Бесен купон сред руини, или с други думи: Студентски град

Влизам в университета, за да пия, или как вестник “Ню Йорк таймс” видя нощния живот в Студенстки град на фона на рушащите се блокове
1 юли 2007 17:08,
82
Бесен купон сред руини, или с други думи: Студентски град
Купонът, не ученето, е основната черта на Студентски град, според "Ню Йорк таймс". Според кмета на общината - това е курорт Снимка: Булфото

Стимулиран от присъединяването на България към Европейския съюз тази година, нощният живот в столицата София процъфтява. До това заключение стига обзорна репортажна статия на вестник "Ню Йорк Таймс".

Въпросното процъфтяване се вижда най-добре в Студентски град, коментира изданието.

Евтините наеми, не особено строгите правила и младите хора са предспоставака клубове и барове се отварят навсякъде.

В най-южната част на столицата, където постоянно се строят нови и нови офиси и жилищни сгради, Студентски град продължава да изглежда безжизнено вкопан в земята със скелета си от времето на Студената война, пише нюйоркският вестник.

В академичната територия с шест университета, изградени през 60-те и 70-те години на миналия век, тук могат да се видят покрити с графити рушащи се блокове, обрасли с трева ръждясали огради и разпадащи се съветски автомобили край изпотрошените тротоари.

Леко освежаващата гледка на знамето на ЕС трудно може да разсее впечатлението за мрачна пустош. И така до залез слънце. Вечер голяма част от 25-те хиляди студенти в района (включително специалисти инженери и икономисти от Техническия университет и Университета за национално и световно стопанство) поемат към над 30-те бара и дискотеки.

Често те са скрити в обикновено общежитие и за тях можеш да научиш само от познати.

Ресторанти също не липсват. "Това е като курорт, който се състои от клубове", казва Венцислав Дудоленски, кмет на района.

 "Българите обичат да излизат всяка вечер", обяснява той. Някои от най-популярните заведения са струпани около блоковете 13, 14 и 15.

Феновете на чалгата - вид балканизирано диско, посочва изданието, се стичат в "Авеню" - заведение, където приятели танцуват на групи, вдигнали ръце и поклащащи ханшове.

Почитателите на рока пък се отправят към "Строежа" (до блок 23). Тълпата идва да пие бира "Загорка" за 1.50 лева и да слуша рок.

За жива музика младежите предпочитат "Маската", клуб в приземен етаж на студентско общежитие. В единия ъгъл се виждат портрети на бивши комунистически лидери в България. В центъра обаче е сцената, на която свирят на живо рок банди през уикендите.

Вече има и няколко прилични ресторанта като "Боримечката". Този начин на живот не се свързва особено със следването.

"Към 80 процента от студентите влизат в университета, за да пият", казва 21-годишният студент от Софийския университет Александър Сираков.

"Забавно е, но е трудно да научиш нещо, когато всяка сутрин се будиш с махмурлук", добавя той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
0
 
! Отговори
s преди 16 години
амерканската статия е май писана от Zornitsa Lyubcheva for The New York Times, защото под снимката пише :Zornitsa Lyubcheva for The New York Times
60
0
 
0
 
! Отговори
:-) преди 16 години
Студентски град е едно ненормално място, което никога не спи, пално е само с млади хора. Даже и по морето няма такъв купон. Забравили сте да споменете улицата на Стрийт баровете, където цяла нощ откритите барове са пълни с хора.Университетите не са се скъсали да подобряват живота на младите хора и колкото и да е невеоятно все още студентите живеят по 3 на 20 кв.м. Както и общината, пълно е с ку4ета, а градинките умишлено се занемаряват и се продават на безценица тихомълком. Има само една градинка с озеленяване пред 22 блок, което е дело на наемателите на магазинчетата и МГУ. Всички прилежащи към блоковете помещения са превърнати в заведения или магазини. Няма такава печалба!Само се чудя как не се е сетил някой да направи открит басейн там, просто "ще избие рибата"!P.S. А великите софиянци да си стоят в Люлин, никой не е заревал за тях!
59
0
 
0
 
! Отговори
Vlad преди 16 години
Тези разголени каки им дават по 20 лева на вечер да си показват прелестите по промоциите. Мога да кажа, че в една дискотека DJ даваше 4цифрена сума ако някоя се съблече по *** и никоя неискаше. Отделен въпрос е, че в четвъртък един пич се събу по боксерки за 500мл. водка и то немаркова.
58
0
 
0
 
! Отговори
012345 преди 16 години
В София има ли още софиянци?
57
0
 
0
 
! Отговори
studentka преди 16 години
Аз живея на квартира и се радвам, че не живея в Студентски град!!! Казвате, че цяла София се изсипвала в Студ.град уикенда...Това изобщо не е вярно. Изсипват се разни закъсали мъже, които се надяват да забършат нещо "лесно", защото там е евтиния, а и повечето от студентките не са особено претенциозни. В Студ. град за 3 години съм пребивавала само 1 път и бях потресена. Влязохме в някаква дупка, беше пълно с пияни, а едно момиче на нашата маса буквало се свличаше на пода, може и дрогирана да е била. Приятелката ми я заляха с бира...и дори не и се извиниха. Ужасно преживяване, от тогава съм казала, че там няма да стъпя. Всичките ми колеги се забиват в някакви кръчми в Студентски от рода на "ВертепЪ" и се изпонапиват...и това ми било студентски живот!!! Аз предпочитам да отида на кино или на концерт, да изляза веднъж в седмицата, да дам малко повече пари, но да се чувствам като бял човек! Жалко е, че такъв престижен вестник като този прави аналогия на нашето студентско битие с епизоди от филма Борат, наистина потресаващо! Мои приятели, които учат в чужди университети ги глобяват, ако не спазват правилника, а тук нашите студенти са като изтървани, все едно цял живот са държани вързани на кол и не са виждали заведение през плет...Жалко, много жалко!
56
0
 
0
 
! Отговори
Emil преди 16 години
Mislya che trybva da e trudno da izlezne chovek sıs znanie ot takovo myasto.Vlyazohme v EU,pone trybva da vzemame EU narodi kat predmet i da vijdame kak narodite sa uvelichili. Jelaya uspeh na klubovete koito pravayt mnogo hubavo za bılgarskato bıdeste kat igrayat sıs mladite galvi.
55
0
 
0
 
! Отговори
ELMO преди 16 години
52 ти цялата провинция ли я имаш за село? Или не не знам дали под "селянин" разбираш човек от село? Иначе и аз с удоволствие троша чистачки на такива ***, които май не знаят кво означава *** б1 или пък че умния човек изпреварва отдясно?!? Я пак кой е селянин? Мна село ми е доста по-яко отколкото в няква кутийка в Люлин или Надежда, пък и такава блага ракийка има, че сваля глави и коленца. А пък София отдааавна е разрушена заради такива лентяи и рантутници като 70% от населението, които май точно там се въдят... 'Щото човека на село знае как се работи. И работи.
54
1
 
0
 
! Отговори
smith преди 16 години
тоя Александър Сираков е *** нещастника!
53
0
 
0
 
! Отговори
село2 преди 16 години
половината ми от колегите ми се изпожениха за софиянки, защото софиянците явно незнаят какво искат жеите. на тях само самочустието им е голямо
52
0
 
0
 
! Отговори
...... преди 16 години
СЕЛЯНИТЕ ДА СИ СТОЯТ НА СЕЛО, А НЕ ДА ЗАДРЪСТВАТ И ОПУСТОШАВАТ СОФИЯ И КАТО ОТИДЕМЕ НА ПОЧИВКА В ПРОВИНЦИЯТА ДА НИ ЧУПЯТ КОЛИТЕ. ДА СИ ЦАПАТ И РУШАТ РОДНИТЕ МЕСТА ЩОМ ИСКАТ...
51
0
 
0
 
! Отговори
Чукундура преди 16 години
да,вие пиете и се друсате по стаите,затва в България щъкат такива ***,дето се пръкват в бърлогите на Студентското село,никъкъв град не е той,а развъдник на пороци
50
0
 
0
 
! Отговори
radi преди 16 години
истината е, че който иска ще учи, който не иска няма да го прави.Живяла съм в студ.град и знам, че там много с пие и купонясва :), но накрая се и учи, щото и затова си отишъл нали:)даже е удобно, щото колегите са ти там и мойете да учете и пиете в някоя стая :))))))))))
49
0
 
0
 
! Отговори
pepstar преди 16 години
Fans of chalga a kind of Balkanized disco that sounds something like the Borat theme song pour into Avenue..
48
0
 
1
 
! Отговори
Пенсионер преди 16 години
Вие освен за пиене и секс за друго мислители?
47
0
 
1
 
! Отговори
Dido D. преди 16 години
лошо няма... който не е бил в студентски ... не е бил студент .. за живота говоря :) но разбира се трябва да се прави разлика, че парти-купон-жени са до време .. след това се наляга върху книги и хората който са сериозни се реализират :).. другите си остават "студенти" завинаги ..... а обстановката верно е апокалиптична на фона на лъскавите заведения .. но в крайна сметка .. това не е от днес или вчера? поне от 20 години е така.. не се променя ..и .. явно на хората им харесва ;) пък и полвин софия се изсипва да разпуска събота и неделя по кръчмите в студентски град... заради евтините цени, приличната (донякъде) атмосфера и разбира се наплива от жени .. :))) това е в общи линий... :)))))))))))))))
46
0
 
0
 
! Отговори
xixi преди 16 години
lele,ama si4ki ste mn tapi!evropeiskiqt 4ovek e mn po-razli4en ot nas.pravo gleda da se izdiga v obrazovanieto i karierata si,hodi na partita i uponi ama v ramkite na normalnoto,a ne kato bulgarina:gleda samo da se napie i vijte koi sam!Kuponite sa forma za veselba i to normalna,a ne povod za napivane,drogirane i posle seks.....ama tova,bai ganio si bai ganio!!!!!!!!!!!
45
0
 
0
 
! Отговори
miladinov преди 16 години
taka az kakto i za temata za joging morning taka i za tazi teza sam aut of speis
44
0
 
0
 
! Отговори
sasho преди 16 години
Ми вижте аз не съм студент... все още си карам средното .. но според мен тази статия не цели да накърни достойнствието на студентите в ст. град . просто искат да покажат на хората в чужбина или по точно "да им представят една изкуствена картинка" за това, че образованието в БГ не струва !! Това им е целта и именно това намеква статията ! "образованите американчета" просто търсят с какво да си изкарат "доларите" и как да издигнат оооще по - високо самочувствието ! Нека не им се връзваме живейте си живота ! Купонясвайте и пийте това не е ключов, уникален елемент ... навсякъде го има! (ИТ, ГЕР и т.н.). Образованието ни е е добро в сравнение с много други и може и ще се развива към по - добро, надявам се ! пс: Без купони човек не става !!! Колкото и да си говорим човек не видял купон цял живот или откача или се самоубива в самота !Студенски град е наистина нужен и моля ви не мислете че е безсмислен !
43
0
 
0
 
! Отговори
СОФИЯНЕЦА преди 16 години
ti si nai dobroto dokazatelstvo za selqniqta 6ire6ta se natatuk ot moq centralen Sofiiski kvartal be sme6nik:)))))))))))
42
0
 
0
 
! Отговори
ДрънДрън преди 16 години
И кво от това, че има 20-30 клуба ***...голямо важноНито пиенето, нито четенето са ми чужди. Ама четенето повече си струва...това е.

Спонсорирани публикации