от образованието няма и следа. Станало е печатница на дипломи. Срам и позор за такова образование!Пък вие си се самозалъгвайте, че от него става нещо! Нищо не става!
22
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никаква илюзия не е. Жива фактология - наскоро завърших още една магистратура - на изпит екзаминаторът дава тема за разработка и...излиза. След час влиза, събира листите и който-каквото. Трябва да си в детската градина,че да не успееш да вземеш такъв изпит.Не обвинявайте обикновените хора за ниското качество на висшето образование у нас. То е ниско заради купищата излишни много специалности, факултети и университети. Като няма студенти, за да издръжка, вкарват пълни неграмотници, а те завършват
21
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 16,Влизат масово, защото такива като Вас създават илюзията, че следването е лесно. Затова половината се отказват още първи курс. Не само от мързел, а защото виждат, че това не е за тях. А ако се късат масово, никой няма да завърши. Няма да има хора с висше образование. А това, че хората с висше в България често са некомпетентни, е проблем на цялото общество, не само на университетите.
20
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен 16, преди 4 години
Никакъв интерес нямам. Но то Е негодно в 90% от специалностите и университетите. Влиза който не е пожелал и завършва който не го мързи поне да иде на изпит. Масовката снижава качеството. Голямата масовка направо го убива.
19
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 17Както писаха по-долу, стипендията за успех въобще не е задължителна. То и България на хартия следва европейската кредитна система. Взимаш си изпита, начисляват ти определен брой кредити. Кредитите са еднакви, независимо от това, тройка ли имаш или шестица. По скоро оценките са отживелица. Тройката е положителна оценка - означава, че си усвоил минимума, значи ставаш. А това със стимулиране на отличниците е комунистическа надпревара.
18
2
 
5
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Нормално, като се има пред вид, че по нашите университети 95 % са отличници :)
17
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стипендията е на база това колко си беден по документи.Стипендията трябва да се дава на базата на знания.
16
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 10"И без това за шестица е достатъчно да имаш присъствие"Престанете с тази пропаганда. То затова масово студентите получават тройки на изпитите, и си влачат невзетите изпити с години. Личен интерес ли имате да изкарвате българското университетско образование негодно? Не че е цъфнало и вързало, но това е, което може да се направи с наличното финансиране и изтичане на младите специалисти в чужбина. Дори е учудващо добро при това положение.
15
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега един отличник в СУ с огромната стипендия от 150 лева, може да си купи 93 билетчета за градския транспорт по 1,60 лева. През 1980 година същия отличник получаваше 75 лева стипендия, с която можеше да си купи 1250 билета по 6 стотинки.