На 2 декември ще бъдат представени проектите на финалистите в конкурса „Нестле за по-здрави деца“

Общо 10 училища и детски градини стигнаха до финала
Спонсорирано съдържание | Обновена: 29 ное 2022 16:13 | 29 ное 2022 14:38, Александър Попов
На 2 декември ще бъдат представени проектите на финалистите в конкурса „Нестле за по-здрави деца“

Финалистите в конкурса „Нестле за по-здрави деца“ за учебна 2021-222 г. са: ОУ „Христо Никифоров“ - гр. Ловеч, СУ „Братя Петър и Иван Каназиреви“ - гр. Разлог, 75 ОУ „Тодор Каблешков” – гр. София, Обединено училище „Христо Ботев“ - с. Росен, ОУ „Христо Ботев“ - гр. Стамболийски, ЦДГ №12 Звънче – гр. Лом, ДГ „Коледарче“ – гр. Бургас, ДГ „Калина“ – гр. Трявна, ЧДГ „Бобче Топче“ – гр. София, ДГ № 68 „Патиланско царство” – гр. Стара Загора.

Журито в състав волейболен клуб „Марица Пловдив“, Ваня Кастрева, началник на РУО София, Благовеста Борчев, представител на Министерството на образованието и науката, Нели Стайкова от НСОРБ, Настенка Ненова от Община Бургас и Мария Тодорова от Нестле България оцениха всички класирали се образователни институции спрямо броя включили се деца, темите и дейностите, въображението и иновативността на проектите, както и автентичния детският почерк. Сред 156 участващи училища и детски градини, журито даде най-високи оценки на 10те финалиста, които ще се надпреварват за паричните награди, традиционно връчвани от Нестле България на победителите.

На 2 декември на живо във Фейсбук страницата на Нестле България и в YouТube канала директорите и преподавателите от учебните заведения ще представят проектите, които са реализирали заедно с децата, както и идеята за продължаване на обучението по важните теми за здравословно и правилно хранене, активен начин на живот, колко е важна водата и как да пазим планетата си.

В миналогодишното издание на конкурса общо 6 образователни институции получиха финансиране за реализация на идейните си предложения, които грабнаха сърцата на журито.

Учениците от 139 ОУ „Захарий Круша“ в София вече активно използват стената за катерене, която се радва на голяма популярност особено от най-малките.

В начално училище „Иванчо Младенов“ във Враца е изградена мини спортна площадка за футбол, която се използва се пълноценно дори и за народни танци.
 

ОУ Свети Паисий Хилендарски, с. Сотиря инвестираха наградния фонд в допълнително оборудване на кулинарно ателие „Вкуснотека“, а веселите готвачи впечатляват с кулинарните си умения учители, ученици и родители.

 
Физкултурният салон на ДГ „Св. св. Кирил и Методий“ в Две могили е с изцяло обновена визия и децата се радват на новата привлекателна, безопасна и здравословна среда за занимания със спорт.

 
В ДГ Слънце, Слънчев бряг, в био градината децата учат как да отглеждат билките и защо е важно да присъстват в менюто им.
 
Победителят сред детските градини ДГ Детелина в гр. Дългопол, очаква в близките седмици да бъде монтирано поръчаното с наградния фонд спортно оборудване в мини стадиона в двора на детската градина.

Повече за инициативата:

Програмата „Нестле за по-здрави деца“ обединява усилията на компанията и тези на родители, учители и образователни институции, за да осигурят по-добро и здравословно бъдеще за българските деца. Образователната програма има за цел да насърчи балансираното хранене, активния и устойчив начин на живот при децата на възраст между 3 и 12 години чрез интересни, интерактивни и занимателни уроци, специално подготвени спрямо възрастта на децата. 

Програмата стартира през 2012 г. и се осъществява с подкрепата на Министерство на образованието и науката, Регионалните управления на образованието, редица национални експерти по хранене и спорт и неправителствени организации. През 2013 г. като добра практика в сферата на образователните програми за балансирано хранене и физическа активност в Европа, „Нестле за по-здрави деца“ в България става част от Европейския проект EPHE (EPODE For The Promotion Of Health Inequalities), финансиран от Европейската комисия. През 2018 година Програмата разширява своя обхват и влиза в учебните заведения в цялата страна, за да подобри хранителните и двигателните навици на българските деца, а също така е разширена с конкурс сред училищата, а година по-късно и сред детските градини, който оценява най-активните сред тях. През учебната 2021-2022 г. програмата е надградена като е включен нов модул „Устойчивост“, насочен към изграждане на разбирането у децата колко е важно и защо трябва да се грижат за околната среда. До този момент, образователното съдържание на „Нестле за по-здрави деца“ е достигнало до над 56 000 деца в детски градини и училища в цялата страна.


Още от