Бесен купон сред руини, или с други думи: Студентски град

Влизам в университета, за да пия, или как вестник “Ню Йорк таймс” видя нощния живот в Студенстки град на фона на рушащите се блокове
1 юли 2007 17:08,
82
Бесен купон сред руини, или с други думи: Студентски град
Купонът, не ученето, е основната черта на Студентски град, според "Ню Йорк таймс". Според кмета на общината - това е курорт Снимка: Булфото

Стимулиран от присъединяването на България към Европейския съюз тази година, нощният живот в столицата София процъфтява. До това заключение стига обзорна репортажна статия на вестник "Ню Йорк Таймс".

Въпросното процъфтяване се вижда най-добре в Студентски град, коментира изданието.

Евтините наеми, не особено строгите правила и младите хора са предспоставака клубове и барове се отварят навсякъде.

В най-южната част на столицата, където постоянно се строят нови и нови офиси и жилищни сгради, Студентски град продължава да изглежда безжизнено вкопан в земята със скелета си от времето на Студената война, пише нюйоркският вестник.

В академичната територия с шест университета, изградени през 60-те и 70-те години на миналия век, тук могат да се видят покрити с графити рушащи се блокове, обрасли с трева ръждясали огради и разпадащи се съветски автомобили край изпотрошените тротоари.

Леко освежаващата гледка на знамето на ЕС трудно може да разсее впечатлението за мрачна пустош. И така до залез слънце. Вечер голяма част от 25-те хиляди студенти в района (включително специалисти инженери и икономисти от Техническия университет и Университета за национално и световно стопанство) поемат към над 30-те бара и дискотеки.

Често те са скрити в обикновено общежитие и за тях можеш да научиш само от познати.

Ресторанти също не липсват. "Това е като курорт, който се състои от клубове", казва Венцислав Дудоленски, кмет на района.

 "Българите обичат да излизат всяка вечер", обяснява той. Някои от най-популярните заведения са струпани около блоковете 13, 14 и 15.

Феновете на чалгата - вид балканизирано диско, посочва изданието, се стичат в "Авеню" - заведение, където приятели танцуват на групи, вдигнали ръце и поклащащи ханшове.

Почитателите на рока пък се отправят към "Строежа" (до блок 23). Тълпата идва да пие бира "Загорка" за 1.50 лева и да слуша рок.

За жива музика младежите предпочитат "Маската", клуб в приземен етаж на студентско общежитие. В единия ъгъл се виждат портрети на бивши комунистически лидери в България. В центъра обаче е сцената, на която свирят на живо рок банди през уикендите.

Вече има и няколко прилични ресторанта като "Боримечката". Този начин на живот не се свързва особено със следването.

"Към 80 процента от студентите влизат в университета, за да пият", казва 21-годишният студент от Софийския университет Александър Сираков.

"Забавно е, но е трудно да научиш нещо, когато всяка сутрин се будиш с махмурлук", добавя той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
незнам преди 16 години
Там е ужасно .. само купони и никакво учене ... Мизерията е пълна .. Просто там не е за хора, които искат да учат.. Няма спокойствие ... Но е нормално след като всеки е дошъл от някъде и са го изпуснали и ...
20
0
 
0
 
! Отговори
Маги преди 16 години
Не знам кои точно държави имаш предвид под "другите държави", но в Германия например няма такова нещо като Студентски град. Общежитията им не са съсредоточени в един район, а са пръснати из останлите жилищни квартали и определено в близост до тях не е пълно с кръчми и заведения. Иначе е истина, че статията макар и в основата си да е достоверна, е доста преувеличена и зле скалъпена.
19
0
 
0
 
! Отговори
Student преди 16 години
Да се пукнат от яд дано :))))))Така е написано, че ми се струва чак злобна статията :-DДа си съществуват в идеално скучната Америка, която така или иначе не е била, не е и никога няма да бъде страната, която на всички американци им се иска да бъде и за каквато я пробутват на останалия свят!
18
0
 
0
 
! Отговори
Student преди 16 години
" Стимулиран от присъединяването на България към Европейския съюз тази година, нощният живот в столицата София процъфтява. До това заключение стига обзорна репортажна статия на вестник "Ню Йорк Таймс".Въпросното процъфтяване се вижда най-добре в Студентски град, коментира изданието. "Това е идеално затъпял индивид с идеално *** възгледи за черно и бяло, за добо и лошо.Ще ме извините за грубия тон, но искам някой да ми обясни какво общо има ЕС в случая?Простотията няма граници.В крайна сметка Студентски град винаги е бил такъв и винаги ще бъде и не вярвам някой да има нещо против това, защото все пак там живеят само млади хора.И на мен не ми харесва да има дискотека до дискотека и бар до бар, но това развитие или там както го нарича този затъпял американски гражданин въобще не е следствие на приемането ни в ЕС, а още по-малко ми е освежаващо да гледам знамето на ЕС.Пълна "склепотина" или по-точно казано недоносче е тази статия.Звучи като критика срещу българите и като зле платена реклама на ЕС ...нямам думи повече, за да изразя възмущението си...
17
0
 
0
 
! Отговори
lala преди 16 години
zashto li mi se triat komentarite??Biah vednaj v Studentski Grad - poveche niama da stapia! Mizeria navsiakade!
16
0
 
0
 
! Отговори
lala преди 16 години
Studentski grad e ebati mizeriata!
15
0
 
0
 
! Отговори
СОФИЯНЕЦА преди 16 години
..аре кво се праите на ударени, се едно не знаете какър ред и дисциплина е по всички студентски градови по света, ако на някой му се весели хваща буса и в града, а така само седят да се веселят по цели нощи а след това що ни били *** управници и други.Трябва да забранят всички клубове там!
14
0
 
0
 
! Отговори
Студентка преди 16 години
Съгласна с 6 :) Може и да стъпват някои софианци там заради евтините дискотеки. Курорт било... За живеещите там трябва да се осигури всичко необходимо. Това,че има няколко дискотеки близко една до друга нищо не значи. Те така са го представили...все едно е Содом и Гомор, а не Студентски град ;)
13
0
 
0
 
! Отговори
CbpguTko преди 16 години
Alooo vesnikarchetata ot USA molq vi sprete da ni zavijdate na buhemskia jovot usaznaite se nai-nakraq che ste edna naciq izradena samo na hamburgeri i hot-dog ,tolkova ste debeli i beli che nemojete da se zabavlqvate kato nas ......
12
0
 
0
 
! Отговори
K преди 16 години
Е, какво толкова, нормално е младите да ходят по барове и кафета. Все едно само тези в Студентски град го правят. Това, за което са прави в статията е, че състоянието на общежитията е наистина потресаващо. И на мене ще ми се прииска да изляза навън след цял ден лекции, вместо да стоя в някаква мизерна стая с още двама човека. А относно студентите в САЩ, като изключим тези, учещи в топ 10 на американските университети, повечето са пълни наркомани.
11
0
 
0
 
! Отговори
KlimBo преди 16 години
В Студентски град е е..хти мизерната дупка. Само мизерници и простаци са там. Вервайте ми, една година оцелях там и не мисля да стъпвам повече в тая селско мизерно свърталище на мижитурки. Бухахахха...
10
0
 
0
 
! Отговори
Mарто преди 16 години
Ето ти линк към статията в NYT:http://travel.nytimes.com/2007/07/01/travel/ 01surfacing.html
9
0
 
0
 
! Отговори
MIT преди 16 години
To ne che e pylna lyja , no taka predstaveno tova stanoviste e napylno ednostranchivo,subektivno i v tipichniq amer.stil .Nima v USA chast ot colejanite ne piqt kato za svetovno , nima okolo universitetite im ne e pylno s zavedeniq........
8
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
"И отново нещата са представени така както не са ...."ако ти прави впечатление, в статията като източници на информация са цитирани кмета Венцислав Дудоленски и някакъв студент. Че при тва положение, от Ню Йорк Таймс какво са ни виновни? Пък и сякаш заведенията не са наистина пълни по цели нощи, всеки ден?! Да не се заблуждаваме. В огромна част от университетите НЕ Е сериозно!
7
0
 
0
 
! Отговори
СОФИЯНЕЦА преди 16 години
...по тъпо място в Сафия няма, софетата не стъпваме там от много години.
6
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
може ли авторите на тази статия (от днес.бг) да ни дадат линк към статията на Ню Йорка Таймс, защото на мен ми звучи като зле съчинена дописка от посредствената Тюлева!ако стоите зад статиите си, дайте линк!
5
0
 
0
 
! Отговори
student преди 16 години
Пък то нищо общо, или поне в нашия университет. Верно, че се излиза често, ама баш пък да сме тука само за пием... И отново нещата са представени така както не са ....
4
0
 
0
 
! Отговори
e преди 16 години
вестник "Ню Йорк Таймс". thank you!за невероятната реклама.при вас такова нещо няма.вие сте наи-порядъчните ...всичко при вас е ок. и сте решили да драснете няколко реда за бг.
3
0
 
0
 
! Отговори
s преди 16 години
Nima tova vi se vizda normalno...selqni
2
0
 
0
 
! Отговори
Mentat преди 16 години
Студентският град е любимия ми град в България !!!

Спонсорирани публикации